Paven til LHBT-katolikker: «Gud fornekter ingen av sine barn»

Pave Frans: – En «selektiv» kirke, en «rendyrket» kirke, er ikke Den hellige mors kirke, det er tvert imot en sekt. 

NTB_MBi-icNPNss.jpeg

«NÆRHET, BARMHJERTIGHET OG ØMHET»: – Guds «stil» er «nærhet, barmhjertighet og ømhet». Langs denne veien vil du finne Gud, svarte pave Frans på p. James Martins spørsmål om hva en LHBT-person trenger å vite om Gud. Foto: NTB / REUTERS, Remo Casilli

 

Pave Frans har i et intervju besvart tre spørsmål fra den amerikanske jesuitt-pateren James Martin. Pateren driver et nettsted, som tar opp temaer om Den katolske kirke og LHBT-samfunnet. 

 

5. mai hadde pater Martin skrevet til paven på spansk og bedt ham svare på noen spørsmål som han ofte blir stilt av LHBT-katolikker og deres familier.  (LHBT er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.) 

Et par dager senere mottok han et håndskrevet svar på spørsmålene. De ble publisert i form av et kort intervju på pater Martins nettsted Outreach og på Vatican News, Kirkens eget nettsted. 

 

Slik var spørsmål og svar: 

Spørsmål:  Hva er det viktigste LHBT-personer bør vite om Gud? 

Pave Frans: At Gud er en Far som ikke fornekter noen av barna sine. Guds «stil» er «nærhet, barmhjertighet og ømhet». Langs denne veien vil du finne Gud. 

Spørsmål: Hva vil du at LHBT-personer skal vite om Kirken? 

Pave Frans: Jeg vil be dem lese Apostlenes gjerninger. Der vil de finne bildet av den levende kirke. 

Spørsmål: Hva sier du til en LHBT-katolikk som har opplevd å bli avvist av Kirken? 

Pave Frans: Jeg håper de vil se at de ikke er blitt «avvist av Kirken», men av «mennesker i Kirken.»  Kirken er en mor som kaller sammen alle sine barn. Ta for eksempel lignelsen om de inviterte til den store festen: «de rettferdige, synderne, de rike og de fattige, osv.» En «selektiv» kirke, en «rendyrket» kirke, er ikke Den hellige mors kirke, det er tvert imot en sekt. 

 

Brev anno juli 2021  

I juli i fjor sendte pave Frans et brev til pater Martin i anledning webinaret «Outreach 2021», hvor han også understreket at «Gud står nær og elsker hvert eneste av sine barn. Hans hjerte er åpent for alle. Han er Faderen.» 

«Når jeg tenker på ditt pastorale arbeid,» skrev paven videre, «så ser jeg at du stadig prøver å etterleve Guds stil. Du er en prest for alle, på samme måte som Gud er alles far. Jeg ber for deg om at du må fortsette på denne måten; være nær, medfølende og full av ømhet i ditt virke.» 

«Jeg ber for dine troende, dine sognebarn, for alle dem som Herren har plassert ved din side, slik at du kan ta vare på dem, beskytte dem og hjelpe dem til å vokse i vår Herre Jesu Kristi kjærlighet

(kathpress/Vatican News) 
 
Artikkelen ble først publisert i St. Olav magasin for religion og kultur 2-2022

 

Les mer

 

Les mer fra St. Olav magasin

  

Abonner gratis på St. Olav magasinSkjermbilde 2022-07-13 kl. 14.41.20.png

Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:

  • Via dette skjemaet
  • Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
  • Send e-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no