St. Rita radio: Snakkesalig radiokall

Artikkelen ble først publisert i St. Olav kirkeblad 1-2021.  

Katolsk radiogründer: –  Det er veldig viktig for oss at radioen skal være samlende og oppbyggende

PålJohannes2.jpeg

FULL RADIO-RULLE: – Med to små jenter og jobber ved siden av, er det til tider litt kaotisk, sier katolsk radiogründer Pål Johannes Nes. Her sammen med jentene og kona Erika Eva Nes. Foto: privat 

 

 

Pål Johannes Nes er Ålesunds trompet. Den blåser Guds ord  over det ganske land. 

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Påskehøytiden er også høysesong for katolske medier.  

– Hvordan gikk årets påskesendinger?

– Over all forventing. Særlig p. Reidar  Voights samtaler om påskedagene ble tatt veldig godt imot. Biskop Erik Vardens prekener ble radioens mest hørte programserie.

– Hvilke planer har dere for tiden frem mot pinse?

– P. Reidar Voight vil lage en tilsvarende serie om pinsen, det gleder vi oss stort til! P. Erik Andreas Heyerdahl Holth vil starte arbeidet med å gi oss en gjennomgang av katekismen. Han begynner neste uke, uke 16. Ellers kommer det to – tre nye programmer inn mot pinse. Vi er igang med dem, sier Pål Johannes Nes.

St. Rita radio har forsøkt å vekke lytternes sjel siden 22. mai 2020, og feirer dermed ettårsjubilum om bare noen få uker. 

– Hvorfor bestemte du og din kone Erika Eva dere for å åpne egen radiostasjon? 

 Radioen hadde sin første sending på festen for Den hellige Rita 22.05.2020. Hun er helgen for umulige situasjonerMed andre ord er hun den perfekt skytshelgen for både vårt ekteskap og en katolsk radio i Norge! Vi har snakket om å starte en radio over lengre tid. Jeg er ikke så god på rettskriving, men til gjengjeld er jeg veldig glad i å snakke. Erika Eva har erfaring fra radio i Ungarn, og da muligheten bød seg, tok vi sjansen og prøvde, sier Pål Johannes Nes, som forteller at han var heldig og fikk være med i teamet som strømmet biskop Erik Vardens vielse i Nidarosdomen høsten 2020. Det bidro til at han ble kjent med flere personer som nå driver radioen sammen med ham og kona Erika.   

 Hva motiverte dere til å bli radio-gründere? 

– Jeg vet ikke om radio-gründer er en tittel vi er helt vant med. Vi har vel et oppriktig ønske om å bringe Kirken og Gud til andre mennesker. Alt vi har, ekteskap, barn, ja alt, har vi fordi Gud har gitt oss det. Uten ham er vi bare støv, sier Pål Johannes. Gud er det viktigste i hans familie, og de setter ham alltid først.  

– Det er veldig vanskelig, men det gir så mye tilbake. Nå håper vi at Gud vil vi skal drive radio og en podkast-kanal en stund, for det er veldig gøy! 

 

Radiokaos i hjemmet 

Naturtalentet Pål Johannes har ikke drevet med radio i mer enn et knapt år. Det har vært mye prøving, feilig – og læring.  

– Den viktigste lærdommen er at man trenger to kabler for å få stereo og at en mikrofonkabel har annen inngang enn en vanlig ledning. Teknisk har det vært en veldig bratt læringskurve, men vi har vært veldig heldig, fordi vi har hatt mulighet til å diskutere tekniske løsninger med et par katolske mediehus. Det som kanskje har vært den største overraskelsen, er hvor mange flinke folk i Norge som vil være medGjennom radioen har flere av dem tatt steget ut av komfortsonen og startet egne programmer Det har vært veldig fint å få lov å være med på. Vi har også lært at det krever en del tid å drive radio. Med to små jenter og jobber ved siden av, er det til tider litt kaotisk. Derfor håper vi egentlig at St Rita Radio kan være en paraply for podkaster og ulike programmer i det katolske Norge.   

 Dere holder til i Ålesund. Er det et problem når man ønsker å nå ut til lyttere over hele landet?  

– Tja, ved hjelp av teknologien har barrierer som geografisk avstand i stor grad forsvunnet. Vi har god hjelp fra Bergen og Trondheimto store menigheter. Vi er i støpeskjeen med et samarbeid med Norges Unge Katolikker, som er lovendeFra menigheten på Lillehammer kommer det også spennende programmer i tiden fremover. Vi skal også begynne å be vesper og laudes fra fem forskjellige byer i Norge. Vi har flest lyttere i Oslo katolske bispedømme, men størst prosentvis lytterandel i Tromsø stift. Selv om vi holder til i Ålesund, opplever vi radioen så langt som et nasjonalt prosjekt fremfor et lokalt. Katolsk.no har også hjulpet oss mye med å promovere radioen, noe vi er veldig takknemlig for.  

