Paven til Canada

NTB_FCRx26C5Hg4.jpg
ONSDAGSAUDIENSEN: Pave Frans fotografert sammen med troende etter onsdagsaudiensen 27. oktober 2021– samme dag Vatikanet kunngjorde at paven reiser til Canada. FOTO: REUTERS/Yara Nardi

 

Den Hellige Stols pressekontor meddelte onsdag 27. oktober at pave Frans reiser på en pilgrimstur i helbredelsens og forsoningens tegn til Canada i nær fremtid.

 

Paven har takket ja til en invitasjon fra canadiske biskoper.

 

Apostolisk reise

 

«Den canadiske bispekonferansen har invitert Den Hellige Far til en apostolisk reise til Canada, også med henblikk på den pågående pastorale prosessen om forsoning med urbefolkningen. Hans Hellighet har antydet at han er villig til å reise til Canada på en dato som vil bli bestemt i nær fremtid,» heter det i uttalelsen fra pressekontoret.

 

Pave Frans har uttrykt at han er preget av internatskole-skandalen i Canada, og rystet over det som er kommet frem.

 

Canadiske urfolk møter paven 

 

150.000 barn

Rundt 150.000 barn fra Canadas urbefolkning ble mellom 1831 og 1997 tvunget til å gå på internatskoler, flere drevet av Den katolske kirke. På skolene ble barna tvunget til å vende sin egen kultur ryggen og tilegne seg vestlig kultur. Det var minst 130 slike skoler i Canada.

Sinnet har vokst i landet etter at det siden slutten av mai i år er blitt avdekket mer enn 1.000 umerkede graver i nærheten av tidligere internatskoler. Flere kirker er blitt utsatt for ildspåsettelser etter at gravene ble oppdaget.

 

Fysisk straff

Den canadiske regjeringen har innrømmet at fysisk og seksuell vold var utbredt på skolene, og elever skal ha blitt fysisk avstraffet for å snakke morsmålene sine. (Vatican News/©NTB)