Pave Frans før Angelus-bønnen: – Stans våpenbruken, la oss finne vilkår for forhandlinger

Pave Frans: – Hvor mye blod må flyte før vi innser at krig aldri er en løsning, bare ødeleggelse? 

NTB_C6-EFL-4NjE.jpg

ALVORLIG SITUASJON: Pave Frans brukte hele talen før Angelus-bønnen søndag 2. oktober på en fredsappell til lederne av Russland å Ukraina. –  Krig er feil i seg selv – og en redsel, sa han blant annet. Foto: NTB / Reuters

 

Pave Frans brukte hele sin refleksjon før Angelus-bønnen søndag 2. oktober til å appellere om fred i Ukraina. Han formaner både Russlands president om å legge ned våpnene og Ukrainas president om å delta i seriøse fredsforhandlinger. 

 

Pavens fredsappell

 

Kjære brødre og søstre!

Forløpet av krigen i Ukraina er blitt så alvorlig, ødeleggende og truende, at det skaper stor bekymring. Derfor vil jeg i dag vie hele min refleksjonen før Angelus-bønnen til dette.  

Istedenfor å bli leget, fortsetter dette forferdelige og ufattelige såret på menneskeheten å utgyte enda mer blod. Nå risikerer vi attpåtil at det sprer seg.

 

Jeg fylles av sorg over elvene av blod og tårer, som er utspilt iløpet av de siste måneder. Jeg fylles av sorg over tusenvis av ofre, spesielt barn, og ødeleggelsene, som har gjort mange mennesker og familier hjemløse. Nå trues enorme landområdet av vinterens kulde og sult.

 

Visse handlinger kan aldri rettferdiggjøres, aldri! Det er urovekkende at verden lærer Ukrainas geografi å kjenne gjennom navn som Bucha, Irpin, Mariupol, Izium, Zaparizhzhia og andre områder, som er blitt åsteder for ubeskrivelig lidelse og frykt. Og hva med det faktum at menneskeheten igjen står overfor atomtrusselen? Det er absurd.

 

Hva skjer fremover? Hvor mye blod må flyte før vi innser at krig aldri er en løsning, bare ødeleggelse? I Guds navn og i navn av den fornemmelse av menneskelighet som bor i hvert hjerte, fornyer jeg min formaning om umiddelbar våpenhvile. Stans våpenbruken, la oss finne vilkår for forhandlinger som fører oss frem til løsninger, ikke av typen påtvunget av makt, men løsninger som vi blir enig om, som er rettferdige og stabile. Og det vil de være hvis de er basert på respekt for menneskelivets hellige verdi, hvert lands suverenitet og territoriale integritet samt minoriteters rettigheter og legitime bekymringer.

 

Nylig er det blitt begått ytterligere handlinger i strid med folkerettens prinsipper. De er sterkt å beklage. Situasjonen som har oppstått, øker risikoen for kjernefysisk eskalering. Vi opplever frykt for ukontrollerbare og katastrofale konsekvenser for hele verden.

 

Min appell er først og fremst rettet til presidenten i Den russiske føderasjonen. Jeg ber ham om å stoppe denne spiralen av vold og død, også av hensyn til sitt eget folk. På den annen side: Jeg lider med det ukrainske folk, som gjennomgår enorme lidelse som følge av aggresjonen rettet mot dem. Jeg retter også en like innstendig appell til Ukrainas president om å være åpen for seriøse forslag om fred. Jeg oppfordrer alle internasjonale og nasjonale ledere om å gjøre alt hva de kan for å få slutt på krigen uten at de lar seg trekke inn i farlige eskaleringer. Mitt budskap er klart: Frem og støtt initiativer til dialog mellom partene. Vær så snill, la de yngre generasjonene puste inn fredens velgjørende luft, ikke krigens forurensede luft!

 

Etter syv måneder med fiendtligheter, la oss nå bruke alle diplomatiske midler, også dem som kanskje ikke er blitt brukt så langt, til å få slutt på denne forferdelige tragedien. Krig er feil i seg selv – og en redsel!

 

La oss stole på Guds barmhjertighet, som kan forandre hjerter, og på fredsdronningens  forbønn, når vi fremfører vår bønn til Madonna del Rosario di Pompei (Vår Frue av Pompeii), åndelig forent med de som trofast samles ved hennes helligdom og i så mange andre deler av verden.

Oversatt fra Vatican News

 

Søndag 2. oktober 2022, Vatikanet

Pave Frans

 

 

Les mer: