Podkast: Lytt deg frem til å bli en god leder med podkasten «Gensek grubler»

Er du glad i å lytte til podkast? Visste du at Norges unge katolikker utgir flere podkaster? Det er flere ulike tema å velge mellom, samt en salig dose personlige beretninger.

0Q1A0334.JPG

Podkast: I podkasten «Gensek grubler» hostet av Stephen Trotter kan du lære mer om ledelse og hva som skal til for å være en god leder. Foto: NUK.

 

I podkasten «Gensek grubler» snakker generalsekretær, Stephen Trotter, om ledelse. Vi er alle kalt til å lede. – En god leder er rett og slett en person som er seg selv. Og alle burde utfordres til å utføre ledelse, mener Stephen.

 

Tekst: Kathrine Låver
Foto: NUK

 

Podkast, altså muligheten til å lytte til noen prate om et tema av interesse, istedenfor å lese eller å se en video – har økt kraftig i popularitet de siste årene. Med lanseringen av lydappen Clubhouse, hvor man kan kommuniserer med andre via lydfiler, har interessen steget spesielt blant mange unge.

 

Formidler via lyd

Midt inn i pandemien bestemte Norges unge katolikker seg for å kaste seg på trenden og lage spennende lydbasert innhold om ulike tema som unge katolikker kan syns er interessant. Det hele begynte med at frivillige i NUK ønsket å bli bedre på å formidle innhold via forskjellige digitale kanaler. Martin Nguyen og Peder Foss var de som stod bak Norges første katolske podkast St. Augustins bekjennelser. Da det ble klart at ungdomsorganisasjonen fikk tildelt midler av Landsrådet for Barne- og ungdomsorganisasjoner for å videreføre kompetansehevingsprosjektet, ved navn CoCreator, kunne enda flere få muligheten til blant annet teste seg som podkast verter.

Ungdomsorganisasjonens egen generalsekretær, Stephen Trotter, har i mange år underholdt medlemmene som kursholder i ulike sammenhenger. Nå kan du høre Stephen snakke på regelmessig basis via podkasten Gensek grubler. I podkasten belyser han tema ledelse og lederskap. Ifølge Stephen er det ikke kun noen få som er egnet til å være ledere. En god leder er rett og slett en person som er seg selv. Og alle burde utfordres til å utføre ledelse.

– Hvorfor mener du at ledelse er så viktig Stephen?

– Vi er alle kalt til å lede, så det er et tema man burde tenke nøye på. Uansett om vi er kalt til å være prester, nonner, lærere, snekkere, rørleggere, kokker, eller hva enn det skulle være, så har vi også et kall til lederskap. Kallet til lederskap innebærer å se ditt arbeid i en større sammenheng og se at du bidrar med noe helt unikt. Det er i hvert fall noe jeg har tenkt mye på i løpet av mine mange år som frivillig i NUK, og det ble enda viktigere for meg da jeg begynte som generalsekretær. Etter ti år med høyere utdanning så er jeg blitt altfor vant til å gruble over ting. En del av meg forstår ikke hvorfor jeg ble ansatt fremfor en annen kandidat, så jeg skylder NUK såpass at jeg forsøker å forstå hvordan jeg kan være verdig den tillit de har vist meg.

 

50086029703_a9b42b51d0_o.jpg

LEDE: – Vi er alle kalt til å lede, sier Stephen. Etter å ha holdt kurs for utallige unge katolikker i mange år, kan man nå høre Stephens grublerier om tema ledelse i podkasten «Gensek grubler». Foto: Privat. 

 

Vær deg selv

Når man skal definere hva en god leder er eller hvilken lederstil som er best, vil nok mange tenke på ulike personlige egenskaper som de syns er viktige. Det er ikke helt den vinklingen du snakker om i podkasten.

– Kan du forklare nærmere din tilnærmingsmåte til en god leder? 

– Det kommer mye av de to siste setningene i NUKs forventningsplakat for ledere «Alle ledere har sin måte å utøve ledertjenesten på. Vær deg selv og bidra med dine talenter.» Så frigjørende! Så myndiggjørende! Ikke noe mas og tjas om å prøve å måle opp til andre eller forutbestemte lederstiler.

– Vær deg selv, repeterer Stephen.

Og det er ingen liten sak fordi det fordrer selvinnsikt og ærlighet. Det er ifølge Stephen heldigvis noe katolikker lærer gjennom skriftemålet.

– Det betyr at vi skal akseptere hverandre, med alle våre styrker og svakheter, og innse at vi kan alltid lære fra hverandre. Vi kan alltid la oss lede, og noen ganger er det vårt ansvar å lede. Det henger sammen med at jeg anser vitnesbyrd for det beste lederskap – og vitnesbyrd er alltid personlig.

