Paven og Zelenskij: Snakket sammen på nytt

NTB_sKZZHmqy01E.jpg
FEBRUAR 2020: Pave Frans møtte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskij under en privataudiens i Vatikanet den 8. februar 2020. Denne uken snakket de sammen på telefon. ARKIVFOTO: Gregorio Borgia/REUTERS

  

Tirsdag den 22. mars holdt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskij en tale til det italienske parlamentet. I forveien hadde han snakket med pave Frans i telefonen.

 

I en tale via videolink til det italienske parlamentet tirsdag, viste den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskij til en telefonsamtale i forkant med pave Frans og pavens viktige ord til ham, skriver Vatican News.

 

«Helligbrøde»

Samtalen fant sted samtidig som krigen i Ukraina – som paven under søndagens angelus kalte både «umenneskelig» og «helligbrøde» - fortsetter å eskalere.

Zelenskij sa under videomøtet med det italienske parlamentet at hans land var på randen til å overleve krigen med Russland. Han gjentok sin bønn om at det må innføres flere sanksjoner mot Kreml.

 

«Svært viktige ord»

Han åpnet talen med å si at han hadde snakket i telefonen med paven, og at Den hellige Far hadde sagt ham «svært viktige ord.» Når det gjelder hva han selv uttrykte, sa Zelenskij at han snakket med paven om det ukrainske folkets motstand «som ble til en armé da de sto ansikt til ansikt med ondskapen».

Zelenskij viste også til samtalen med pave Frans i sin offisielleTwitter-konto: «Pratet med @Pontifex. Fortalte Hans Hellighet om den vanskelige humanitære situasjonen og de russiske troppenes blokade av humanitære korridorer. Den hellige Stols meglerrolle for å få slutt på menneskelig lidelse vil bli satt pris på. Takket for bønner for Ukraina og for fred.»

 

Ukrainas ambassadør

Ukrainas ambassadø ved Den hellige Stol, Andrii Yurash, twitret også om nyheten om telefonsamtalen og la til at paven forsikret den ukrainske presidenten om at han «ber for Ukraina og gjør alt han kan for å få en slutt på krigen.»

Ifølge ambassadøren sa Zelenskij til paven at «Hans Hellighet er den mest etterlengtede gjesten i Ukraina.»

Pave Frans har allerede fått en invitasjon til å besøke Kyiv fra byens borgermester, Vitalij Klitsjko. Dette brevet har paven allerede besvart, ifølge pressetalsmannen ved Den hellige Stol. I brevet gjentar paven sin nærhet «til den lidende byen, folket, de som er tvunget til å flykte og de som er kallet til å administrere den.»

 

Tidligere telefonsamtale

Dette er ikke første gang paven og Zelenskij har snakket sammen på telefon.

Den 26. februar, to dager etter den russiske invasjonen og da nyhetene om krigen økte for hver time, uttrykte paven sin «dypeste sorg over de tragiske hendelsene som finner sted i ditt land» i samtalen med den ukrainske presidenten. (Vatican News).