Hun har overlevd ti paver og to kriger: Verdens eldste nonne fyller 118 år

Eldste nonnedpa_99419401_schwester_andre_randon_1900.jpeg

EUROPAS ELDSTE: Søster André Randon. Foto: Katholisch.de

 

Hun ble ikke vincentinernonne før hun fylte 40. Fredag den 11. februar rundet ordensssøsteren André Randon 118 år.

 

Søster André Randon er den eldste katolske ordenssøsteren i verden. Fredag 11. februar fylte hun 118 år.

 

Nest eldst i verden 

Hun bor i et aldershjem i Toulon ved Middelhavet. Siden oktober 2017 har hun også vært den eldste nålevende franske kvinnen og til og med den eldste europeiske. Etter japanske Kabe Tanaka (119) er hun den neste eldste i verden.

Søster André er født 11. februar 1904 i Alès i Sør-Frankrike og ble gitt navnet Lucile Randon. Hun har opplevd ti paver, tre franske republikker og den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig.

I en alder av 12 år begynte hun å jobbe som barnepike, senere ble hun guvernante og lærer. Blant arbeidsgiverne var blant andre bilprodusentfamilien Peugot.

 

Katolikk 19 år gammel

Hun konverterte til Den katolske kirke etter gjennomført katekumenat i regi av Sœurs de Notre-Dame du Cénacle, og ble døpt og mottok sin første hellige kommunion i Paris i 1923. Hun begynte i en alder av 25 år å arbeide på et hospital og tok seg av eldre og av foreldreløse barn.

I 1944 ble hun vincentinernonne i Paris-klosteret Maison des Filles de la Charité.

Søster André har bodd på aldershjem siden 2009. Hun er blind og sitter i rullestol. Selv om hun har levd gjennom en rekke kriger og katastrofer, klager hun sjelden over egne fysiske problemer. Det som bekymrer henne er at folk «ikke kan leve i harmoni».

 

Fikk korona

I et intervju på sin 115-årsdag fortalte hun følgende om tvillingsøsteren som døde tidlig: «Hun ringer meg, hun trekker i meg. Be for meg om at den gode Gud ikke må la meg få vente så altfor lenge før jeg kan møte henne igjen. Han overdriver!»

Søster André er også den eldste person som vites å ha blitt rammet av covid-19, som hun overstod uten å ha utviklet symptomer.

Den til da eldste tyske ordenssøsteren, Konrada Huber, døde i mai 2019 i en alder av 110 år. (cbr/KNA/wikipedia)