Følg rekviemmessen for pave emeritus Benedikt direkte på katolsk.no

IMG_0843.jpeg

DIREKTESENDING: Den direktesendte rekviemmessen for pave emeritus Benedikt XVI ble kommentert av sr. Anne Bente Hadland og p. Pål Bratbak. Sendingen er nå tatt av, men du kan fortsatt se rekviemmessen med engelske kommentarer. Du finner spilleren nederst i saken. Foto: Hans Rossiné 

 

 

 

Sr. Anne Bente Hadland og p. Pål Bratbak vil følge seerne gjennom rekviemmessen for pave Benedikt fra studio i Akersveien. – Sendingen vil være pave Benedikt verdig, sier Hans Rossiné, Oslo katolske bispedømmes kommunikasjonssjef.

  

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

SAMSENDING: – Alle gode krefter samarbeider,
sier OKBs kommunikasjonssjef Hans Rossiné. Foto: arkiv

db62b4b8-5e51-4dc1-8470-a2891a99178c.jpgPave Frans presiderer ved rekviemmesse for pave emeritus Benedict XVI i Peterskirken. Den begynner kl. 9.30. Pave Frans holder prekenen og feirer ritualene for Ultima Commendatio og Valedictio.

Messens evangelium er Lukas (23, 39 – 46), hvor Jesus på korset forteller en av mennene som er korsfestet sammen med ham, at han skal bli med til Paradis. Jesu siste ytring – «Far, i dine hender overgir jeg min ånd!» – blir også gjengitt. Disse ordene er ikke så forskjellig fra Benedikts siste ord: «Herre, jeg elsker deg.»

Sendingen på katolsk.no begynner allerede kl. 8.45 torsdag morgen.  

– Hva kan du fortelle om sendingen fra pave emeritus Benedikt XVIs rekviemmesse, Hans Rossiné, Oslo katolske bispedømmes kommunikasjonssjef?

– Sendingen torsdag er en samsending som starter på katolsk.no allerede klokken 8.45. Det er EWTN Norge ved Pål Johannes Nes som produserer, og de legger opp til en fyldig dekning med intervjuer og rapporter, itillegg til selve overføringen av rekviemmessen. Jeg tror det vil favne bredt og være pave Benedikt verdig. To svært rutinerte kommentatorer vil forklare seerne hva som skjer og gi solid informasjon underveis: søster Anne Bente Hadland og p. Pål Bratbak. Sistnevnte skal forøvrig også stille opp i TV 2 og NRK torsdag, sier han og minner om at biskop Bernt Eidsvig feirer pontifikal rekviemmesse for pave Benedikt i St. Olav domkirke, Oslo, mandag 9. januar klokken 18.00:

– Den kan du også følge her på katolsk.no, forteller han.

 – Katolsk.no samarbeider med EWTN Norge om sendingen. Hvorfor det?

– Vårt bidrag er lite, det er EWTN som har tatt initiativet og drar lasset. Vår Kirke er liten i Norge, og jeg tror det er svært viktig at vi ved store hendelser som dette finner sammen og forener kreftene til beste for Kirken og de troende.

 

 

NTB_q_cpRZINBmo.jpeg

SISTE FARVEL: Folk sto også onsdag 4. januar i kø for å ære avdøde pave emeritus Benedikt XVI. Han har siden mandag ligget på lit de parade i Peterskirken. Foto: NTB / Reuters, Remo Casilli

 
Hundretusener tar farvel i Peterskirken

Da pave emeritus Benedikt XVI (1927 – 2022) døde på morgenen nyttårsaften, spredte nyheten seg umiddelbart verden over. Flere hundre tusen har allerede vært innom Peterskirken for å ta et siste farvel med den avholdte paven. I norske kirker har troende kommet for å tenne lys og be for Benedikt.

– Hvordan har du opplevd interessen for pave Benedikt etter at dødsbudskapet kom på nyttårsaften?

– Jeg tror den har vært større enn noen kunne tenke seg, og interessen har vokst kraftig i styrke siden meldingen om hans død kom nyttårsaften. Vi har aldri hatt så mange lesere og seere i våre kanaler, spesielt er våre tre biskopers gode minneord både godt mottatt og lest av svært mange. I kommentarfeltene ser vi også et stort engasjement; det er mange som har hatt et sterkt forhold til pave Benedikt og er fulle av respekt for hans innsats for Kirken, hans teologiske verker og arv, og hans briljante evne til å tenke prinsipielt og nyansert rundt samtidens store spørsmål, sier Oslo katolske bispedømmes kommunikasjonssjef.

 – Hva synes du om mediedekningen i Norge?

– Vel, den begynte jo ganske stupid med NTBs første melding om «Guds rottweiler». Men etterhvert har den tatt seg opp og blitt mer nyansert – ikke minst fordi solide katolske stemmer har gitt sitt besyv med i offentligheten. De siste dagene har media våknet og vi har merket stor pågang.

At den kvarte millionen som viste fotballesset Pelé den siste ære, får mer oppmerksomhet i norske medier enn de hundretusener som strømmet til Peterskirken, får vi tolke godvillig som at noe har vært stabilt i Norge siden Knut Hamsuns observasjon i sin tid: Norge er en sportsnasjon og ikke en kulturnasjon, sier Rossiné, som finner de lange køene av troende og sørgende over Petersplassen både rørende og oppsiktsvekkende.

 – Hvordan vil dere følge opp Benedikt videre – kan vi se frem til gode artikler om ham i kommende utgave av St. Olav tidsskrift?

– Ja, neste nummer av St. Olav katolske tidsskrift vil vie god plass til Benedikt. Jeg vil også sterkt anbefale hans bøker utkommet på St. Olav forlag. St. Olav bokhandel i Oslo og St. Eystein i Trondheim vil kunne gi gode råd og veiledning.  I tillegg er det mye stoff på katolsk.no og på nettet, pavelige tekster, katekese, glimrende artikler og foredrag, for eksempel treffer hans tale, «Det lyttende hjertet» til den tyske Forbundsdagen i 2011 om europeisk identitet, midt i dagens krevende utfordringer for Europa, sier Rossiné.

 

 

Se rekviemmessen med engelske tekster:

Følg pontifikal rekviemmesse for pave Benedikt

Mandag 9. januar kl. 18.00 feirer biskop Bernt I. Eidsvig pontifikal rekviemmesse for pave Benedikt XVI emeritus i St. Olav domkirke, Oslo, Møt opp, eller følg messen direkte via katolsk.no. 

 

Les også:

 

NTB_OI8ToNm18V4.jpg