Nye dekreter fra Helligkåringskongregasjonen november 2020 – mars 2021

Den ærverdige Marius CiceriDen 23. november 2020 mottok pave Frans erkebiskop Marcello Semeraro (kardinal fra 28. november), (pro)-prefekt for Helligkåringskongregasjonen, i en privat audiens. Der autoriserte han kongregasjonen til å promulgere i alt åtte dekreter.

Ett dekret godkjenner et mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

Den ærverdige Marius Ciceri (it: Mario) (bildet), italiensk sekularprest for erkebispedømmet Milano, født den 8. september 1900 i Veduggio (nå Veduggio con Colzano) i provinsen Monza e Brianza i regionen Lombardia i Nord-Italia, død den 4. april 1945 i Brentana di Sulbiate i provinsen Monza e Brianza, ærverdig den 1. desember 2016.

Ett dekret anerkjenner martyriet til 127 personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til en snarlig saligkåring. Det gjelder:

Guds tjener Johannes Elías Medina og 126 ledsagere, sekularprester, konsekrerte personer og legfolk fra bispedømmet Córdoba i Andalusia i Spania, drept in odium fidei i de religiøse forfølgelsene under Den spanske borgerkrigen mellom 1936 og 1939.

Seks dekreter anerkjenner seks personers «heroiske dyder», som dermed er blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

Guds tjener Fortunatus Maria Farina (it: Fortunato), titularerkebiskop av Hadrianopolis in Honoriade, tidligere biskop av Troia og av Foggia, født den 8. mars 1881 i Baronissi i Salerno i Italia og død den 20. februar 1954 i Foggia i Italia.

Guds tjener Andreas Manjón y Manjón (sp: Andrés, spansk sekularprest i erkebispedømmet Granada og grunnlegger av Ave María-skolene, født den 30. november 1846 i Sargentes de Lora i Burgos i Spania og død den 10. juli 1923 i Granada i Spania.

Guds tjener Alfons Ugolini (fr: Alphonse), italiensk sekularprest i bispedømmet Reggio Emilia-Guastalla i Italia, født den 22. august 1908 i Thionville i Moselle i Frankrike og død den 25. oktober 1999 i Sassuolo i Modena i Italia.

Guds tjenerinne Klementia Adelaide Cesira Ticchi (it: Clemenza) (ordensnavn: Maria Francesca), italiensk ordenssøster i ordenen kapusinerklarisser (Ordo Sanctæ Claræ Capuccinarum – OSCCap), født den 23. april 1887 i Belforte all’Isauro i Pesaro-Urbino i Italia og død den 20. juni 1922 i Mercatello sul Metauro i Pesaro-Urbino i Italia.

Guds tjenerinne Fiorina Cecchin (ordensnavn: Maria Carola), italiensk ordenssøster i kongregasjonen «Søstre av St. Josef Benedikt Cottolengo» (Suore di San Giuseppe Benedetto Cottolengo – SSGC), født den 3. april 1887 i Citadella i Padova i Italia og død den 13. november 1925 om bord på dampskipet «Porto Alessandretta» i Rødehavet på vei til Italia fra Kenya.

Guds tjenerinne Maria Carmela Giannetto (ordensnavn: Maria Francesca), italiensk ordenssøster i kongregasjonen «Døtre av den uplettede Maria» (Figlie di Maria Immacolata – FMI), populært kalt Immacolatine, født den 30. april 1902 i Camaro Superiore i Messina i Italia og død den 16. februar 1930 samme sted.

* * *

Den 21. desember 2020 mottok pave Frans kardinal Marcello i en ny audiens. Der autoriserte han kongregasjonen til å promulgere i alt åtte dekreter.

Ett dekret anerkjenner martyriet til en person som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir ham tittelen Venerabilis («Ærverdig») og kan lede til en snarlig saligkåring. Det gjelder:

Guds tjener Rosario Livatino (bildet), italiensk legmann i erkebispedømmet Agrigento, født den 3. oktober 1952 i Canicattì i provinsen Agrigento på Sicilia i Italia og drept in odium fidei på veien mellom Canicattì og Agrigento den 21. september 1990.

Syv dekreter anerkjenner syv personers «heroiske dyder», som dermed er blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

Guds tjener Vasco de Quiroga, spansk biskop av Michoacán i Mexico, født rundt 1470 i Madrigal de las Altas Torres i provinsen Ávila i regionen Castilla y León i Spania og død den 14. mai 1565 i Pátzcuaro i delstaten Michoacán i Mexico.

