Munnmaler fikk overraskende bestilling fra Vatikanet

 cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563.jpeg

Foto: Vatican News

 

Italienske Francesco Canale ble født uten uten armer og ben. I år maler han Vatikanets julefrimerker.

 

Tekst: Marta Tomczyk-Maryon

 

Vatikanets julefrimerkeserie 2022 minner oss om at Gud trådte inn blant oss mennesker, og er en påminnelse om ikke å miste håpet.

 

Forlatt av foreldrene

Francesco ble født uten armer og ben. Foreldrene forlot ham på sykehuset. Han ble adoptert av en italiensk familie i Pavia da han var 40 dager gammel.

Francesco har skapt to uttrykksfulle frimerker. Fargene er sterke og mettende. Den ene viser Jesusbarnet og en gjeter som tilber ham. Den andre forestiller er engelen som kunngjør Jesu fødsel til en gjeter.

Ifølge Vatikanets filatelikontor ble 16. november satt som utstedelsesdato for frimerkene. Fra nå av vil disse miniatyrverkene sirkulere verden rundt. De minnes ikke bare julen, men er også et vitnesbyrd om Francesco og adoptivfamiliens styrke og mot.

 

Multitalent, ikke multihandikappet

Francisco er nå 33 år gammel. Han forteller at adoptivforeldrene hans oppdro ham slik at han i dag fokuserer mer på det han kan enn på det som er utenfor hans rekkevidde. Han maler med en pensel i munnen. Stilen hans er dynamisk og utstråler samtidig fred. Dette fordi måten å tegne på ligner den såkalte den lyse linjeteknikken, som blant annet brukes til å lage tegneserier. Kunstneren plasserte en mørkhudet gjeter på frimerkene sine for å understreke at julebudskapet gjelder alle.

For tiden er Francesco aktiv på sosiale medier. Som liten gutt spilte han rullestolfotball. I en alder av 9 vant han Il Giuncos litterære pris som forfatter av et eventyr, og som 16-åring ble han sjefredaktør for et litterært magasin.

Han driver ikke bare med kunst og litteratur, men komponerer musikk og skriver teaterstykker. Francesco presenterer verkene sine på ulike utstillinger i Italia. Hans favorittema er Afrika, kontinentets innbyggere og natur. I tillegg er han en motiverende foredragsholder.

Oficina-Filatelica-Vaticana-Navidad-2022.webp

Oficina-Filatelica-Vaticana-Navidad-2022-2.webp