– Er ledelse viktig for mange unge katolikker?

– Ledelse er viktig for alle. Men, ledelse er ikke viktig i den forstand at man må erfare god ledelse fra noen andre – men alle burde oppfordres til å utføre ledelse. Det er fint å ha en god leder, men det er enda viktigere å være en. God ledelse innebærer å myndiggjøre unge katolikker til å fatte beslutninger – forhåpentligvis gode, men man lærer mye av dårlige beslutninger. Frykt og handlingslammelse gjør det umulig å lede eller bli ledet.

 

0Q1A0341.JPG

VÆR DEG SELV: Stephen mener at en god leder er en person som er seg selv. 

 

Prøv deg som leder 

Ungdomsorganisasjonen syns det er viktig at unge får prøvd seg i lederrollen.

– På hvilken måte bidrar NUK til at ungdommer får testet ut hva det vil si å være en leder?

– Først og fremst, så skal NUK være et trygt sted for ungdom å være en leder. Det betyr at hele strukturen til NUK eksisterer for å hjelpe oss til å ta ansvar uten frykt. Det er alltid noen i NUK som er der for å hjelpe deg med vervet ditt.

Om du er i styret for lokallaget, så har du en distriktsrepresentant som kan enten hjelpe deg eller tale på dine vegne. Om du er distriktsrepresentant kan du be Landsstyret (som består av lederne for utvalgene, redaksjonene, de andre distriktsrepresentantene og Hovedstyret) om hjelp eller råd, eller du kan gå rett til Hovedstyret som er valgt av Landsmøtet. Vi er også fire stykker på kontoret som er her for å hjelpe og tilrettelegge for alle å prøve seg.

Om du vil prøve deg litt frem med media-greier, så har vi Medieutvalget. Om du er interessert i bistandsarbeid, har vi Karitativt Utvalg. Om du har en liten forfatter- eller journalistspire, har vi tre medlemsblader med forskjellige målgrupper så du kan prøve deg frem. Om du vil hjelpe andre bli ledere, har vi Ledertreningsutvalget. Om du føler du kan hjelpe NUK med leirene sine, har vi Leirutvalget, eller du kan være leder på en leir. Elsker du ministrering? Vi har et eget Ministrant-Utvalg. Er du litt mer voksen av deg? Da har vi 18+-utvalget. Glad i å jobbe med barn? Ta kontakt med Barneutvalget. Er du litt som meg (litt glad i regneark), og interessert i hvordan økonomien til NUK fungerer? Vi har et Økonomisk Utvalg som kan gi deg muligheten til å lære mer om hvordan å styre økonomien til en organisasjon. Føler du trangen til å drive NUK fremover, så kan man stille til et verv i Hovedstyret.

Stephen presiserer at han og resten av de frivillige i NUK alltid er på utkikk etter noen til å hjelpe med utvalgenes arbeid, og er takknemlige for innsats og vilje.

– Det er stor takhøyde i NUK, og man det er lov å prøve og feile – jeg hadde aldri blitt NUKs generalsekretær om jeg ikke hadde fått lov til å lære av feilene mine. Ingen er en ferdigskapt god leder – det er noe man blir når man har erfaring, god eller vond, å lære av. 

Det er bare å ta kontakt med en utvalgsleder, redaktør, kontoret, eller Hovedstyret. NUK skal gjøre det mulig å innfri punktene i forventningsplakaten vår: Vær deg selv og bidra med dine talenter, sier Stephen!

 

50018655823_09a3ce9978_o.jpg

PRØV DEG SOM LEDER: – Det er stor takhøyde i NUK, og man det er lov å prøve og feile, sier Stephen. Alle er velkomne til å prøve seg som ledere i NUK.

 

Utforsk horisonter

Episoden kalt «Kristus Vivit» varte i 8 minutter og tok for seg så mange interessante tema – såpass at det faktisk var nødvendig å høre den på repeat.

Noen av disse var pavens oppfordring til de unge:

 

«Ungdommen skal drømme om store ting, utforske horisonter, sikte høyere, utfordre verden, overvinne utfordringer og tilby det beste av seg selv i byggingen av noe bedre». – Pave Frans.

 

Det kan, som Stephen indikerer i podkasten, virke litt skremmende for en ungdom som er mest opptatt av å finne ut hvem man er og hvor man passer inn i sitt lokale miljø. 

– Men du sier at ungdom har et enormt potensial til fremtidige nåder. Kan du forklare nærmere?

