Katolske lesetips: Sett deg i skyggen med en god bok

Ekspertenes beste bøker for sommeren

NTB_VEjUagkRh84.jpeg

SOMMERLEKTYRE: Sommeren er lesetid. Legg deg i skyggen med en god bok – vi har tipsene! Ill. foto: NTB, Sara Johannessen Meek 

 

Når sommeren er over oss med myttji lys å myttji varme, er vår anbefaling at man trimmer leselysten fremfor hekken. La humla suse, og les en bok!

 

 Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Vi har samtalt med tre katolske bok-eksperter: St. Olav forlags forlagssjef Kristine Dingstad, St. Eystein bokhandels Eli Åm og St. Olav bokhandels Marianne Fjordholm. Her er deres beste lesetips for sommeren 2021.

  

Kristine Dingstad, forlagssjef, St. Olav forlag

Boktips: «Påsketro i pesttid – en provokasjon»Pesttid.png

– Jeg er i alle fall ikke tvil om hva jeg vil anbefale fra St. Olav forlags egne nyutgivelser! Har man ennå ikke skaffet seg et eksemplar av biskop Erik Vardens «Påsketro i pesttid – en provokasjon», bør man etter min mening løpe til nærmeste bokhandel. Den lille perlen av en bok setter dagsorden for hva det vil si å være troende i dag og står i kontinuitet med den kristne antropologien han tegner i «Lengsel er mitt vesen», hans bestselgende første bok på norsk. Også den vil jeg gjerne løfte frem igjen. Bedre bok i landskapet åndelig litteratur er sjelden å finne!

 

 • Forfatter: biskop Erik Varden
 • Bøker: «Påsketro i pesttid – en provokasjon» og «Lengsel er mitt vesen», St. Olav forlag

 

 

 

 

BokForgårder.pngtips: «En dag i Herrens forgårder»

– Backlisten (tidligere utgitte bøker) vår er lang og spekket av gode titler, men som sommerlektyre vil jeg mene at Karl Gervins «En dag i Herrens forgårder» er et must. Boken er ikke bare en visuell nytelse, den er fascinerende og lesverdig – vi følger cisterciensermunkene på Hovedøya en hel dag anno Domini 1197, mens både klosteret og klosterhagen blomstrer. Unn deg en tur til den sagnomsuste øya i Oslofjorden i sommer og ta klosterruinene i øyesyn – selvsagt med Gervins bok som følge. Kanskje ser du også langs stier og veier blomster og andre vekster som munkene førte med seg inn i norsk fauna? Avslutt dagen med en dukkert, piknik i strandkanten og liten hvil. Få ting passer da bedre enn å lytte til pave Frans’ evig aktuelle miljøencyklika «Laudato Si’» på Storytel, eller ta med deg St. Olav forlags vakre papirutgave!

 

 • Forfatter: Karl Gervin / Pave Frans
 • Bøker: «En dag i Herrens forgårder» / «Laudato Si’»

 

 

 

Verden.jpegBoktips: «Verden av i går - en europeers erindringer»

– Jeg må dessuten innrømme at det også kommer gode bøker ut på andre forlag ... . For to år siden gjenutgav for eksempel Aschehoug det klassiske memoarverket «Verden av i går – en europeers erindringer», høydepunktet i den østerrikske forfatteren og humanisten Stefan Zweigs forfatterskap. Selvbiografien utkom etter hans død i 1942, og tegner et Europa i åndelig og politisk krise, men beskriver også lekent hvordan livet utspilte seg i det gamle kulturelle og kosmopolitiske Wien. Selv elsket jeg lydbokutgaven på Storytel. Perfekt følgesvenn gjennom late sommerdager!

 

 • Forfatter: Stefan Zweig
 • Bok: «Verden av i går – en europeers erindringer», Aschehoug

 

 

 

 

 

Eli Åm, St. Eystein bokhandel, Trondheim

Boktips: «Gjensyn med Brideshead»Brideshead.jpeg

– Forfatteren regnet «Gjensyn med Brideshead» som sitt hovedverk. Ifølge ham selv handler den om Guds nåde, altså (med hans egne ord): ‘... the unmerited and unilateral act of love by which God continually calls souls to Himself’. Dette nådens arbeid blir vi vitne til gjennom en nærstudie av den katolske adelsfamilien Flyte, slik fortelleren Charles Ryder opplever den. Den norske oversettelsen fra 2017 regnes som meget god. St. Eystein bokhandel har også den engelske utgaven, «Brideshead Revisited».

