NUK 75 år: Biskop Eidsvigs hilsen ved jubileumsmessen

Biskopens hilsen ved jubileumsmessen ved NUK 75 år 25. mai 2022: 

Kjære alle sammen,

Norsk Katolsk Ungdomsforbund ble dannet i pinsen 1947. 50 personer var til stede, men det er noe uklart hvor representative de var. Reportasjen i St. Olav gir oss et innblikk i hvordan tingene ble gjort i en annen tid: Her var opplesninger, solosang og «dyktig pianospill». I tillegg til at «geistligheten var rikt representert», var det «selvfølgelig [en særlig] glede at hs. høyærverdighet biskopen (Jacob Mangers) beæret den med sitt nærvær».

Det falt tydeligvis utover Tromsø og Trondheims overhyrders synsrand at noe skjedde, i en tid reisen fra Tromsø til Oslo var kostbar og tok fem dager. Pastor Ivar Hansteen Knudsen ble gitt oppdraget som midlertidig ungdomsprest og geistlig rådgiver.

 

«Den som i en årrekke stabiliserte arbeidet og langsomt slet seg ut med det, var p. Rory Mulligan.»

 

Selv gikk jeg glipp av en oppvekst i UNKF, som det senere het, men som konvertitt fra 1977 var jeg så aktiv jeg kunne, og var bl.a. med iver og glød med på Junior 1-leire flere somre. Når jeg nå treffer deltagerne igjen, er det gjerne som konfirmantforeldre. I 1980 reddet noen av oss (under ledelse av p. Rory) organisasjonen fra økonomisk ruin ved å starte nye lokallag og registrere det antall medlemmer Statens Ungdomsråd forlangte for å opprettholde bevilgningene. Vi snakker ennå om første halvdel av NUKs 75-årige historie.

 

Alle ungdomsorganisasjoner har hatt sine opp- og nedturer. NUK er ikke unntatt. Den som i en årrekke stabiliserte arbeidet og langsomt slet seg ut med det, var p. Rory Mulligan. Han var rett mann med energi, kall og idealisme da det trengtes som mest. Han sier selv at han kom til dekket bord da han ble ungdomsprest i 1977, men det vil jeg kalle overdreven ydmykhet.

 

På vegne av OKB gratulerer jeg dere med dette store jubileum. Som et tegn på vår glede gir vi dere den kalk og patén vi bruker i denne messen. Hva dere ellers har behov for, får vi forhandle om. Messen feirer jeg selvfølgelig i NUKs intensjon.

 

+Bernt Eidsvig

Oslo,  St. Olav domkirke, 25. mai 2022

 

Les mer av eller om biskop Bernt Eidsvig

 

Se bilder fra messen

Kalk.jpeg

GAVER: Kalk og  patén er bispedømmets gaver til 75-årsjubilanten. Foto: Klipp fra messevideo 

 

0Q1A4490.jpeg

Lesning ved Theresa Nguyen. Foto: Sean Vincent Huertas

 

0Q1A4429.jpeg

Kirken var smykket med blomsteroppsats som markerte jubileumsåret. Foto: Sean Vincent Huertas 

 

0Q1A4528.jpeg

Biskop Bernt Eidsvig feiret jubileumsmessen.                                                 Foto: Sean Vincent Huertas