Finn adventsroen på St. Rita radio

Slik kan du forberede deg på julens mirakel via radio 

Unknown 2.jpeg

PÅ BØLGELENGDE:  Ekteparet Pål Johannes Nes og Erika Eva Nes sender katolske radiobølger via nettradioen St. Rita radio fra sitt studio i Ålesund. Nå er adventsprogrammet 2020 klart. Foto: Privat

 

På julaften ble Ordet kjød og tok bolig blant oss (Joh 1,14). I adventstiden kan vi forberede oss på det himmelske mirakel – også via radio.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

Adventstemningen har ikke nådd St. Rita radios studio i Ålesund riktig ennå, men den nærmer seg:

Adventstemningen kommer med det første lyset som blir tent i adventskransen, sier Erika Eva Nes, én av to katolske radiopioneerer på Mørekysten.

Hun forteller at siden den liturgiske fargen i advent er lilla, er det også fargen som preg på huspynten hjemme hos henne og ektemann Pål Johannes Nes.

– Den første fredag i advent feirer vi årets første roratemesse. Når vi synger «Rorate caeli desuper», vet vi at vi er i advent, sier Erika og minner om at St. Rita radio i år vil vi sende roratemesse til glede for katolikker som kommer seg opp om morgenen.

 – Hvordan markerer dere at vi nå går inn i advent, Erika og Pål?

– Advent er en fastetid eller forberedelsestid frem mot den store høytiden, Jesu Kristi fødsel. Fastetiden er likevel brutt opp av flere store fester. 6. desember feirer vi St. Nikolas med barna, 8. desember er det høytiden for Jomfru Marias uplettede unnfangelse, 13. desember er minnedagen for St Lucia, som i år faller på 3. søndag i advent. Vi har to jenter som er veldig opptatt av rosa, for dem er det ett av høydepunktene i det liturgiske kirkeåret! Dagen etterpå på,14. desember, feirer familien vår høytiden for Johannes av Korset. 4. søndag i advent er det syv år siden Pål Johannes ble tatt opp i Den katolske kirkes fulle felleskap. Vi prøver å feire dåpsdager og fermingsdager hjemme. Det er veldig koselig, og en tradisjon vi opplever at barna forstår, sier Erika.

Selv om vi faster, er det altså mange anledninger til å feire litt ekstra.  

– Fastetiden før jul er også en annen type faste enn frem mot påske. Nå skal vi forberede hjertene våre på den store festen, på at barnet blir født i Betlehem. Vi vil vente med julen – så godt vi kan – til 24.desember!

 

Fra småkryp for småfolkFREDDY_EDDERKOPP_589b37f843c27.jpg

St. Rita radio samarbeider med sr. Ane-Elisabet Røer ved Katarinahjemmet og p. Sigurd Markussen om opplesninger for barn.

– Vår datter Leah Rita og Erika har lest «Freddy Edderkopp»-bøkene sammen en stund, noe de har opplevd som veldig fint. P. Sigurd vil i advent lese fra bøkene i programmet «Kveldssamling for barn», sier Pål Johannes.

I tillegg til lesestunden, vil Reidun Jofrid, som er kateket i St. Paul menighet i Bergen, la barna bli bedre kjent med dagens helgen. Samlingen blir avsluttet med kveldsbønn.

– Barna kan høre programmet hver dag kl. 18.45, eller laste det ned som podkast og lytte når som helst!

 – Hva med ungdommen? Hvilke programmer når dem? 

– Credimus (NUK) har fått et eget program hver tirsdag kl. 20.00. De leser artikler fra bladet sitt og har artige samtaler om alt fra superhelter til hvordan vi kan be angelus sammen, sier Påk og minner om at Peder Foss, kateket i St. Olav domkirke, holder katekeser for konfirmanter og unge voksne hver torsdag kl. 20.00.

– Vi arbeider dessuten med et nytt programkonsept, som vi håper kommer til jul. Det heter «Katolsk i hodet».

 – Programserien «Legg alt i Herrens hånd» synes å passe for voksne i alle aldre. Kan du fortelle litt mer om den?

– Tusenvis av norske pilegrimer fikk møte Hellige Therese av Lisieux da hennes relikvier besøkte Norge. Det tror jeg rørte ved noe i mange. St. Olav Forlag har latt oss få bruke bøkene de har gitt ut til opplesninger. Blant dem er boken «Legg alt i Herrens hånd», sier Pål. Andaktsboken er bygget på Thereses tekster og inneholder tredve meditasjoner, som kan leses daglig gjennom en hel måned.

– Midt i alt julestress og -mas kan den lille stunden hver dag være en anledning til å roe ned og samle tankene. Den gir også et åndelig perspektiv på advent som forberedelsestid, selv om boken ikke er skrevet med det in mente, forteller Erika.

 

 

Katekese med kardinal

Barn, ungdom og voksne er tilsammen en familie, og for den har St. Rita naturligvis et eget programtilbud.  

