Pave Frans møtte kardinal Cupich

 PopeFrancisandCupicVaticanMedia2015.jpg

TIDLIGERE MØTE: Pave Frans her med erkebiskop av Chicago, kardinal Blase Cupich den 2. september 2015. Foto: Vatican Media/CNA.

 

Pave Frans mottok i helgen Chicagos erkebiskop, kardinal Blase Cupich, i en privat audiens i Det apostoliske palass i Vatikanet. Cupich har kritisert sine amerikanske bispekolleger for å innta en konfronterende linje overfor USAs nye president, Joe Biden.

 

Vatikanets pressekontor har ikke gitt ytterligere informasjon om møtet ut over at det har funnet sted, skriver Catholic News Agency (CNA).

 

Fikk info om USA

Kardinal Cupich var i Roma for å delta i et møte i Bispekongregasjonen, hvor han er medlem. Han kunne reise fordi han har fått Pfizer-vaksinen mot korona. Ifølge CNA sier kilder i Vatikanet at pave Frans ønsket å snakke med kardinal Cupich om situasjonen i USA.

Kardinal Cupich har kritisert sine amerikanske bispekolleger for uttalelsen de kom med i forbindelse med innsettelsen av president Joe Biden den 20. januar.

 

Bekymret for Biden

Lederen av USAs bispekonferanse, USCCB, erkebiskop José Gomez av Los Angeles, sendte da ut en erklæring hvor han uttrykte bekymring for Biden-administrasjonens syn på abort: «Abort er et direkte angrep på livet som også skader kvinnen og underminerer familien. Det er ikke bare et privat spørsmål, men reiser kompliserte og grunnleggende spørsmål om brorskap, solidaritet og innlemmelse i det menneskelige fellesskap», skrev Gomez og signaliserte håp om at den nye politiske ledelsen i USA vil arbeide sammen med Kirken og andre av god vilje i abortsaken.

Flere amerikanske biskoper har lenge kritisert Joe Biden, som selv er praktiserende katolikk, for hans abortsyn. Både Biden og hans vise-president, Kamela Harris, har tydelig gitt uttrykk for at deres regjering er for legalisert abort og at de vil følge opp høyesterettsdommen fra 1973, Roe vs Wade, som åpnet for legalisert abort.

 

Omgjorde vedtak

Biden har allerede vedtatt å endre på tidligere president Donald Trumps beslutning i 2017 om å kutte amerikanske bistandspenger til organisasjoner som tilbyr eller informerer om abort. «Det er min regjerings politikk å støtte kvinner og jenters seksuelle og reproduktive helse og rettighetene i USA og globalt», står det i presidentordren, ifølge NTB.

Den amerikanske bispekonferansen sier dette betyr at USA under Biden bidrar til aborter og forsvar for abort i den tredje verden.

 

Konflikt

Cupich mener bispekollegene legger opp til en for konfronterende linje. På samme dag som president-innsettelsen kritiserte han på twitter erkebiskop Gomez’ erklæring. Cupich mener det ikke er noen presedens for slike utspill og at erklæringen med kritikk av president Biden kom overraskende på de fleste biskopene og uten forutgående rådslag.

Cupich sier feil kan rettes opp, og at alle nå må bidra «slik at vi, inspirert av evangeliet kan bygge opp Kirkens enhet og sammen arbeide for å helbrede vår nasjon i den krisen vi er i», skriver han, ifølge CNA. (NTB/CNA).