Ingen terrormistanke: Prest drept i Frankrike

NTB_JCK82pvsAZ0.jpg

SØRGER: Frankrikes president Emmanuel Macron og Frankrike sørger over den katolske presten som ble drept mandag 9. august. FOTO: Daniel Cole/REUTERS

  

En rwandisk flyktning skal ha tilstått drapet på en katolsk prest vest i Frankrike mandag 9. august. Fransk politi utelukker et terrormotiv.

 

Den antatte gjerningsmannen, Emmanuel Abayisenga, en 40-åring født i Rwanda, meldte seg på en politistasjon i den vestfranske byen Montagne-sur-Sevre om morgenen mandag 9. august og sa han hadde drept en prest, skriver NTB.

 

Tente på katedral

Mannen er identisk med rwanderen som i fjor ble pågrepet for å ha tent på katedralen i Nantes øst i landet etter å ha jobbet der som frivillig. Den 40-årige rwanderen var nektet politisk asyl i Frankrike, og var under etterforskning for ildpåsettelsen av katedralen i Nantes i juni 2020.

Den 60 år gamle presten, fr. Olivier Maire, ble funnet på et rom i Vendée i Saint-Laurent-sur-Sevre, hos ordenen Montfort Missionairies.

 

Psykiatrisk pasient

Etter å ha meldt seg, skal rwanderen ha gitt politiet nøkkelen til rommet der den døde presten ble funnet. Ifølge en ikke navngitt kilde med kjennskap til etterforskningen, hadde fr. Olivier for flere måneder siden ønsket 40-åringen velkommen til det katolske fellesskapet. Rwanderen fikk i sommer behandling på et psykiatrisk sykehus i en måneds tid, men forlot sykehuset i slutten av juni. Kilden sier at mannen er blitt innlagt på sykehus igjen.

Frankrikes innenriksminister Gerald Darmanin beskriver drapet som «tragisk» og har uttrykt sin fulle støtte til Frankrikes katolikker.

Franske katolske biskoper og katolikker over hele Frankrike sørger nå over drapet på fr. Olivier Maire, SMM, provinsialforstander for ordenen Montfort Missionairies.

 

«Ustabil»

 

Fr. Maire har hjulpet rwanderen og huset ham i Montfortian-ordenen siden juni, mens han ventet på rettsaken mot ham i 2022. Mannens advokat har tidligere beskrevet ham som «fysisk og psykisk ustabil».

 

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på twitter at Fr. Maires «raushet og kjærlighet for andre ble reflektert i hans ansiktstrekk.»

 

Stor smerte

 

Katolikker i Frankrike uttrykker stor smerte over «å tenke på at en fredens mann ble myrdet som følge av gjestfrihet». Mannen fra Rwanda ble tilbudt opphold i det katolske fellesskapet ut fra kristen nestekjærlighet.

Biskopen av Lucon, Francois Jacolin, uttrykker stor respekt for arbeidet til den myrdete presten: «Han ble et offer for raushet. Men det er viktig at denne tragedien ikke ødelegger vårt ideal om gjestfrihet og omsorg for de svake». (NTB/VATICAN NEWS).