– Vi har fått til et veldig fint program knyttet til familien. De nordiske familiedagene ble dessverre koronaavlyst, noe som gav oss ideen til programmet «Familiekatekese i advent». 1. søndag i advent snakker p. Erik Andreas om ekteskapet. 2. søndag i advent vil p. Egil snakke om det vært aktuelle temaet kirken i familien. 3. søndag i advent er temaet kall gjennom familien med søster Ane-Elisabet. 4. søndag i advent intervjuer p. Hallvard et par som er forlovet om livet som katolske kjærester. Katekeseserien blir avsluttet 1.juledag med en familiekatekese av selveste kardinal Anders Arborelius, biskop av Stockholm. Vi gleder oss veldig til å sende denne serien, og er veldig takknemlig for at vi har fått ja fra disse spennende menneskene, sier Erika.

 I tillegg går «Den Gode hyrde – katekese for voksne» på radio søndag kl. 20.00. Programmet passer for hele familien, og danner et godt utgangspunkt for samtaler om troen.

 – Hva vil du trekke frem for den som ønsker å legge inn St. Rita radio inn i sin daglige radiorytme?

– Den største utfordringen er ofte å slå på radioen. Det gjør man med å gå inn på www.StRitaRadio.no. Hovedvekten av det som sendes, er bønn og oppbyggende musikk. Særlig i denne vanskelige koronatiden er det godt å be sammen med andre.

Vi arbeider med å utvikle en app, og håper at den vil bidra til å gjøre det enklere å lytte på St. Rita radios mange programmer.

 

Unknown-1.jpeg

VED REGNBUENS ENDE: St. Rita radion sender katolske skatter ut til lyttere over det ganske land fra studio i Ålesund. –  Håpet er at en katolsk radio bygget på bønn, katekese, musikk og messe, kan være noe som vil glede flere og hjelpe søkende å finne veien til Kirken, sier ekteparet Pål Johannes og Erika Eva Nes. Foto: Privat

 

 

Tro for søkende

St. Rita radio er definitivt en katolsk radio, men tilbyr også programmer for dem som ennå ikke er tatt opp i Kirkens fulle fellesskap.  

– P. Egil holder hver uke troskurs med mellom 5 og 15 personer tilstede i Trondheim, og vi er så heldig å få delta. Programmet har fått veldig gode tilbakemeldinger, og det er mange som følger det. Noe av det artige med troskurset til p. Egil er at man aldri helt vet hvor han vil ende. Deltagerne på kurset er flinke til å stille spørsmål, og da kan programmet ta ulike vendinger. Programmet «Dagens helgen» er også et program som gleder mange som ikke er katolikker. Her kan man høre spalten «Dagens helgen» fra katolsk.no lest, sier Erika.

Pål Johnnes forteller at Peder Foss også har en ukentlig katekese, som er spennende.

– Den startet med skapelsen, og nå til uken snakker han om hvordan englene ble til.

Om du ikke har fått med deg de første episodene, så ligger alt tilgjengelig som podkast på våre nettsider, sier han.

– Til slutt er ventetiden over og «Salig fred, himmelsk fred, toner julenatt her ned.» Har dere begynt å planlegge juleprogrammet?

– Når kirkeklokkene ringer inn til 1. vesper 24. desember, begynner julen. Det er en anledning til å spille mye fin julemusikk! Det gleder vi oss til. Vi håper dessuten at vi finner noen fine julebøker, som passer til å lese opp på radio.

Kanskje kommer det også noen julespesialer av de faste programmene våre. Vi er på saken, sier Erika.

Det radioentusiastiske ekteparet Nes er svært glad for all støtten de har fått, og er takknemlig for alle de flotte personene som stiller opp for prosjektet.

– Håpet er at en katolsk radio bygget på bønn, katekese, musikk og messe, kan være noe som vil glede flere og hjelpe søkende å finne veien til Kirken, sier de.

 

 

 

Adventprogram på St. Rita radio

I tillegg til bønn og musikk gjennom dagen, har radioen følgende program for advent:

 

Tirsdag

 • Credimus, en podkast om tro kl. 20.00

Onsdag

 • Barnekatekese med p. Khiem kl. 20.00

Torsdag

 • Katekese for konfirmanter og unge voksne med Peder Foss kl. 20.00

 Fredag

 • Roratemesse på St. Rita Radio og Facebook kl 7.00
 • Troskurs med sogneprest i St. Olav domkirke, Trondheim, p. Egil kl. 20.00

 Lørdag

 • Rosenkrans kl. 12.00
 • Messe kl. 12.30
 • Lesning fra boken «Eukaristien» kl. 14.00

Søndag

 • Høymesse kl. 11.00 på radio og Facebook
 • Familiemesse på St. Rita Radios Facebookside kl. 13.00
 • «Den gode hyrde ­– katekese for barn» kl. 14.00
 • Familiekatekese kl. 15.00
 • «Den gode hyrde katekese – for voksne» kl. 20.00

 

Hver dag

 • «Legg alt i Herrens hånd» kl. 09.00
 • Rosenkrans kl. 12.00 (ikke søndag)
 • Kveldsstund for barn i advent kl. 18.45
 • Messe på radio og Facebook kl. 18.00 (ikke lørdag og søndag)

 

Følg sendingene på www.stritaradio.no

Alle programmene kan lastes ned som podkast.

 

 Les mer

Les på polsk