Koronavaksine: Kirkens budskap er tydelig

PAROLIN.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

TINDRENDE KLAR: - Å ta vaksine mot covid-19 er en kjærlighetsgjerning, fastholder Vatikanets utenriksminister, kardinal Parolin. FOTO: Vatican News

 

Til tross for store protester i Italia mot korona-vaksine og smitteverntiltak: Vatikanets utenriksminister, kardinal Pietro Parolin gjentar Kirkens  holdning: å ta koronavaksine er en «kjærlighetsgjerning».

 

Det er i et intervju med Vatican News nå i november at kardinal Parolin blir bedt om å kommentere de økende protestene mot italienske myndigheter. I byer over hele Italia demonstrerer «No Vax» (mot covid-19 vaksiner) og «No Pass» (obligatorisk vaksine-pass).

 

Vise ansvar

Parolin blir spesielt bedt om å kommentere pater Floriano Pellegrini som velsignet tusen «No Vax»-demonstranter før en protestmarsj i Verona 27. november.

-Kirkens budskap er klart og velkjent, det er unødvendig for meg å repetere det. Budskapet er hva den Hellige Far har sagt; at å ta vaksinen er å utvise ansvar, det er frihet under ansvar, overfor seg selv og andre, å ta vaksine er en kjærlighetsgjerning, sier Parolin.

 

Hardt rammet

Italia var et av de landene som ble hardest rammet av den første pandemi-bølgen. Landet med nær 60 millioner innbyggere har registrert mer enn fem millioner korona-tilfeller og 133.000 dødsfall per 30. november. Om lag 73 % av befolkningen er nå vaksinerte.

Italienske myndigheter har varslet at de den 6. desember innfører et «vaksinepass super» som skal forhindre at mennesker som ikke er vaksinerte får spise innendørs på restaurant, besøke treningsstudioer, museer eller andre turistattraksjoner, ellerkunne delta i brylluo og andre seremonier hvor deltagerne er flere enn 15.

 

Kritiserer biskopene

Pater Pellegrini, fra landsbyen Coi i den norditalienske provinsen Belluno, er blitt landskjent for sin motstand mot vaksinepass. Han støttet nylig en havnearbeiderstreik i havnebyen Trieste, hvor arbeiderne protesterte mot regjeringens korona-tiltak.

Han har også skrevet et brev til italienske biskoper hvor han kritiserer dem for å prioritere statlige inngrep fremfor religions- og trosfriheten. Pater Pellegrini har også kritisert pave Frans positive syn på vaksinering.

Italienske biskoper har på sin side rost italienernes respons og adferd under pandemien.

 

«Kjærlighetsgjerning»

Vatikanet fastslo i desember 2020 at det er «moralsk akseptabelt» å ta korona-vaksine, men bemerket også at det å ta vaksine må være frivillig.

Pave Frans fremholdt i en kunngjøring i august at det å ta vaksine er en «kjærlighetsgjerning».

-Å ta vaksinen, som er godkjent av respektive lands myndigheter, er en kjærlighetsgjerning. Jeg ber til Gud om at hver og en av oss gjør sin egen lille kjærlighetsgest, uansett hvor liten gest: kjærligheten er alltid storslått.

 

Vanskelig å forklare

På et spørsmål under en pressekonferanse i september om hvorfor kristne har ulikt syn på det å ta vaksinen, svarte pave Frans at han ikke kunne forklare motstanden mot covid-19-vaksinen.

-Noen sier at motstanden henger sammen med at vaksinene har ulik opprinnelse, at de ikke er tilstrekkelig testet og at de er usikre og redde, sa paven som fremholdt at alle i Vatikanet er vaksinerte, bortsett fra en liten, spesiell gruppe. (Catholic News Agency)