Frykter krigens konsekvenser

NTB_x0UCcbdq1YA.jpg
STORE ØDELEGGELSER: Ukrainske tjenestemenn sikrer en gate i Kiev etter Russlands bombeangrep tidligere i år. FOTO: REUTERS/Marko Djurica

 

De europeiske biskopene er dypt bekymret for de store konsekvensene av krigen i Ukraina.

 

COMECE, det katolske samarbeidsorganet for bispekonferansene i EU, har innledet sin høstforsamling i Brussel fra den 12.-14. oktober. EUs katolske biskoper skal møtes for å «drøfte konsekvensene av Russlands krig i Ukraina.»

 

Sluttkommuniké

COMECEs plenarforsamling i Brussel vil drøfte de humanitære, økonomiske og sosiale følgene av den russiske invasjonen.

Generalsekretær P. Manuel Barrios Prieto forteller til Vatican News at de planlegger å utarbeide et sluttkommuniké om energikrisen, som sterkt påvirker familier og bedrifter over hele Europa.

Det vil bli feiret messe for Europa om kvelden fredag den 14. oktober.

Europas biskoper frykter sterke «sosiale og økonomiske konsekvenser av krigen i Ukraina og konsekvensene av pandemien, som ennå ikke er over», forklarer COMECEs generalsekretær, fr Manuel Barrios Prieto, til Vatican News. Møtet vil bli avsluttet med en messe for Europa, og p. Barrios Prieto understreker «at Europa behøver en sjel, og vi tror på bønnens kraft og effekt.»

 

Et budskap om ansvar og solidaritet

P. Prieto sier at de europeiske biskopene, som Kirkens hyrder, vet at deres oppdrag er å være tett på dem som rammes hardest, og tett på sårbare mennesker – uten å glemme soldatene, deres familier og de flyktninger som banker på våre dører.

«De europeiske biskopene har så et våpen - hvis styrke og effektivitet de kjenner godt til  - nemlig bønnen. Vi må be om en slutt på krigen. Vi må be om fred. Og dessuten må de europeiske bispekonferansene sende ut et budskap om ansvarlighet og solidaritet.»

 

Prieto.jpg

BØNN SOM VÅPEN: Som kristne må vi vitne om bønnens kraft, sier p. Manuel Barrios Prieto, generalsekretær for COMECE. FOTO: Jesuit European Social Centre

 

Appell om mottakelse og integrasjon

Fr. Barrios Prieto forklarer at COMECE deltar i en «spesialstyrke» som skal forsøke å gi et koordinert svar på den humanitære krisen, samt at COMECE også har fått oppgaven om å føre en dialog med institusjonene og å oppfordre  dem til å fylle deres forpliktende rolle i forbindelse med mottakelse og integrasjon av flyktninger. «Vi må heller ikke glemme at det er andre flyktninger enn dem fra Ukraina, som også skal hjelpes og støttes", understreker han.

 

Vitner om bønnens kraft

Hva gjelder bønn som våpen, forklarer p. Barrios Prieto, må vi som kristne  vitne om bønnens kraft, «som virkelig kan omvende hjertet.». Et annet redskap for å fremme fred og rettferdighet, er «undervisning, prekener, skolering og riktig bruk av kommunikasjonsmidler», forklarer han. Han legger til at falske nyheter skjuler sannheten - også i denne krigen.

Et felt, som bekymrer biskopene sterkt, er energikrisen. Dette vil bli drøftet under plenarforsamlingen, sier Barrios Prieto. De planlegger et slutkommuniké som understreker den fattigdom, som energikrisen medfører for familier og bedrifter, sier han og legger til: «COMECE's oppdrag er å minne folk om verdien av solidaritet og sosial samhørighet.» (Vatican News.)