60 år siden Det annet vatikankonsil åpnet i Roma

Vatikan.II.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

60 ÅR SIDEN: Den hellige pave Johannes XXIII ankommer Peterskirken til åpningen av Det annet vatikankonsil i 1962. ARKIVFOTO: Vatican Media

 

På 60-års markeringen for åpningen av Det annet vatikankonsil i oktober 1962 skriver generalsekretariatet for Synoden at jubileet markerer et øyeblikk av «særskilt nåde» for Synoden og Kirken.

 

I sitt budskap til 60-årsdagen for åpningen av Det annet vatikankonsil (Vatikan II, 1962-1965), bemerker generalsekretariatet for Synoden at synoden selv er en «frukt» av konsilet, og en del av dens «mest dyrebare arv.»

 

Forlenge Konsilets ånd

Sekretariatets budskap minner om at synodens formål er «å forlenge Annet vatikankonsils ånd i Kirkens liv og oppdrag» og «å fremme i Guds folk en levende tilegnelse av dens lære.»

Den pågående synodale prosessen, dedikert til «synodalitet i Kirkens liv og misjon», følger også av konsilet, og er forankret i Vatikan IIs teologi om Guds folk. Selv om selve begrepet ‘synodalitet’ ikke forekommer i de konsiliære dokumentene, er konseptet underliggende under hele konsilet, og de tre begrepene «kommunion, deltakelse og misjon» er utpregede konsiliære ord.

 

Fellesskap

«Den Kirke som vi er kallet til å drømme om og bygge er et fellesskap av kvinner og menn som finner sammen i den ene og felles tro, i vår felles dåp og i den samme nattverden - i treenighetens bilde.»

Til slutt understrekes betydningen av synodalitet for Kirken fremover, og budskapet påminner om at både pave Benedikt XVI og pave Frans har beskrevet synodalitet som en «grunnleggende dimensjon» ved Kirken, og at pave Frans har proklamert at synodalitetens vei «er den vei som Gud forventer at Kirken skal vandre i det tredje årtusenet.» (Vatican News).

Les sekretariatets budskap (engelsk)

Les om Det annet vatikankonsil

Se dokumenter fra Det annet vatikankonsil