Guds tjener Dino Piccinelli (ordensnavn: Bernardino Maria), italiensk prest i Servitterordenen (Ordo Servorum Beatæ Mariæ Virginis – OSM), titularbiskop av Gaudiaba og hjelpebiskop i Ancona, født den 24. januar 1905 i Madonna dei Fornelli i kommunen San Benedetto Val di Sambro i provinsen Bologna i regionen Emilia Romagna i Italia og død den 1. oktober 1984 i Ancona i regionen Marche i Italia.

Guds tjener Antonius Vincent González Suarez (sp: Antonio Vicente), spansk sekularprest i bispedømmet Canarias (Kanariøyene), født den 5. april 1817 i Agüimes på Gran Canaria, den største av Kanariøyene i Spania, og død den 22. juni 1851 i Las Palmas på Gran Canaria.

Guds tjener Antonius Seghezzi (it: Antonio), italiensk sekularprest i bispedømmet Bergamo, født den 25. august 1906 i Premolo i provinsen Bergamo i regionen Lombardia i Nord-Italia og død den 21. mai 1945 i konsentrasjonsleiren Dachau i Oberbayern i Tyskland.

Guds tjener Bernhard Antonini (it: Bernardo), italiensk sekularprest i bispedømmet Verona, født den 20. oktober 1932 i Cimego (ty: Zimeck) i provinsen Trentino i regionen Trentino-Alto Adige/Südtirol i Nord-Italia og død den 27. mars 2002 i Karaganda i Kasakhstan.

Guds tjener Ignatius Stuchlý (cz: Ignác), tsjekkisk prest i salesianerordenen (Salesiani di Don Bosco – SDB) (offisielt Societas Sancti Francisci Salesii), født den 14. desember 1869 i Olomouc i Morava i keiserriket Østerrike, nå i Tsjekkia, og død den 17. januar 1953 i Lukov i Zlín i Tsjekkoslovakia (nå i Tsjekkia).

Guds tjenerinne Rosa [Rosella] Stàltari, italiensk ordenssøster i kongregasjonen «Døtre av Maria Co-Redemptrix» (Figlie di Maria Santissima Corredentrice), født den 3. mars 1951 i Antonimina i Reggio Calabria i regionen Calabria i Sør-Italia og død den 4. januar 1974 i Palermo på Sicilia i Italia.

* * *

Den 21. januar 2021 mottok pave Frans kardinal Marcello Semeraro i en ny audiens. Der autoriserte han kongregasjonen til å promulgere i alt åtte dekreter.

Ett dekret anerkjenner martyriet til en person som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir ham tittelen Venerabilis («Ærverdig») og kan lede til en snarlig saligkåring. Det gjelder:

Guds tjener Johannes Fornasini (it: Giovanni) (bildet), italiensk sekularprest i erkebispedømmet Bologna, født den 3. oktober 1952 i Pianaccio i kommunen Lizzano in Belvedere i storbyområdet Bologna i regionen Emilia Romagna i Italia og drept den 13. oktober 1944 i San Martino di Caprara i kommunen Marzabotto i storbyområdet Bologna.

Syv dekreter anerkjenner syv personers «heroiske dyder», som dermed er blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

Guds tjener Mikael erkeengelen Maria Antonius Vinti (it: Michele Arcangelo Maria Antonio), italiensk sekularprest i bispedømmet Agrigento, født den 18. januar 1893 i Grotte i provinsen Agrigento på Sicilia i Italia og død den 17. august 1943 samme sted.

Guds tjener Roger Maria Caputo (it: Ruggero), italiensk sekularprest i erkebispedømmet Trani-Barletta-Bisceglie, født den 1. mai 1907 i Barletta i provinsen Barletta-Andria-Trani i regionen Puglia i Sør-Italia og død den 15. juni 1980 samme sted.

Guds tjenerinne Elisabeth Prout (en: Elizabeth) (ordensnavn: Mary Joseph of Jesus), grunnlegger av kongregasjonen «Søstre av Vår Herres Jesu Kristi kors og lidelse» (Sisters of the Cross and Passion of Our Lord Jesus Christ), født den 2. september 1820 i Shrewsbury i grevskapet Shropshire i regionen Vest-Midlands i England og død den 11. januar 1864 i Sutton i St Helens, nå i storbyområdet Liverpool i det seremonielle grevskapet Merseyside i Nordvest-England.

Guds tjener Jakob Masarnau Fernández (sp: Santiago), spansk legmann i erkebispedømmet Milano, født den 10. desember 1805 i Madrid i provinsen og regionen av samme navn i Spania og død den 14. desember 1882 samme sted.

