Feirer Romas vann ved Olavs dåp

Feir Hellig Olav i Roma 

IMG_6612.jpeg

EVIG KONGE I EVIG STAD: – Vi er optimister, og velger å tro at det blir mulig å arrangere seminar og festmesse, sier Morten S. Selle i Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma. De planlegger Olavsfestdager i Roma til høsten for å feire Norges evige konge i Den evige stad tross pandemi-restriksjoner. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma er optimister: De inviterer atter til seminar om Den evige stad og pontifikal feiring av vår Evige konges omvendelse og dåp.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

ÅRLIG FEST: Hvert år samles norske kristne i San Carlo-kirken, Roma,
for å feire Hellig Olavs dåp og omvendelse,  Her fra messen i 2018. Foto: privat

Unknown-1.jpegÅrets Olavsfestdagene i Roma løper fra fredag 15. til lørdag 16. oktober. Seminaret fredag arrangeres ved Det Danske Institut, og tema er satt til «Vannet, Kirken og Roma».

– Vannet har alltid vært viktig i Romas historie, bare tenk på ingeniørkunsten som ligger bak alle akveduktene, forteller Morten S. Selle, styremedlem i Venneforeningen og periodevis borger av Roma. Han minner om at noen av byens historiske vannledninger nå har vært i bruk i over 2000 år. For ikke å snakke om alle fontene i Roma:

– De er med på å gjøre Roma til det Roma er. Vannet i Roma har vært viktig for at det i hele tatt har vært mulig å bosette seg der og leve der. I Roma har vannet vært brukt som maktmiddel, som statussymbol, som et overflødighetssymbol. ‘Uten vannet, intet Roma’, kunne man nesten si. På samme måte er vannet viktig for Kirken og for oss kristne, dåpsvannet først og fremst, sier Selle.

Han trekker frem at katolikker også bruker vievann i forskjellige sammenhenger (unntatt nå i pandemien): Et kar med vigslet vann står alltid ved kirkenes inngang; presten stenker menigheten med vievann ved messer.  I mange liturgiske handlinger bruker Kirken også vievann, slik som når ringene ved ekteskapsinngåelse velsignes. Vievann brukes likeså ved begravelser, innvielsen av klokker og velsignelse av forskjellige gjenstander.

– Kirkens kardinaler og paver visste også å sette pris på vannet i Roma, de fikk bygget mange av de flotte fontene vi finner i Roma. Så vannet i Den evige stad har både en sekulær betydning og en dyp religiøs mening, sier Selle.

Det er noen av disse aspektene Venneforeningen ønsker å utforske under årets seminar.

 

Optimister tross pandemi

I Italia har myndighetene registrert 3,9 mill. smittetilfeller. 117 000 italienere har dødd av Covid-19-viruset pr. 20. april. Fremdeles smittes ca. 8000 nye per døgn. Likevel tar Venneforeningen sjansen på å sette opp program og å sende ut invitasjon.

– Hvordan er smittesituasjonen i Roma / Italia nå?

– Vi er optimister, og velger å tro at det blir mulig å arrangere seminar og festmesse. Samtidig tar vi høyde for at vi kan bli skuffet, sier Selle.

I så fall vil Venneforeningen arrangere seminaret i Oslo, slik de gjorde i 2020. Han og de andre styremedlemmene følger situasjonen i Italia generelt og Roma spesielt nøye:

– Roma og regionen Lazio har stort sett vært noe mindre belastet enn resten av Italia. De siste rapportene jeg har lest, tyder på at R-tallet nå er like under 1, men fortsatt er det mye smitte og stor belastning på helsevesenet.

 – Hva har italienske myndigheter sagt om en gjenåpning / normalisering av landet?

– Det foreligger ingen konkrete planer, men det er antydet at det kan komme en gradvis gjenåpning ila mai og at man håper på at mye åpnes opp i juni.

 

Jan E. Hansen om Fontana di Trevi

 

By med vann i overflod

Allerede på 300-tallet fantes mer en 1300 fontener og 14 akvedukter i Roma. Byen hadde en overflod av rennende vann og rikelig med offentlige bad.

