NUK laget lavterskeltilbud med biskop Erik

 Se første episode med biskop Erik:  

  

Iløpet av vinteren laget NUKs Medieutvalg et nytt lavterskeltibud for nysgjerrige og troende sammen med biskop Erik: «Biskop babler». Til høsten kommer mer.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

IVAN INFORMERER: Ivan Vu i Trondheim stift og NUKs medieutvalg har laget
nytt lavterskeltilbud for nysgjerrige og troende kalt «Biskop babler». Foto: Peder Josef Foss   

20220517_101215.jpeg«Biskop babler» er en videoserie på foreløpig 6 episoder med biskop Erik Varden i hovedrollen.  

– Serien går ut på å stille biskop Erik et spørsmål om kirken, troen eller noe du ønsker å vite mer om fra biskop Erik. Så skal han svare med beste evne av det han kan og har erfart, sier Ivan Vu, informasjonsmedarbeider i Trondheim stift og medlem av NUKs medieutvalg.

 – «Biskop babler» er et ganske morsomt og vågalt navn! Hvordan kom ideen opp? 

– Ideen kommer fra NUK-leirer og -arrangementer, der vi først tok for oss leirprestene. Vi har vi en aktivitet som kalles for «Pater Prater», sier Ivan og forklarer at de legger lapper med spørsmål i en god, gammeldags boks.

– Når vi gjennomfører «Pater Prater», sitter vi sammen og leirpresten leser opp spørsmål fra boksen og svarer etter beste evne. Dette har videreutviklet, slik at også munker og nonner som kommer på leir, svarer. Da kaller vi aktiviteten for «Broder Breker» og «Søster Snakker», forklarer Ivan. 

Når det kommer biskoper, bruker de altså samme konsept, men det har vært litt frem og tilbake når det kommer til hvilket ord de skal bruke sammen med «biskop».

– Vi har jo allerede «Broder Breker», så da synes vi ikke at vi kan gjenbruke «breker». Vi i Medieutvalget har tidligere laget videoer for både «Pater Prater» med prester og «Søster Snakker» med noen fra Katarinahjemmet. På en pilegrimstur ble det snakk om hvorfor vi ikke også har en slik serie med biskopene. Jeg pratet med André Nguyen fra Oslo som igjen foreslo for Stephen Trotter, generalsekretær i NUK, at «Biskop Babler» kunne vært et artig ordpar, som dessuten ligner litt på «Pater Prater». Siden jeg er medlem av NUKs medieutvalg, studerer i Trondheim og er informasjonsmedarbeider i Trondheim Stift, så vet jeg at biskop Erik (Varden) er veldig positiv til slike aktiviteter. For oss er dette «gull», tenkte jeg.

 Det var litt mye å gjøre i høsten i 2021, men på nyåret i 2022, valgte vi å gjennomføre dette fastetid-videoprosjektet med biskop Erik. Det var konseptets debut.

 

Mye godt i vente

Den første videoserien med biskop Erik i «Biskop babler» tar for seg fastetiden. Medieutvalget laget seks episoder, som tar for seg sentrale faste-spørsmål: «Hva er fastetiden?», «Hvorfor bør vi skrifte i fastetiden?», «Hva er fristelse?», «Hvorfor har vi rosa i kirken?», «Hvorfor har det vi spiser, betydning på det åndelige liv?» og «Hvordan kan vi forberede oss til påsken?».

 – Hva kan vi glede oss til at kommer i tiden fremover? Vil kan f.eks. ta for seg pinsen?

– Vi i NUKs Medieutvalg har nylig hatt et møte og planlagt for aktivitetene i høsten. Vi arbeider jo frivillig, så dessverre rekker vi ikke pinsen i år. Vi fokuserer heller på NUK-aktiviteter og årets store 75-årsjubileum, sier Ivan.

 

Til sommeren og høsten kan vi glede oss til en egen jubileumsvideo og feiring av NUK 75-år. Ifølge Ivan er filmene ikke laget av Medieutvalget, men av en jubileums- og festivalkomité, som skal fremme NUK sitt arbeid gjennom de siste 75 år.

– Til høsten kan dere forvente noen «Pater Prater»-videoer og tilbakeblikk på NUKs arrangementer. Ellers får dere vente og se i spenning. I mellomtiden kan dere følge NUK på sosiale medier som Facebook, Instagram og Youtube.  

For dem som ikke klarer å vente på våre nye prosjekter, anbefaler jeg at dere ser på pater Pål Bratbaks videoer: https://www.youtube.com/c/PaterPrater. Her har ungdommer gjort et show av å spørre pater Pål om hva ungdommer og folk generelt ønsker å få svar på, sier Ivan. 

 – Hva slags tilbakemeldinger har dere fått så langt? 

– Vel, det var noen som mente at ordet «babler» ikke passet sammen med «biskop» – og flere kom med alternative forslag. Men vi unge synes at det passer fint, spesielt fordi det skaper en kobling til de andre ordene vi har brukt: «breker», «snakker» og «prater». Biskop Eriks var ikke til å ta feil av: Han var selv med på å beskrive prosjektet «Biskop Babler». Vi ønsker jo at det skal være et lavterskeltilbud, der man kan stille spørsmål til biskopen om alt fra A til Å.

Ellers har det kommet mange positive tilbakemeldinger fra fjernt og nært i Norge. Vi setter stor pris på å høre fra alle som har sett videoene, så ta gjerne kontakt med NUK på nuk@nuk.no eller mut@nuk.no, som er NUKs Medieutvalgs e-postadresse.

 

Se de andre episodene med biskop Erik i «Biskop babler»:

 

Les mer