TERROREKSPERT: – Håper på belønning i det hinsidige

Åtte drept av terrorister siden 16. oktober

NTB_vI-_c9ApA_0.jpg

TRE ANGREP: Europa har iløpet av et par uker opplevd tre brutale terrorangrep, i Paris, Nice og mandag 2. november i Wien, der terroristene skjøt med maskinvåpen mot folk på åpen gate. Her skuddhull i en glassdør på åstedet. Foto: Reuters, Leonhard Foeger 

 

 

Unge menn med kniv, skytevåpen og vilje til å drepe i Allahs navn har iløpet av et par uker skaket Europa. – De som gjør slike ting, tror selv at de gjør en god handling, sier sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Thomas Hegghammer.  

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

UDÅDENES MÅL: Frelse, hevn og oppmerksomhet er det terroristen ønsker å oppnå,
mener Thomas Hegghammer, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI

Thomas Hegghammer2 (1).jpeg

En serie terroranslag har rammet europeiske land iløpet av et par uker: 16. oktober ble læreren Samuel Paty halshugget i Paris, 29. oktober ble troende knivdrept i Notre Dame-kirken i Nice og mandag 2. oktober skjøt og drepte flere terrorister fire mennesker på åpen gate i Wien. Samtlige angrep ble utført av islamistiske ekstremister. I tillegg ble en gresk-ortodoks prest skutt utenfor en kirke i Lyon lørdag 31. oktober.

– Vi vet ennå ikke hvem som sto bak skytingen in Lyon, men de to andre angrepene – samt det siste i Wien – ble etter alt å dømme utført av radikale islamister. De henger sammen ideologisk, men antagelig ikke organisatorisk. Det er ingen grunn til å tro at angrepene var koordinerte, og jeg tror det er tilfeldig at de klynger seg i tid, sier Thomas Hegghammer, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller og spesialist på voldelig islamisme. 

Drapet på Paty og drapene i Notre Dame-kirken var svært direkte og brutale. Gjerningsmennene brukte store kniver for å skjære over strupen på ofrene. Er dette eksempler på at terroristene endrer sin angrepsmetode?

– Ja, disse angrepene var utvilsomt på den brutale enden av skalaen, men taktikken er ikke ny. Jihadister har halshugget sine ofre med kniv med jevne mellomrom siden drapene på de syv munkene i Tibherine (Algerie) i 1996, sier Hegghammer og viser til drapet på filmregissøren Theo van Gogh i 2004:

– Han ble knivstukket og halshugget i Amsterdam. Angrep på kirker er heller ikke nytt; i 2016 gikk to IS-terrorister inn i en kirke i Normandie og skar over halsen på en 85 år gammel prest, minner Hegghammer på.

 

Terroristens motivasjon

Paty ble drept av en tsjetsjensk 18-åring og en 21-årig tunisier sto bak Nice-terroren. Mandag skjøt og drepte politiet én av gjerningspersonene under terroranslaget i Wien: en 20 år gammel IS-sympatisør med bakgrunn fra Nord-Makedonia.

– Hvorfor lar disse unge mennene seg rekruttere til å begå slike grusomme handlinger?

– De som gjør slike ting, tror selv at de gjør en god handling; for eksempel at de bekjemper onde krefter eller at de utøver justis for urett begått mot deres folk. I tillegg tror de at de kommer til himmelen, så egen død har ingen nedside. Spørsmålet er hvor disse oppfatningene kommer fra, gitt at de fleste andre muslimer fordømmer slike handlinger og mener de kvalifiserer for helvete, sier sjefsforsker Hegghammer.

Ifølge ham er forklaringen på at noen rettferdiggjør sine voldshandlinger flere: I noen tilfeller har de tilbragt tid i radikale, isolerte miljøer; andre ganger kan gjerningspersonene være eksponert for propaganda på internett. I tillegg kan psykologiske personlige faktorer virke inn.

 

NTB_IY07uBEabPA.jpg

VEKKE OPPSIKT: Læreren Samuel Paty ble halshugget på åpen gate i Paris 16. oktober.  Bestialiteten er et substitutt for lav våpenkraft; de vil gjerne drepe mange, men har ikke kapasitet til det, så de bruker sjokkerende metoder i stedet, sier sjefsforsker Thomas Hegghammer. Foto: Reuters, Eric Gaillard

 

Vil sjokkere og skremme

Karikaturkonflikten var den direkte grunn for drapet på læreren Samuel Paty. I Notre Dame-kirken ropte ifølge vitner gjerningsmannen «Allahu akbar» idet han begikk udådene.

– Hva er det terroristene vil oppnå med slike udåder?

– Frelse, hevn og oppmerksomhet. Gjerningspersonene tror de utfører Guds vilje og håper på belønning i det hinsidige. For en del handler det også om å slå tilbake og vise styrke mot samfunn de mener har begått urett mot islam og muslimer. Bestialiteten er et substitutt for lav våpenkraft; de vil gjerne drepe mange, men har ikke kapasitet til det, så de bruker sjokkerende metoder i stedet, sier Hegghammer.

Han legger til at strategene som oppfordrer til slike angrep, håper å få oppmerksomhet om saken, både for å skremme myndighetene til å endre politikk og for å tiltrekke seg nye rekrutter.

Fredag 30. oppdaterte PST sin terrortrusselvurdering. De mener at risken for islamistiske terroranslag i Norge er skjerpet. Kirker og synagoger nevnes spesifikt som aktuelle symbolske mål for slike ugjerninger.

– Synagoger har lenge vært et terrormål, men representerer det noe nytt at også kirker er det?

– Internasjonalt er det ikke nytt, for det har vært en rekke jihadistangrep på kirker og geistlige opp gjennom årene. I en norsk kontekst er det muligens nytt at PST advarer konkret mot dette, uten at jeg husker alle tidligere trusselvurderinger. Det er imidlertid ingen grunn til panikk, for det radikale islamistmiljøet i Norge er mye svakere enn sine søstermiljøer på kontinentet, sier Thomas Hegghammer, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og spesialist på voldelig islamisme. 

 

Paven fordømmer terrorangrep og oppfordrer til forsoning

NTB_abODgrf7f3k.jpgTerrorangrepene den siste tiden blir møtt med fordømmelse hos pave Frans (Foto: Reuters, Vatican Media), som oppfordrer til en forsonende tone mellom de globale religiøse samfunnene.
– De nylige terrorangrepene i Wien og Nice er et forsøk på å undergrave det interreligiøse samarbeidet og dialogen, sier pave Frans.
Fire mennesker ble drept i Wien, mens tre ble drept i Nice – begge er beskrevet som «islamistiske angrep». Onsdag holdt paven sin ukentlige audiens, som for første gang på to måneder ble gjennomført uten publikum til stede, som et smittetiltak.
 
Paven benyttet samtidig sjansen til å oppfordre folk over hele verden til å følge sine lokale myndigheters koronaregler nøye.
 
(©NTB)

 

 

 

 

 

 

 

 

Oppfordring: Politiet oppfordrer alle til å være ekstra oppmerksom når de ferdes i og ved norske katolske kirkebygg. Dersom man legger merke til noe utenom det vanlige eller mistenkelig, ta kontakt med lokalt politi på 112 hvis det er akutt og haster. Hvis man kun vil melde fra eller har spørsmål, ring 02800.

 

Les mer