Hamar: Velsignet kapell til minne om St. Carolus Borromeussøstrene

DD63E799-0215-41E4-B7BF-09495B812CF4_1_201_a.jpeg

ST. CAROLUS BORROMEUSSt. Carlous Borromeussøstrene kom til Hamar i 1924 og var med på å bygge opp menigheten.

 

Torsdag 5. november besøkte biskop Bernt Eidsvig St. Torfinn menighet i Hamar for å velsigne menighetens nye kapell: St. Carolus Borromeus kapell til minne om St. Carolus Borromeussøstrenes virke i Norge

 

Kapellet som nå har fått nytt liv, ble tidligere benyttet av St. Carlous Borromeussøstrene. De ankom Hamar i 1924 for å være med på å bygge opp menigheten. I den siste tiden har kapellet blitt brukt som sakresti, fordi det ligger vegg i vegg med sognekirken. Nå har det blitt pusset opp, og kan igjen benyttes som kapell. Kapellet har fått navnet St. Carolus Borromeus til minne om St. Carolus Borromeussøstrenes virke i Norge.

 

ABF41AF3-1932-4340-810D-CF798F4CCA50_1_201_a.jpeg

VELSIGNET: Menighetens nye mariastatue ble også velsignet under biskopens besøk.

 

Torsdag 5. november velsignet biskop Bernt Eidsvig kapellet og menighetens nye mariastatue. Tilstede var ordenens siste søster i Norge, sr. Pauline Sundari C.B. I 2018 kunngjorde de to gjenværende søstrene at etter 95 års virke i Norge, var det nå bestemt at kommuniteten skulle legges ned. Sr. Stefani Gowijaya forlot Norge for å vende hjem til Indonesia. Sr. Pauline Sundari ble værende. 

 

2E5C040E-0513-4FF2-8066-76252EB2A170_1_201_a.jpeg

LANG HISTORIE: Etter nedleggelsen av kommuniteten i 2018 er Sr. Pauline Sundari den siste St. Carolus Borromeussøsteren i Norge. Hun var med på innvielsen.

 

St. Carolus Borromeussøstrene har hatt mye å si for Midt-Norge stift og Oslo katolske bispedømmes historie. De ankom Norge i 1923, og var blant annet med på å bygge opp menigheten i Molde. Året etter dro de til Hamar for å hjelpe til med opprettelsen av menigheten der. Søstrene kom opprinnelig fra Nederland, der de var ansvarlig for en blomstrende sykehusdrift. I Hamar åpnet de en øyeklinikk, som betjente et enormt område. Med tiden fikk de også hus i Kristiansund, Ålesund, Bærum og Moss, og drev en rekke helseinstitusjoner og barnehager. Alle stedene de bodde, var de sentrale i menighetslivet. 

Nå vil kapellet i Hamar alltid minne oss om søstrenes innsats for det katolske Norge.

 

Fakta om St. Carolus Borromeussøstrene

  • Den fulle navnet er Kongregasjonen av søstrene av nestekjærlighet av St. Carolus Borromeus, som forkortes C.B.. I Nederland er de kjent som Zusters Onder de Bogen, et kallenavn som kommer fra den arkitektoniske buen mellom deres moderhus og kirken ved siden av.
  • Kongregasjonen ble grunnlagt av Elisabeth Gruyters i Maastricht i 1837. Hun valgte St. Karl Borromeus som vernehelgen, og tok hans navn med i kongregasjonens.
  • Søstrene er tilstede på fire forskjellige kontinenter: Afrika, Asia, Amerika og Europa, der de arbeider innen utdanning, helsevesen, sosial og pastoral omsorg, samt sprer kunnskap om troen ute blant legfolk.   

  

Les mer: