Vatikanet: Klart for fire nye salige og to ærverdige

Vatikanet, 30.9.2020 (KI/Sala Stampa/Catholic Herald) – Tirsdag den 29. oktober 2020 ga pave Frans Helligkåringskongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt fire dekreter.

Ett dekret godkjenner et mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

  • Den ærverdige Gaetana Tolomeo, kalt Nuccia, italiensk legkvinne, født den 10. april 1936 i Catanzaro i Italia og død den 24. januar 1997 samme sted.

Ett dekret anerkjenner martyriet til fire personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til en snarlig saligkåring. Dette gjelder:

  • Guds tjener Francisco Cástor Sojo López og tre ledsagere (bildet), spanske prester fra brorskapet av sekularprester kalt Hermandad de Sacerdotes operarios Diocesanos del Sagrado Corazón de Jesús, «Prestebrorskapet av bispedømmearbeidere av Jesu hellige Hjerte» (Sodalium Sacerdotum Operariorum Dioecesanorum Sacro Corde Iesu – SOD), drept av hat til troen mellom 1936 og 1938 i Spania.

To dekreter anerkjenner to personers «heroiske dyder», som dermed er blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjenerinne Francisca Pascual Doménech, spansk grunnlegger av kongregasjonen Hermanas Franciscanas de la Inmaculada (FIC); født den 13. oktober 1833 i Moncada i Spania og død den 26. april 1903 samme sted.
  • Guds tjenerinne Maria Dolores Segarra Gestoso, spansk grunnlegger av kongregasjonen Hermanas Misioneras de Cristo Sacerdote; født den 15. mars 1921 i Melilla i Spania og død den 1. mars 1959 i Granada i Spania.

Den hellige stols pressekontor / Catholic Herald / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)