Opplev EU gjennom Romas nasjonalkirker

Laterankirken.jpeg

UTGANGSPUNKT FOR KIRKEVALFARTEN: Laterankirken i Roma.

 

Den 9. mai, på Europadagen, begynte en helt spesiell kirkevalfart i Roma.

 

Iter Europaeum – den europeiske veien – er det latinske uttrykket for et initiativ som skal påminne om den 50-årige diplomatiske forbindelsen mellom Den hellige stol og EU. Initiativet går ut på at man skal oppleve Den europeiske union gjennom en vandring til Romas kirker.

 

Merkedag

Den 9. mai 1950 var datoen da Robert Schuman, Frankrikes daværende utenriksminister, foreslo at man skulle skape et europeisk kull- og stålfellesskap (EKSG). Frem til den 27. juni i år skal ulike arrangementer og eventer markere denne viktige merkedagen for Europa, som både Den hellige stol og EU har villet løfte frem for Europas innbyggere.

 

Tette bånd mellom Den hellige stol og EU

Den hellige stol og EUs 27 medlemsland har et sterkt verdifellesskap, som bare har vokst og vokst de siste årene, forteller Silvia Kofler, ministerråd ved EUs ambassade ved Den hellige stol i et intervju med Radio Vatican-Vatican News. 

Kofler nevner områder som forsvar av menneskerettighetene, innvandring, forhold til fattige land og utviklingsland, multilateralisme, miljøvern, konfliktløsning og fredsarbeid og avskaffelse av dødsstraff.

Iter Europaeum er et initiativ fra EU-delegasjonen i samarbeid med de medlemsstatene som er akkreditert ved Den hellige stol. Hver søndag frem til 27. juni skal tre eller fire europeiske nasjonalkirker i Roma bli besøkt, for å markere 50 års jubileet for de diplomatiske relasjonene mellom til Den hellige stol og EU. Initiativet ble innledet søndag 9. mai i Laterankirken i Roma (San Giovanni in Laterano, patriarkbasilika og bispedømmet Romas katedral), med en messe som ble feiret klokken 12, av kardinal Angelo De Donatis, Den hellige Fars generalvikar for bispedømmet Roma.

 

Europa gjennom kirkene

Med start i Laterankirken, skal den europeiske pilegrimsvandringen i Roma gå fra kirke til kirke som de forskjellige europeiske landene har et spesielt bånd til, eller som har en menighet knyttet til et spesielt europeisk land.

Første etappe søndag ble en vandring til basilikaen Santi Quattro Coronati (fra 300-tallet), ti minutters gange fra Laterankirken. Det var Latvia som valgte denne kirken og her holdt den latviske presidenten en tale.

Så fortsatte ferden til et besøk i basilikaen San Clemente, valgt av Tsjekkia. Dette er kirken til apostlene Kyrill og Method, som stammet fra området som er dagens Tsjekkia.

 

Styrke båndene

Tsjekkias ambassadør til Den hellige stol, Václav Kolaja, sier det slik til Vatican News:

«Hva gjelder forbindelsen mellom EU og Den hellige stol, så anser jeg den for å være ytterst viktig, spesielt på det åndelige området og med henblikk på de felles verdier vi deler. Det snakkes ofte om den økende kløften mellom borgerne og institusjonene. Derfor er det i mine øyne svært viktig at vi styrker båndene mellom EU og Vatikanet, og knytter oss til Det pavelige diplomati, slik at Europa ikke glemmer å styrke og videreutvikle menneskenes åndelige verdier i arbeidet med bedre europeisk integrasjon».

Sluttetappen var til basilikaen Santo Stefano Rotondo fra 400-tallet, skriver Vatican News. Dette er en kirke ungarere i Roma har stor tilknytning til, og som var titularkirken til en av Ungarns store kardinaler.

 

Konserter og omvisninger

Hver søndag vil bli beriket av liturgisk feiring, konserter og omvisninger i de valgte kirkene og basilikaene. Man må være invitert til de spesielle omvisningene, men ellers er kirkene åpne for besøkende. Kart og guider kan finnes på denne nettsiden:  www.itereuropaeum.eu 

 

I alle kirkene vil det være informasjonsskjermer som presenterer forholdet mellom det respektive EU-landet og Den hellige stol, samt kirkens historie.

 

LOGO.ilde1.jpg

LOGO: Les mer om kirkevandringene på: WWW.itereuropaeu.eu. 

 

Kommende søndag

Førstkommende søndag, den 16. mai, står EU-landene Portugal, Romania og Frankrike for tur. Mer informasjon og en virtuell deltagelse i «Spasertur til de europeiske nasjonalkirkene i Roma» finner man på:  www.itereuropaeum.eu 

(vatican news)