Guds tjener Paschalis Canzii (it: Pasquale), italiensk ung legmann og seminarist i erkebispedømmet Pescara-Penne, født den 6. november 1914 i Bisenti i provinsen Teramo i regionen Abruzzo i Sør-Italia og død den 24. januar 1930 i Penne i provinsen Pescara i Abruzzo.

Guds tjener Hieronymus Lejeune (fr: Jérôme), fransk gift legmann i erkebispedømmet Paris, født den 13. juni 1926 i Montrouge i departementet Hauts-de-Seine i regionen Île-de-France i de sørlige forstedene til Paris i Frankrike og død den 3. april 1994 i Paris.

Guds tjenerinne Adele Bonolis, italiensk legkvinne i erkebispedømmet Milano, født den 14. august 1909 i Milano i provinsen av samme navn i regionen Lombardia i Nord-Italia og død den 11. august 1980 samme sted.

* * *

Den 20. februar 2021 mottok pave Frans kardinal Marcello Semeraro i en ny audiens. Der autoriserte han kongregasjonen til å promulgere i alt åtte dekreter.

Ett dekret godkjenner et mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

Den ærverdige Armida Barelli (bildet), italiensk legkvinne i erkebispedømmet Milano, medlem av den sekulære fransiskanerordenen (Ordo Franciscanus Sæcularis – OFS) og medgrunnlegger av sekularinstituttet «Misjonærer av Kristi kongeverdighet» (Istituto delle Missionarie della Regalità di Nostro Signore Gesù Cristo), født den 1. desember 1882 i Milano i provinsen av samme navn i regionen Lombardia i Nord-Italia og død den 15. august 1952 i Marzio i provinsen Varese i Lombardia, ærverdig den 1. juni 2017.

Syv dekreter anerkjenner syv personers «heroiske dyder», som dermed er blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

Guds tjener Albinus Alves Da Cunha Silva (pt: Albino), portugisisk sekularprest i bispedømmet Catanduva i Brasil, født den 22. september 1882 i Codeçoso i kommunen (concelho) Celorico de Basto i distriktet Braga i underregionen Tâmega e Sousa i regionen Norte i Portugal og død den 19. september 1973 i Catanduva i São Paulo i Brasil.

Guds tjener George Spencer (ordensnavn: Ignatius of St Paul), engelsk prest i kongregasjonen pasjonistene (Congregatio Passionis Iesu Christi – CP), født den 21. desember 1799 i London i England og død den 1. oktober 1864 i Carstairs i regionen South Lanarkshire i Skottland.

Guds tjenerinne Anna Klara Johanna Baseggio (it: Anna Clara Giovanna) (ordensnavn: Maria Felicita Fortunata), italiensk nonne i augustinerordenen (Ordo Sancti Augustini – OSA), født den 5. mai 1752 i Ferrara i provinsen av samme navn i regionen Emilia Romagna i Nord-Italia og død den 11. februar 1829 i Rovigo i provinsen av samme navn i regionen Veneto i Nord-Italia.

Guds tjenerinne Louise Rosina Rondi (it: Luigia) (ordensnavn: Floralba), italiensk ordenssøster i kongregasjonen «De fattiges Søstre av Bergamo» (Suore delle Poverelle) eller Palazzolo-instituttet), født den 10. desember 1924 i Pedrengo i provinsen Bergamo i regionen Lombardia i Nord-Italia og død den 25. april 1995 i Mosango i Kwilu i Den demokratiske republikken Kongo.

Guds tjenerinne Alexandra Ghilardi (it: Alessandra) (ordensnavn: Clarangela), italiensk ordenssøster i kongregasjonen «De fattiges Søstre av Bergamo» (Suore delle Poverelle) eller Palazzolo-instituttet), født den 21. april 1931 i Trescore Balneario i provinsen Bergamo i regionen Lombardia i Nord-Italia og død den 6. mai 1995 i Kikwit i Kwilu i Den demokratiske republikken Kongo.

Guds tjenerinne Teresa Santa Balleri (ordensnavn: Dinarosa), italiensk ordenssøster i kongregasjonen «De fattiges Søstre av Bergamo» (Suore delle Poverelle) eller Palazzolo-instituttet, født den 11. november 1936 i Cailina di Villa Carcina i provinsen Brescia i regionen Lombardia i Nord-Italia og død den 11. mai 1995 i Kikwit i Kwilu i Den demokratiske republikken Kongo.

Guds tjenerinne Elisa Giambelluca, italiensk legkvinne i bispedømmet Cefalù, medlem av Det teresianske institutt (Institución Teresiana), født den 30. april 1941 i Isnello i provinsen Palermo på Sicilia i Sør-Italia og død den 5. juli 1986 i Roma i Italia.

Kilder: vatican.va, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden, opprettet 31. mars 2021