Polske biskoper: Fordømmer invasjonen

Stanisław_Gądecki.png

FORDØMMER INVASJONEN: Erkebiskop Stanisław Gądecki. FOTO: Caritas Polen

 

Erklæring fra Stanisław Gądecki, erkebiskop av Poznań og leder av Den polske bispekonferansen

 

I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina vil jeg på vegne av den polske bispekonferansen, på det sterkeste fordømme handlingene til Russland og Vladimir Putin. De er et uakseptabelt og skammelig barbari, rettet mot suvereniteten og uavhengigheten til en uavhengig stat.

Samtidig - sammen med hele kirken i Polen - uttrykker jeg min solidaritet med alle ukrainere, både i Polen og i Ukraina, og forsikrer dem om vår nærhet, bønn og beredskap til å hjelpe.

I forbindelse med oppfordringen fra pave Frans, ber jeg biskoper og alle troende om å feire askeonsdag i Kirken i Polen som en dag med faste og bønn for fred og solidaritet med Ukraina. Jeg ber hver kirke og menighet i Polen om å be for fred, og for ukrainerne, at Herren vil gi lys i deres hjerter i den nåværende tragiske situasjonen.

Som kirke i Polen, ønsker vi også å komme til våre Brødre med materiell hjelp. Derfor appellerer jeg til å organisere en kollekt for krigens ofre etter hver hellige messe, både denne søndagen og på askeonsdag. Kollekten vil - gjennom Caritas Polska – brukes til å hjelpe krigsflyktninger fra Ukraina. Hjelpen fra Den katolske kirke i Polen vil bli gitt fortløpende og systematisk gjennom våre veldedige institusjoner – menighet, bispedømme og nasjonalt – inkludert Team for bistand til kirken i øst på den polske bispekonferansen.

Dessuten ber jeg alle troende og mennesker av god vilje om å være åpne for å hjelpe dem som trenger det.

Jeg overlater Ukrainas og Polens skjebne til Fredens dronning, og stadfester for alle min åndelige nærhet og bønn.

+ Stanisław Gądecki

Erkebiskop av Poznań

Leder av Den polske bispekonferansen