 

 • Forfatter: Evelyn Waugh
 • Bok: «Gjensyn med Brideshead» (2017), Gyldendal (Moderne klassikere) / «Brideshead Revisited», Penguin

  

 

 

 

«Gilead» .jpegBoktips: «Gilead»

– Også i «Gilead» er nåde et av de mest sentrale temaene. Robinson vant den prestisjetunge Pulitzer-prisen for sin bok, og boken er oversatt til mange språk, også norsk. For ikke lenge siden kunne vi følge vår biskop Erik Varden i samtale med forfatteren under The Tablets «Spring Festival»! Boken er den første i en serie på fire. Kristen tro og refleksjon utgjør en sterk og gripende grunntone i alle Robinsons bøker, sjelden vare i vår postkristne tid.

 

 • Forfatter: Marilynne Robinson
 • Bok: «Gilead», Bazar

 

 

 
 

 

Boktips: «Evangelical Catholisism – Deep Reform in the 21st-Century Church».Evangelical .jpeg

– For tiden leser jeg George Weigels «Evangelical Catholisism – Deep Reform in the 21st-Century Church». Den er svært fengslende og egner seg utmerket i sommervarme, selv om tittelen kanskje kan virke litt krevende som ferielektyre. Weigel setter seg fore å stake ut en vei for Den katolske kirke etter 2. Vatikankonsil som er et alternativ til dikotomien tradisjonalisme/liberalisme. Dette tredje alternativ dreier seg mer enn noe annet om et personlig vennskap med Jesus Kristus, vårt sterkeste våpen i møte med postmoderne kultur. Boken stråler av åndelig kraft og optimisme – en skikkelig vitamininnsprøytning.

 

 • Forfatter: George Weigel
 • Bok: «Evangelical CatholisismDeep Reform in the 21st-Century Church», Basic Books

  

 

 

 

Marianne Fjordholm, St. Olav bokhandel, Oslo

BokSkjermbilde 2021-06-16 kl. 11.22.41.jpegtips I og II: «Gymnadenia» og «Den brennende busk»Gymnadenia.jpeg

– I sommer vil jeg fordype meg i Sigrid Undsets «Gymnadenia» og «Den Brennende Busk» i Kristine Dingstads forsiktige modernisering.  I «Gymnadenia» møter vi hovedpersonen Paul Selmer i 1905, og vi følger ham fram til utbruddet av første verdenskrig, fra ungdom til voksenliv og gjennom hans prosess inn i Den katolske kirken («Den brennende busk»). 

Bøkene er blitt rikt og spennende illustrert med fotografier fra Sigrid Undsets samtid. Hun konverterte selv til den katolske kirke i 1924. Det katolske miljøet i Norge var ennå lite, spesielt og knyttet opp til byene Oslo og Trondheim.  

 

 

 

 • Forfatter: Sigrid Undset
 • Bok: «Gymnadenia» og «Den brennende busk», St. Olav forlag

 

 

 

Boktips: «Oppriktige samtaler». Oppriktige.jpeg

– En annen bok, som jeg har lyst til å trekke frem er Alf van der Hagens «Oppriktige samtaler». Den består av en rekke eksistensielle samtaler om livets store spørsmål, om tro, håp, kjærlighet og død. van der Hagen intervjuer troende, agnostikere og ateister. Det er en samling av små åndelige biografier; samtaler med blant andre Bjørn Eidsvåg, Ingvar Ambjørnsen, Håkon Bleken, Mari Boine, Lars Saabye Christensen, Åse Kleveland og Ellen Horn.  

 

 • Forfatter: Alf van der Hagen
 • Bok: «Oppriktige samtaler», Verbum 

 

 

 

 

Les mer