Filmen «The Letter»: -Vi må handle sammen - nå!

NTB.korall._kpKYusavtM8.jpg

ØDELEGGENDE: Korallrev er blant de første økosystemene som ødelegges av klimaendringer. FOTO: REUTERS/Lucas Jackson

 

Vatikanet presenterte tirsdag 4. oktober en ny dokumentar om klimaendringer og «om menneskehetens makt til å stoppe den økologiske krisen» verden står overfor.

 

 

- Filmen "The Letter" er en appell til alle mennesker: vi må handle sammen og vi må gjøre det nå! sa kardinal Michael Czerny under tirsdagens lansering i Vatikanet.

 

«Dialog»

En ny dokumentar av filmskaperen Nicolas Brown «fremhever nøkkelbegrepet dialog», erklærte kardinal Michael Czerny, prefekten i Dikasteriet for integrert menneskelig utvikling (DPIHD),  tirsdag, under presentasjonen av filmen «The Letter» på Holy See Press Office.

 

Dokumentarfilmen til filmskaperen Nicolas Brown har som mål å formidle budskapet til pave Frans i encyklikaen Laudato Si'. Til tross for encyklikaens «store utbredelse på den globale scenen» siden den ble publisert for syv år siden, «har miljøkrisen i vårt felles hjem forverret seg drastisk», sa kardinal Czerny.

 

Stemmer fra utkanten

Dette førte til at DPIHD samarbeidet med Nicolas Brown og hans Off The Fence Productions-team, så vel som Laudato Si' Movement og Kommunikasjonsdikasteriet for å få etablert en dialog mellom pave Frans og en rekke stemmer fra "periferiene", utkantene, herunder en urfolksleder, en klimaflyktning, en ungdomsaktivist og en gruppe forskere.

 

Disse «bemerkelsesverdige lederne», sa kardinal Czerny, kan snakke for de tause og forsømte stemmene i periferien, først gjennom sin dialog med pave Frans, og deretter ved å dele sine egne historier. «Filmen og de personlige historiene viser tydelig at den økologiske krisen er kommet og skjer nå», sa kardinalen mens han advarte mot de negative effektene av klimaendringer som fortsetter å vokse.

 

«Vi må handle sammen – og handle nå!»

Kardinal Czerny fortsatte:

«Tiden for spekulasjoner er forbi, tiden for skepsis, fornektelse og for uansvarlig populisme. I stedet må utfordringene menneskeheten står overfor i omsorgen for vårt felles hjem, løses i fellesskap. Filmen «The Letter» viser veien for «møtet og dialogen» som pave Frans etterlyste i Laudato Si'.»

«Denne vakre filmen, hjerteskjærende, men likevel håpefull, er en klar oppfordring til folk overalt: Våkn opp! Ta ansvar!», sa kardinal Czerny.

 

«The Letter» hadde premiere på YouTube Originals-kanalen kl 18.30 tirsdag 4. oktober. På samme dag, på festdagen for Den hellige Frans av Assisi, meddelte statssekretær kardinal Pietro Parolin at Den hellige stol, på vegne av Vatikanstaten, har sluttet seg til FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC), fra 1992, og Parisavtalen fra 2015. (Vatican News)