Kardinal Zen arrestert

ZEN.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg
DEMOKRATIFORKJEMPER: Hongkongs frittalende kardinal, 90 år gamle Joseph Zen, ble onsdag 11. mai løslatt mot kausjon samme dag som han ble pågrepet, ifølge lokale medier. FOTO: Vatican News

 

Den pensjonerte kardinalen Joseph Zen (90) og flere andre demokratiaktivister ble pågrepet i Hongkong onsdag, ifølge flere rapporter. Vatikanet følger situasjonen og uttrykker sin bekymring.

 

«Den hellige stol har med bekymring hørt nyheten om kardinal Zens arrestasjon og følger utviklingen av situasjonen med stor oppmerksomhet,» sa direktøren for Den hellige stols pressekontor, Matteo Bruni, til journalister onsdag ettermiddag.

 

Arrestert – og løslatt

Zen ble løslatt mot kausjon samme dag som han ble arrestert, ifølge lokale medier. I en video publisert på nett, vinker han til journalister på vei ut av politistasjonen i Chai Wan. Kardinal Joseph Zen var biskop av bispedømmet Hong Kong fra 2002 til 2009.

Også sangeren og skuespilleren Denise Ho, advokaten Margaret Ng og akademikeren Hui Po-keung ble pågrepet av det nasjonale sikkerhetspolitiet i Hongkong onsdag. Det opplyser menneskerettsgruppa Hongkong Watch.

 

Det hvite hus

Kort tid etter at Zen ble løslatt, ba Det hvite hus i en uttalelse Kina om å slippe ham fri.

Han og de andre aktivistene ble pågrepet med hjemmel i Hongkongs nasjonale sikkerhetslov, opplyser kilder i rettsvesenet og politiet til nyhetsbyrået AFP. Myndighetene i Hongkong har ennå ikke bekreftet pågripelsene.

Zen har vært kritisk til Vatikanets beslutning om å inngå kompromiss med Kina om utnevnelsen av biskoper på fastlandet.

– Pavestolen ser på nyheten om kardinal Zens pågripelse med bekymring og følger utviklingen svært tett, sier Vatikanet i en uttalelse.

De pågrepne var alle forvaltere av et fond som har gitt juridisk hjelp til folk som deltok i massedemonstrasjonene med krav om demokrati i 2019. Fondet ble lagt ned i 2021.

 

Internasjonalt fordømt Siktelsen mot de arresterte gjelder et av fire lovbrudd i henhold til byens National Security Act, designet for å stoppe pro-demokratiske protester i Hong Kong. Den nye loven er internasjonalt fordømt. De andre lovbruddene som er oppført i loven – undergraving, løsrivelse og terrorisme – kan gi straffer på opptil livsvarig fengsel. Allerede de siste månedene har flere medier i Hong Kong anklaget kardinal Zen for å oppfordre studenter i 2019 til å gjøre opprør mot en rekke statlige tiltak. Tidligere har kardinal Zen også kritisert det kinesiske kommunistpartiet for angivelig å forfølge religiøse samfunn. (NTB/Vatican News)