– Det finnes mange eksempler på hva vannet har betydd for Roma. Trevi-fontenen er selvsagt den mest berømte av alle Romas mange fontener. Den avdøde Roma-kjenneren Jan E. Hansen forklarer fint denne fontenens religiøse betydning. En annen viktig fontene som sier noe om kirkens selvbilde i barokken, er Fireflodsfontenen (1651), Fontana dei Quattro Fiumi, på Piazza Navona. Den laget av Gian Lorenzo Bernini på oppdrag av pave Innocens 10. Denne fontenen, med obelisken i midten, er et kraftig budskap om kirkens oppfatning av sin plass i verden etter Luthers opprør. Hvordan skulle kirken vinne verden tilbake? Ikke med bruk av våpen, men med vannet – dåpsvannet om man vil, sier Selle.

 – Lørdag er det satt opp byvandring ved professor emeritus Thomas Thiis-Evensen over samme tema som dagene: «Vannet, Kirken og Roma». Hvor han vil føre hjorden i år?

– Det er ikke helt avklart ennå. Det avhenger blant annet om hvilke restriksjoner det er i Roma i oktober. Men for eksempel en vandring som inkluderer Baptisteriet, altså dåpskapellet ved Laterankirken, står på min ønskeliste. Men som sagt, detaljene kommer vi tilbake til.

– Lørdag når festdagene sitt klimaks med egen festmesse til minne om Hellig Olavs omvendelse og dåp. Kan du si litt om hvor, hvorfor og hvordan denne helt spesielle messen feires?

– Ja, festmessen feires som alltid 16. oktober kl. 16 i den praktfulle kirken S. Carlo al Corso, som ligger midt på Corso-en, Romas svar på Karl Johan. Mer sentralt kan man nesten ikke feire St. Olav i Roma, forteller Selle og forklarer hvorfor festmessen feires nettopp i denne kirken:

– Her finner vi Norges nasjonale helligdom i Roma: Vårt eget norske kapell med et eget Olavsalter, midt i denne store kirken. Det er ikke så vanlig for oss nordmenn å feire hans omvendelse og dåp. Vi er vant til å markere og feire hans martyrium, slaget på Stiklestad 29. juli. Men apropos vannets betydning for Roma, så er vel intet mer naturlig enn å feire nettopp hans dåp når vi er så heldige at vi har et alter tilegnet vår evige konge midt i Den evige stad, sier Selle.

Festmessen i S. Carlo al Corso er en årlig foreteelse med norsk biskop og de ypperste kor og organister fra Norge tilstede. Kirken er fullsatt, og Norges ambassadør til Italia pleier å feire messen sammen med tilreisende og norske borgere bosatt i Roma.  

 

Se Olavsalteret i Roma

OLAVSALTERET: 16. oktober er minnedag for Olav den Helliges omvendelse. I Roma blir dagen feiret som fest med messe ved St. Olavsalteret.

 

Tar vare på Norges arv i Den evige stad

Venneforeningen har leid forelesningssalen i Det Danske Institut, der det er plass til 80 deltagere. I år kan det foreløpig ikke være flere enn 40 seminardeltagere tilstede på grunn av myndighetenes smittevernsbestemmelser.  Venneforeningen har derfor satt en grense på 40 påmeldinger til årets Olavsfestdager.

– I år er deltakeravgiften satt til kr 2200 pr. person. Hva inkluderer den?

– Det inkluderer blant annet et spennende seminar på Det danske institutt med «Vannet, kirken og Roma» som overskrift og byvandring med Thomas Thiis-Evensen samt en mottagelse eller to.

 – Det er Venneforeningen for St. Olavaleteret i Roma som arrangerer festdagene. Hva er Venneforeningens mål og mening?

– Vårt mål er blant annet å bidra til økte kunnskaper om Roma og om kirken i bred forstand, og ikke minst å sørge for at Olavsalteret blir husket på, blir besøkt og får en varig posisjon som norsk nasjonalhelligdom i Roma for alle, uansett hvilket kirkesamfunn man tilhører og hvilken grad av tro man måtte ha. Meningen er altså å bevare Olavsalteret som et levende monument, hvis det går an å si det slik, sier Selle.

Han oppfordrer alle norske katolikker til å melde seg inn.

Medlemsavgiften bidrar blant annet til at vi hvert år kan ha en så flott festmesse med kor og organist flydd ned fra Norge, opplyser han.

Du melder deg inn ved å sende e-post til sekr@olaviroma.no .

 

Les mer