– Det bunner ut i håp. Hvis man ser på det som en vandring, så er det en tid for de unge å bli båret og hjulpet over hindre, det er en tid hvor de må lære å beseire utfordringer selv, og en tid hvor de må hjelpe andre, og til slutt trenger de nok litt hjelp fra de yngre enn seg selv. Vi vandrer sammen, ikke alene.

Stephen sier at han håper at de som er yngre enn han selv vil nå lengre, og det er hans ansvar å hjelpe dem på veien.

– Alle har det potensialet – og håpet mitt er at de lærer av meg, men også ser hvor det er rom for forbedring. Hadde jeg visst hva som trengte forbedring, ville jeg nok ha gjort det selv, men det er noen ting bare andre kan se eller stiller spørsmål ved, sier Stephen.

 

NTB_mHwMpf7RNQQ.jpg

OPPFORDRING: «Utfordre verden, overvinne utfordringer og tilby det beste av deg selv i byggingen av noe bedre», er pavens oppfordring til de unge. Her møter han miljøaktivisten Greta Tunberg i Roma. Foto: NTB scanpix Vatican Media

 

Skap litt bråk

I Kristus Vivit oppfordrer paven ungdom til å skape litt bråk. Ikke se på livet fra en balkong. Åpne døren til buret og fly ut.

– Hva mener paven?

– Det er nok best å spørre paven om det, men det jeg velger å tolke det som er å ikke bli handlingslammet. Jeg så nylig den nye Dune-filmen, og det er en replikk som i boken heter «Litany against fear»: I have no fear, for fear is the little death that kills me over and over. Without fear, I die but once. Frykt holder oss igjen, man skal ha litt frimodighet. Om det ikke er frykt for å gjøre feil, så kan det være frykt over å ikke innfri forventninger – jeg sier ikke at det er lett å gi blaffen i det, men jeg (og paven) vil i hvert fall oppfordre til å tørre litt mer.

– Svaret på spørsmålet «hva er vi kalt til» svarer du: «vær deg selv». Hvorfor det? 

– For du kan ikke være noen andre. Det er mange som kanskje har hørt denne historien før, men i påsken 2014 ble jeg spurt av Stefan Bivand om å være hans praktisk for WYD Kraków. En stund senere satt jeg med Pedro Barrera (som på mange måter har vært, og er, en mentor for meg), han var WYD-sjef for WYD Madrid og WYD Rio. Hans praktisk var Paul Maric, som ble nylig utnevnt til æresmedlem av NUK. Paul er enda et stort forbilde for meg, så jeg sa til Pedro «Stefan har spurt meg om å være praktisk for WYD Kraków, jeg skal være hans Paul». Svaret til Pedro har antageligvis vært viktigere enn han selv skulle ha trodd «Hvis Stefan ville ha Paul som praktisk, så hadde han spurt Paul, men han spurte deg. Vær deg selv, ikke vær Paul.»

– Jeg kan ikke gjøre det Paul gjør, men jeg kan bruke mine egenskaper etter beste evne, forteller Stephen.

 

 

 

Ikke kopier andre

Paven sier at vi ikke skal kopiere andre. Heller ikke helgenene selv om Kirken snakker mye om at de er våre forbilder og at vi er kalt til å følge dem til hellighet.

– Har du noen tips til hvordan skal gå frem for å følge pavens oppfordring?

– Skriftemålet gjør oss ofte flinke til å se våre svakheter og mangler, så i tillegg til det så burde man tørre å ta et ærlig blikk på seg selv og se på sine styrker. Vi undervurderer ofte oss selv, eller er beskjedne, og innser kanskje ikke hvor mange styrker vi faktisk har. Det handler ikke om din styrke sammenlignet med noen andre, men om din nåværende og mulige styrker sammenlignet med personen du var en dag, uke, måned eller år siden. Skriftemålet hjelper oss bearbeide og forminske våre svakheter, og vi har et ansvar for å bearbeide våre styrker også.

– Hvorfor skal man lytte til podkastene dine?

– Fordi det er korte episoder? Det er såklart en liten bonus, om man ikke ønsker å sette av masse tid til å lytte til en podkast. Det er såklart flere grunner til å lytte, men jeg håper man lytter fordi man har interesse av å utforske hva lederskap er og hva et katolsk syn på lederskap betyr. Noen lytter sikkert fordi man vil høre den skotske aksenten min, men jeg håper selvfølgelig at de først og fremst lytter til hva jeg sier. 

– Hva vil neste episode handle om?

– I neste episode begir jeg meg ut på en liten uenighet med Pave Frans. Han har understreket at lederskap handler om tjeneste, og for de som har hørt på den første episoden min så vet de at jeg syntes ikke det er den beste måten å forstå lederskap på.

 

Møt NUKs Podkastverter:

 

 

 

 

 

 

Les mer: