Pave Benedikts siste ord

 

NTB_jQpvj9X8hTA.jpeg

LIT DE PARADE: Pave Benedikt emeritus ligger på lit de parade i Peterskirken, Vatikanet. De troende passerer forbi for å vise ham den siste ære, be for ham og hylde den avdøde paven. Foto: NTB / Reuters / Vatican Media, Simone Risoluti

 

«Herre, jeg elsker deg» var pave emeritus Benedikt XVIs siste ord, forteller erkebiskop Georg Gänswein.  

 

Tekst: Charlotta Smeds, Vatican News
Oversettelse: katolsk.no

 

Ordene ble ytret natten før Benedikt døde. Det var nettopp hans søken etter Jesus, «den elskede», som var kjennetegnet ved Joseph Ratzingers prestetjeneste. Pave Benedikt XVIs siste ord ble hørt midt på natten av en sykepleier. Klokken var rundt 03.00 lørdag 31. desember, altså flere timer før han døde kl. 9.43 nyttårsaften. Joseph Benedikt Ratzinger hadde ennå ikke nådd sin siste stund og pleierne byttet på å passe på og pleie ham.

Med ham akkurat i det siste, talende øyeblikk var det bare en sykepleier, som ikke snakket tysk.  

– Benedikt sa, forteller erkebiskop Gänswein, – med en hviskende, men tydelig stemme, på italiensk: 'Herre, jeg elsker deg!' Jeg var ikke der den gangen, men sykepleieren fortalte meg om det like etterpå. Det var hans siste forståelige ord, for etterpå klarte han ikke å uttrykke seg.

 

En syntese av hans liv

«Herre, jeg elsker deg!» er en syntese av Joseph Ratzingers liv, som i årevis hadde forberedt seg på sitt siste møte, ansikt til ansikt med Herren. 28. juni 2016, på 65-årsdagen for ordinasjonen av sin forgjenger, la pave Frans vekt på den «underliggende egenskapen» som preget Joseph Ratzingers presteskap.

Pave Frans sa:

– I en av de mange vakre skriftene om prestekallet understreker du at Jesus, på tidspunktet for Simons endelige kall, fester blikket på ham, og spør: ‘Elsker du meg?’. Dette er så vakkert og sant, fordi det er her, som du også forteller oss, i ‘elsker du meg?’, at Herren fastslår den sanne betydningen av prestetjenesten: Bare gjennom Herrens kjærlighet vil Herren være i stand til å være en gjeter gjennom oss: ‘Herre, du vet alt, du vet at jeg elsker deg’.

 

Teologi – en søken etter den elskede

– Dette er kjennetegnet, fortsatte pave Frans,  – for hele ditt liv som prest og teolog, som du, ikke ved en tilfeldighet, definerte som ‘søken etter den elskede’; og dette er virkelig hva du alltid har vitnet om og fortsetter å vitne om idag: at det avgjørende som rammer hver av våre dager – i regn eller solskinn – det som gir opphav til alt annet, er at Herren virkelig er tilstede, at vi lengter etter ham, at vi er nær ham, at vi elsker ham, at vi virkelig tror på ham og, ved å tro på ham, virkelig elsker ham. Det er denne kjærligheten som fyller våre hjerter, denne troen som gjør oss istand til å gå trygt og fredelig på vannet, selv midt i en storm, slik som Peter gjorde.

 

Pontifikalrequiem

Pontifikalrequiem for pave Benedikt blir feiret i St. Olav domkirke, Oslo, mandag 9. januar kl. 18.00. 

 

Les også: