Vil bedre forholdet til de ortodokse kirkene

 

FRANS.NTB_9Bp-cop9E2s (1).jpgAPOSTOLISK REISE: Pave Frans reiser til Kypros og Aten fra 2. til 6. desember. Her fotografert under onsdagsaudiensen 24. november i år.  Foto: REUTERS/Remo Casilli

 

20 år etter at forrige pavebesøk i Hellas møtte store protester, reiser pave Frans til Aten lørdag 4. desember, i et forsøk på å bedre forholdet mellom Den katolske kirke og de ortodokse kirkene.

 

Det er pavens andre tur til Hellas, siden han besøkte Lesvos i 2016, men det første en pave har avlagt til Aten siden 2001. Besøket skal blant annet inkludere en høymesse og møter med Hellas' kirkelige leder, erkebiskop Ieronymos.

Den apostoliske reisen begynner allerede torsdag den 2. desember hvor første stopp er Nikosia på Kypros. Dette blir det andre pavebesøket til Kypros etter pave Benedikt XVIs suksessrike reise i 2010. I Nikosia skal pave Frans møte fremstående politikere og geistlige, og feire messe på det berømte sportsstadionet GSP.

 

Gamle sår

Nær tusen år etter den store skismaen er forholdet til Den katolske kirke i Hellas fortsatt anspent, skriver NTB-AFP. Mer konservative gresk-ortodokse gir fortsatt Den katolske kirke skylda for bruddet mellom kirkene, samt for det fjerde korstog som plyndret Konstantinopel i 1204.

Erkebiskopen av Aten, Theodoros Kodidis, kaller det et tegn på håp og fremgang at de fleste på begge sider har akseptert pave Frans besøk. Han legger til at det blir et samlende øyeblikk for katolikker i Hellas, som utgjør knappe én prosent av landets befolkning.

 

Demonstrasjoner

Johannes Paul II besøkte Aten i 2001, og ble møtt av demonstrasjoner fra hundrevis av munker. De ringte kirkeklokker og heiste svarte flagg i klostrene sine.

– For 20 år siden var situasjonen veldig annerledes, det var første gang en pave besøkte Hellas. Motstanden var mye sterkere. I dag finnes det noen fiendtlig innstilte stemmer, men de er veldig marginale. Det ortodokse hierarkiet i Hellas ønsker paven velkommen, sier Kodidis. (NTB-AFP)

 

Les pavens hilsen foran besøket

Den hellige Fars program for reisen