Ukrainerne lider fortsatt

Flyktning.cq5dam.thumbnail.cropped.500.281.jpeg

SAMMEN FOR UKRAINA: Pave Frans gir en ung ukrainsk flyktning en god klem. Fredag 12. august snakket pave Frans og president Volodymyr Zelensky igjen sammen på telefon. Ifølge Zelensky uttrykte paven gjentatte ganger sin støtte til hele det ukrainske folket. Foto: Vatican News.
 

Pave Frans holder fokus på folket i Ukraina og ber om bønn for fred i det krigen i Ukraina har vart i nær seks måneder.

 

Pave Frans vendte atter sine tanker til folket i Ukraina som «fremdeles lider under denne grufulle krigen», da han talte til pilegrimer som hadde samlet seg i Paulus VIs audienshall for audiensen sist onsdag.

 

Bygge fred

Vatican News skriver at paven ba om bønn for de mange flyktningene som kommer fra Ukraina, og oppfordret alle til å skape fred i sine familier og menigheter.

 

«Jeg oppfordrer alle til å bygge enhet og fred i familien, i kirken og i samfunnet. Det er ikke lett å være fredsstifter, både i familien og i kirken, og bygge enhet, men vi må gjøre det, fordi det er et viktig arbeide», sa paven.

 

Sist søndag uttrykte paven sin glede over at den første skipslasten med korn har seilt ut fra Ukrainas havner, etter at det, med Tyrkias hjelp, ble inngått en avtale som tillater eksport av ukrainske fødevarer gjennom Svartehavet. Dette etter nesten seks måneder med blokade av havnene.

 

Lasteskip

NTB melder at et lasteskip med korn fra Ukraina nå er på vei til Afrika, der millioner trues av sult. Lasteskipet Brave Commander er leid av FN og har 23.000 tonn ukrainsk hvete om bord. Skipet la tirsdag ut fra havnebyen Pivdennyi ved Svartehavet og setter nå kursen mot Djibouti.

Ifølge ukrainske myndigheter skal lasten med hvete transporteres videre derfra til Etiopia. 17 lasteskip med til sammen 475.000 tonn korn har lagt ut fra ukrainske havnebyer siden FN fikk i stand avtaler med Ukraina og Russland i slutten av juli.

 

Jente.cq5dam.thumbnail.cropped.500.281.jpegTEGN TIL HÅP?: En liten jente kikker igjennom et kulehull i Mykolaiv. Foto: Vatican News.

 

Lite tegn på håp?

Under Angelus sa paven at slike avtaler viser «at det er mulig å føre en dialog og oppnå konkrete resultater som tjener alle», og at man kan se dette som et lite tegn til håp om at en rettferdig og varig fred kan skapes, skriver Vatican News.

 

Siden den brutale russiske invasjonen den 24. februar i år, har pave Frans en rekke ganger uttrykt sin nærhet til Ukraina og uttrykt et personlig ønske om å reise til Kyiv for å gi trøst og håp til alle dem som er rammet av krigen. Samtidig advarer paven for faren om at blikket langsomt vendes bort fra krigshandlingene.

Pave Frans har også sagt seg villig til å reise til Moskva for å appellere om en slutt på krigen.

 

Frosset dialog

En slik reise ligger trolig et godt stykke frem i tid. I et intervju nylig bekreftet Vatikanets statssekretær, kardinal Pietro Parolin, at dialogen mellom Roma og Moskva er «vanskelig», og at det ikke er kommet en klar invitasjon til paven om å besøke Russland, skriver Vatican News.

 

Krigen er tirsdag 16. august inne i sin 174. dag. Det er få tegn til at den vil ta slutt i nærmeste fremtid.

 

Nuntius.cq5dam.thumbnail.cropped.500.281.jpeg
FEIRET MARIA: Erkebiskop Visvaldas Kulbokas, apostolisk nuntius til Ukraina, sier pave Frans oppfordring til bønn og dialog gir mange håp. På minnedagen for jomfru Marias opptakelse i himmelen, den 15. august, ble det feiret messe i Den hellige jomfru Maria-katedralen i Odesa. Foto: Vatican News.

 

Unntakslover

Ukrainas nasjonalforsamling forlenget nylig den allmenne mobiliseringen i landet samt unntakslover som blant annet forbyr menn mellom 18 og 60 år å forlate landet.

Dette er andre gang siden krigsutbruddet at disse bestemmelsene forlenges, og de gjelder i denne omgang til 21. november, opplyser nasjonalforsamlingens leder, Ruslan Stefantsjuk.

Unntakslovene gir forsvaret utvidede fullmakter og innskrenker enkelte borgerrettigheter, som demonstrasjonsfriheten. Flere eksperter ser forlengelsen som en indikasjon på hvor lenge myndighetene i Kyiv tror kampene vil fortsette. (NTB/VATICAN NEWS).