Paven omorganiserer Kardinalrådet

 

 

Pave Frans har utnevnt nye medlemmer til sitt viktigste rådgivende organ, Kardinalrådet.

 

SLUTTER: Den tyske kardinal Reinhard Marx (69), erkebiskop av München
og Freising, skal ikke lenger sitte i Kardinalrådet. Foto: NTB / Reuters, Kai Pfaffenbach

NTB_QKEMD7qjKEo.jpgIfølge en uttalelse fra Vatikanet tirsdag 7. mars vil kretsen på ni medlemmer i fremtiden omfatte den luxembourgske erkebiskopen kardinal Jean-Claude Hollerich (64), som også spiller en nøkkelrolle i den kommende bispesynoden.

Nye i den rådgivende gruppen er også kardinalene Juan José Omella (76) fra Barcelona, Gerald Lacroix (65) fra Quebec, Canada, og Sérgio da Rocha (63) fra Salvador da Bahia, Brasil. En annen nykommer er prefekten for den pavelige kommisjonen for statssekretariatet, spanjolen Fernando Vérgez Alzaga (78).

Kardinalstatssekretær Pietro Parolin (68 år) og kardinalene Sean Patrick O'Malley (78 år) fra Boston, USA, Oswald Gracias (78 år) fra Bombay, India, og Fridolin Ambongo (63 år) fra den kongolesiske metropolen Kinshasa forblir i det rådgivende organet. Den italienske biskopen Marco Mellino (56) fortsetter som sekretær for kardinalrådet. Det første møtet i det nyutnevnte organet er planlagt til 24. april i Vatikanets Casa Santa Marta, der pave Frans bor.

Pave Frans utnevnte Kardinalrådet første gang i 2013, umiddelbart etter at han ble valgt. Kardinalrådet har nå ni medlemmer og en sekretær. Den rådgivende gruppen har som oppgave å gi paven råd om reform av kurien, dvs. omstrukturering av Vatikanets ledelse og administrative myndigheter.

Den forrige koordinatoren for gruppen var den honduranske erkebiskopen Oscar Rodríguez Maradiaga (80 år gammel); i begynnelsen av 2023 trådte han tilbake fra stillingen som erkebiskop av Tegucigalpa, Honduras, på grunn av høy alder. Den tyske kardinal Reinhard Marx (69), erkebiskop av München og Freising, vil ikke lenger være medlem av Kardinalrådet. Også italieneren Giuseppe Bertello (80 år), som var prefekt for Den pavelige kommisjonen for Vatikanstaten frem til 2021, går av med pensjon.

Kathpress / Signum

 

LES MER: