Paven i Bahrain: – La livet blomstre. Frem fred på jorden

Se pavens tale

 

Den apostoliske reisen til Bahrain, 3. – 6. november 2022, har begynt. På ettermiddagen 3. november holdt pave Frans en lang og varm tale til landets sivile og religiøse myndigheter samt diplomatiske korps, hvor han som fredens pilegrim, ba om samarbeid for å oppnå fred på jorden.

 

Katarina Agorelius, Vatican News 

 

Pave Frans har begynt sin 39. apostoliske reise til kongeriket Bahrain i forbindelse med Bahrain Forum for Dialogue: East and West for Human Coexistence. Flyet landet på flyplassen i Awali, Sakhir Air Base, som planlagt, klokken 16.30 lokal tid, 14.30 norsk tid. Mottoet for reisen er «... fred på jorden blant mennesker som har Guds velbehag!» (Luk 2,14).

 

Etter å ha blitt ønsket velkommen av blant andre Bahrains apostoliske nuntius Monsignor Eugene Martin Nugent og landets ambassadør til Den hellige stol Muhammad Abdul Ghaffar, ble det holdt en velkomstseremoni: Paven ble tatt imot av kong Hamad bin Isa Al Khalifa, kronprinsen og landets statsminister. Et kort møte med storimamen av Al-Azhar ble fullført før paven tok veien til Sakhir kongelige palass for en audiens hos kongen, før han møtte landets diplomatiske korps og religiøse og sivile myndigheter, rundt 1000 mennesker, i palassets bakhave. Etter nasjonalsanger, 21 kanonskudd og kongens velkomsttale, holdt paven sin første av syv taler iløpet av dette apostoliske besøket, hvorav én er preken ved messen i Bahrain nasjonalstadion lørdag 5. november.

 

Livets tre

Paven takket innledningsvis for den varme og rause mottagelsen i landet, der eldgamle tradisjoner møter modernisering og hvor mennesker av ulik opprinnelse skaper det han kalte en «livets mosaikk». Deretter snakket han om landets symbol, «livets tre», som er akasietreet: Det vokser seg stort og høyt i golde ørkenområder.

– Ifølge mange ligger hemmeligheten i røttene, som sprer seg titalls meter under jorden og når ned til underjordisk vann, sa paven, og sammenlignet dette med behovet for å fordele «brorskapets vann» for menneskelig sameksistens og ikke tillate at «menneskenes røtter tørker ut».

 

NTB_KWR-TZSoDyM.jpg

FLAGG TIL VÆRS: Royal Bahraini Air Force viser flagg fra Vatikanstaten og Bahrain under Bahrain Forum for Dialogue: East and West for Human Coexistence på Al-Fida' Square of Sakhir Royal Palace under Pave Frans' apostoliske reise, sør for Manama, Bahrain, 4. november, 2022. FOTO: NTB / Reuters, Yara Nardi

 

Interreligiøs dialog

Paven ba om at de alle skulle jobbe sammen for håp og fred i en møtekultur, og takket spesielt representantene for religionene samlet på Øst-Vest Dialogforum for fredelig sameksistens.

– Disse dager representerer en verdifull etappe på vennskapets vei, som jeg har prioritert å møte ulike islamske religiøse ledere på de senere årene. Det er en broderlig vei, som under himmelens blikk ønsker å fremme fred på jord.

 

Garantere retten til liv

Paven uttrykte takknemlighet for de internasjonale konferansene som er holdt i Bahrain og mulighetene som de gir, for samtaler om temaer som respekt, toleranse og religionsfrihet. Han understreket videre:

– Dette er fremfor alt en forpliktelse til stadig å omsette idealer til praksis, slik at religionsfriheten blir full og hel og ikke begrenset til gudstjenestefriheten; målet er lik verdighet og dermed lik mulighet til å bli anerkjent av hver gruppe og hver person, slik at det ikke forekommer diskriminering og at grunnleggende menneskerettigheter ikke krenkes, men fremmes. Jeg tenker først og fremst på retten til liv, på behovet for alltid å garantere denne retten, selv for dem som blir straffet.

 

HELLIG FORMÅL: Arbeidets hellige og ukrenkelige formål «må ikke reduseres
til et middel for å tjene penger», sa pave Frans i sin tale. Foto: NTB / Reuters / Vatican Media 

NTB_oD-5KsY0Qrw.jpgArbeidets hellighet

Med tanke på at Bahrains befolkning i stor grad består av mennesker av utenlandsk opprinnelse, understreket paven viktigheten av anstendig arbeid, og sa at dette «er en uunnværlig rett til fullt ut å utvikle seg og for å forme et menneskelig samfunn». Han understreket at «arbeidets hellige og ukrenkelige formål ikke må reduseres til et middel for å tjene penger» og snakket om behovet for å «garantere trygge arbeidsforhold», som fremmer sosial samhørighet. Han berømmet Bahrain for å ha åpnet den første skolen for jenter i Gulf-statene og ønsket at landet, som et fyrtårn, skulle belyse behovet for å fremme rettigheter og likestilling i hele regionen.

 

La livet blomstre

Paven vendte tilbake til å snakke om livets vann og understreket menneskets kall til å la livet blomstre, men at vi lever i en tid preget av dødelige trusler, krig, egoisme, vold og skamløshet.

– Jeg tenker på mange konfliktsituasjoner, sa paven:

– Når jeg ser på den arabiske halvøy, hvis land jeg ønsker å hilse med hjertelighet og respekt, retter jeg en spesiell og inderlig tanke til Jemen, som er plaget av en glemt krig og som, som alle kriger, ikke fører til seier , men bare til alles bitre nederlag. Fremfor alt ber jeg for sivile, barn, eldre og syke og formaner: La våpnene tie og la oss engasjere oss overalt og virkelig for fred!

 

Bønn om samarbeid for fred

Avslutningsvis erklærte paven at han «som en troende, en kristen, et menneske og en fredens pilegrim», sammen med dem alle, gjør denne apostoliske reisen for å forplikte seg «til en verden hvor mennesker med oppriktig overbevisning forener seg med hverandre og avviser det som skiller oss og samler seg om det som forener oss».

 

Les mer