 

PålJohannes1.jpegDUGNADSRADIO: St. Rita radio driver foreløpig i eget hjemmestudio, men har plass til mange i det katolske Norge: – Det som kanskje har vært den største overraskelsen, er hvor mange flinke folk i Norge som vil være med, sier Pål Johannes Nes, Foto: privat

 

Politikk forbudt 

St. Rita radio sender katekese med monsignore Fulton Sheen og Mother Angelica hver kveld 

– Mother Angelica har bygget opp verdens største katolske medienettverk.  Og Fulton Sheen var en amerikansk biskop og mediepersonlighet som døde i 1979. I studioet vårt i Ålesund har vi bilde av Hellige Rita, biskop Sheen og Mother Angelica. Det er vel den trioen jeg aller helst ville hatt en samtale medAv mer realistiske alternativ ville jeg gjerne intervjuet biskopene i Norge om hvordan vi skal klare å fylle kirkene med barn og ungdom når samfunnet åpner opp igjen etter pandemienDet siste året har vært veldig trist 

 Hva slags programprofil har St. Rita radio?  

– En katolsk profil med fokus på bønn. Det er veldig viktig for oss at radioen skal være samlende og oppbyggende. Derfor har vi bare to regler for radioen: det er ikke lov å snakke om politikk på radioen, og alt skal bygge på Den katolske kirkes katekisme.  

–  Hva er ditt favorittprogram på egen radio hittil?  

– Vi er så heldig at vi jobber sammen med mange utrolig flinke folk. Jeg blir alltid veldig glad når jeg hører Marta Krakus i programmet Credimus boble over av sin kjærlighet til Gud. Av katekesene til Peder Josef Foss og p. Egil Mogstad har jeg lært utrolig mye. Katolsk i hodet med Øyvind Evenstad bringer et nytt perspektiv på troen for meg.  Leah Rita (min datter på 3 år) og jeg hører hver lørdagsmorgen på Gode hyrde katekese for barn. Vi tar med oss en dyne inn studioet vårt og sitter sammen og hører på. Det er en utrolig fin stund. Personlig har jeg også hatt mange gode samtaler med Rebekka Johnsen og p.Valdemaras Lisovskissjelesørger for litauiske katolikker i Oslo katolske bispedømme og Trondheim stift, i forbindelse med programmet Spør legen og prestenMen blir jeg tvunget til å velge et program, så er det «Johannes av Korset er min Johannes». Det gjør meg veldig glad at Anne Samuelsen har startet Karmels hage, et program som tar oss med inn i spirualiteten til karmelittene.  

 

«Den viktigste lærdommen er at man trenger to kabler for å få stereo og at en mikrofonkabel har annen inngang enn en vanlig ledning.» 

 

Lytter til kallet 

20. desember 2020 var det syv år sidenhanble tatt opp i Den katolske kirkes fulle felleskap. Pål Johannes er svært aktiv både i menighet og stift og har etablert egen radio.  

– Hvorfor er ikke det å feire messe nok?   

– Før Erika og jeg bestemte oss for å gifte oss, var vi veldig i tvil om hva som var vårt kall i livet. Det eneste vi var helt sikre på, var at vi ville leve livet vårt i Kirken. Tre av våre gode venner har de siste året valgt å  i kloster; det var deres kall. Vi håper Gud kaller oss til å evangelisere gjennom familielivet og forhåpentlig gjennom St Rita Radio.  

– Hva med programtilbudet utover våren? Noe nytt og spennende på gang?  

– Det er mange planer. P. Reidar Voith kommer med et program som skal behandle tro og naturvitenskap, ekjempespennende tema. Vi håper også å starte en gjennomgang av Den katolske kirkes katekisme – og ikke minst skal vi lese tidebønner på radioen.  

 

Biografi: Pål Johannes Nes 

  • Født: 28.05.80 
  • Fødested: Stryn 
  • Bosted: Ålesund 
  • Familie: Gift med Erika, tre barn 
  • Utdannelse: Økonomifag 
  • Stilling: Selvstendig næringsdrivende med oppdrag som megler, rådgiver og styreleder. 

 

Les mer

 

Abonner gratis på St. Olav kirkebladSkjermbilde 2021-04-06 kl. 10.17.22.jpeg

Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:

  • Via dette skjemaet
  • Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
  • Send E-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no