Marianne Fjordholm takker av: Slår et slag for det håndfaste

AKTUELL PROFIL

  • Hvem: Marianne Fjordholm
  • Aktuell: Pensjonist etter 31 år som bokhandler i St. Olav bokhandel

IMG_2515.jpeg

PÅ RETT HYLLE: Marianne Fjordholm har elsket å være bokhandler i en fysisk bokhandel. – Jeg tror du kommer nærmere forfatter og innhold dersom du kan holde i boken, bla i den, lukte den. Jeg tror på det håndfaste, sier hun.  Her sammen med lille Wilma. 

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

I over 30 år har Marianne Fjordholm fylt bokhyllene med bøker som skulle leses når hun ble pensjonist. Nå har hun sjansen!

 

– Gratulerer med tittelen pensjonist! Hva kommer du til å savne mest fra bokhandler-tilværelsen?

– Kundene! Det er en broket forsamling som finner veien til St. Olav bokhandel: Gamle kjenninger og nye mennesker, som har det til felles at de søker ett eller annet – og ikke nødvendigvis en handel. Det skaper en fin spenning: Hvem kommer inn nå – og hva søker han eller hun? En vare? Av og til vet de ikke engang selv hva de søker, men det er ett eller annet de er nysgjerrig på. Det har vært spennende å være med på å oppklare hva det er, forteller den erfarne bokhandleren, som gjennom årene naturligvis har møtt 1000-vis av kunder.

– Hvem husker du best?

– Vel, det har vært mange minneverdige besøk. Jeg har satt pris på besøk av erkebiskop James Patrick Green, Vatikanets nuntius til Norden. Han ble betatt av våre ikoner, og kjøpte et par norske helgener – St. Sunniva og St. Olav – til Vatikan-kapellet i Stockholm. Det er fint å tenke på.

 

«Jeg har bokhyllene fulle av det jeg skal lese når jeg blir pensjonist – og det er jeg jo nå!»

 

Mer enn en butikk

St. Olav bokhandel ble etablert i 1961, og Marianne ble ansatt i 1990 av Sidsel Meyer Aasrud (1929 – 2020).

– Hva er ditt beste råd til Joachim Teigen, din etterfølger?

– Mitt aller beste råd er å møte alle kunder som mennesker, ikke som en potensiell kunde. Alle har krav på god behandling og å bli sett. Det tror jeg er en del av sjelen til bokhandelen, om de går tomhendt ut eller handler – det skal ikke være avgjørende for om de blir tatt vare på, mener Fjordholm, som også er opptatt av at St. Olav bokhandel er mer enn en butikk, det er også et lavterskeltilbud for Kirken.

– Jeg er ikke mot det nye og fremadrettede, men byggets sjel bør også ivaretas. Fremtidens vinder skal få blåse, men det historiske suset må også prege lokalet, sier Fjordholm.

 – Hvordan vil du beskrive St. Olav bokhandels betydning i Det katolske Norge?

– Det er et tilbud for alle som snuser på tro generelt og Den katolske kirke spesielt. Jeg tror at bokhandelen har hjulpet mange konvertitter over terskelen og inn i Kirkens fulle fellesskap.

– Du har vært gjennom noen bøker som bokhandler. Hvis du skal trekke frem én bok som har gjort inntrykk, hvilken er det?

– Biskop John Willem Grans memoarer «En hånd på min skulder» (1995). Jeg vet ikke helt hvorfor …. Kanskje fordi han var operaentusiast og jeg selv har utdannelse som kostymedesigner med diplom på «Turandot»?

 

 

KATOLSK KULTUR: Slik har mange møtt Marianne – midt i St. Olav
bokhandels mangfoldige tilbud av litteratur, lys, ikoner og kunnskap.  

Håndfast reaksjon08dd3b99-516a-4ad2-9a61-9d78f9464a4e.jpg

Det finnes mange katolske forfattere, naturligvis. Og mange av dem finner du i hyllene i St. Olav bokhandel.

– Har du en favoritt?

– Jeg har bokhyllene fulle av det jeg skal lese når jeg blir pensjonist – og det er jeg jo nå! Jeg har lest litt her og litt der, og mange forfattere har gjort inntrykk. Blant dem er Ørnulf Ranheimsæter (1919 – 2007). Han skrev blant annet essaysamlingen «Om tro og vantro» og var min lærer på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Ranheimsæter mente at den fysiske boken skapes i et samspill mellom forfatterens budskap og bokens utforming med alle sine elementer. Det appellerer til Fjordholm, som tror på den fysiske boken og bokhandelens fremtid:

– Det blir for abstrakt og distansert hvis du bare skal forholde deg til verden gjennom nett og skjerm. Jeg tror du kommer nærmere forfatter og innhold dersom du kan holde i boken, bla i den, lukte den. Jeg tror på det håndfaste.

Hva gleder du deg mest til i pensjonisttilværelsen?

– Jeg gleder meg til å kunne fordype meg mer, blant annet til å gå på museum uten å måtte sluke hele utstillingen i et jafs. Og til å ta opp søminteressen min!

– Hvis paven hadde ringt deg og spurt «Marianne, hva skal jeg legge vekt på i mitt påskebudskap i år», hva ville du foreslått?

– Frans har oftest mye godt å komme med, så jeg vet ikke om jeg har så mye å tillegge. Paven er bekymret for klima og retter pekefingeren mot krigshissere. Jeg ville oppfordret ham til å fortsette med det.

 

Artikkelen ble først publisert i St. Olav magasin for religion og kultur 1-2022

 

Om Marianne Fjordholm

  • Født: Januar 1955
  • Bor: Oslo
  • Utdannelse: Statens kunst og håndverskskole med spesialisering innen maling og søm. Kunsthistorie fra Universitetet i Bergen.
  • Stilling: Pensjonist! Forhenværende bokhandler.

 

 

St. Olav forlag og bokhandel 182227845_2911434585768716_5669815071951478746_n.jpg

  • Bokhandelen ble grunnlagt i 1961, forlaget i 1889 av biskop Fallize
  • Holder til i Akersveien 14, sentralt i Oslo
  • Forlaget utgir katolske bøker om tro, spiritualitet, teologi og liturgi, og er medlem av Den norske Forleggerforening og Norsk Forleggersamband.
  • Bokhandelen selger bøker, kunst, lys, jukekrybber og klosterprodukter.
  • Bokhandel på nett: stolavbok.no
  • Forlag på nett: stolavforlag.no
  • Ny leder: Kristine Dingstad

 

 

 

 

Les mer

 

 

Abonner gratis på St. Olav magasinSkjermbilde 2022-04-26 kl. 16.02.03.png

Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:

  • Via dette skjemaet
  • Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
  • Send e-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no