Verdensungdomsdagen 2023: Når verdens unge samles i bønn

 Verdensumgdomsdagen 2023 arrangeres 22. juli – 8. august i Portugal 

0Q1A0025.jpg

MESSE MED PAVEN: Katherine Esquivel skal lede 150 pilegrimer til WYD 2023, World Youth Day eller Verdensungdomsdagen, i Portugal.  Der skal de blant mye annet feire messe sammen med pave Frans. Foto: Sean Vincent Huertas

 

Det er i år fire år siden sist! Men nå inviterer pave Frans enda en gang til Verdensungdomsdagen.

 

Tekst: sr. Ane-Elisabet Røer OP,
Katarinahjemmet

 

Invitasjonen går til all verdens unge. De inviteres til en felles pilegrimstur til Lisboa og Portugal 22. juli – 8. august. Også fra Norge sender vi pilegrimer.

 
Forberedelse

Selv om mange pilegrimer reiser til Portugal på egenhånd i sommer, vil den offisielle pilegrimsturen fra Norge gå i regi av Norges unge katolikker (NUK). Rundt 150 pilegrimer i alderen 16 til rundt 30 skal med; da kreves logistikk og god planlegging.

Helgen 17. – 19 mars var derfor lederne for turen samlet under ledelse av Katherine Esquivel, turens pilegrimssjef. Møtet fant sted på Katarinahjemmet fra fredag ettermiddag til søndag ettermiddag.

Det var trettit av i alt førti ledere samlet, i tillegg kommer en rekke prester, søstre og seminarister, som også skal delta. De arbeidet hardt, ba, reflekterte og planla – nesten uten stopp. Og skal vi tro stemningen i lederteamet, blir dette en flott tur.

Når vi spør Katherine om hva hun håper for reisen, forteller hun at hun vil gjøre alt for at reisen blir det den er ment å være: en pilegrimstur. Hennes håp er at lederne makter å hjelpe de unge pilegrimene til å ha nettopp et slikt fokus på turen. Pilegrimsperspektivet var også et av temaene ledergruppen arbeidet grundig med denne helgen.

 
0Q1A0234.jpg

GODE FORBEREDELSER: Lederteamet for årets WYD-pilegrimer var samlet på Katarinahjemmet 17. – 19. mars. Her står de på Rosahjemmets trapp sammen med den portugisiske ambassadør til Norge Pedro Pessoa e Costa  (i midten) og p. Andreas Rupprecht SM (i WYD-T-skjorte). Foto: Sean Vincent Huertas 

 
Ambassadør på besøk

Men ikke bare det åndelige aspektet ved turen sto på programmet denne helgen. Det gjorde også Portugal, vertskapslandet.

Lørdag kom derfor den portugisiske ambassadøren Pedro Pessoa e Costa på besøk til Katarinahjemmet. Han tilbrakte tid med lederteamet, fortalte om landet, kulturen og maten. Gode råd ble også delt.

Ambassadør Pessoa e Costa viste at han brenner for Verdensungdomsdagene og for våre mange pilegrimer fra Norge. Han blir en god støttespiller i tiden som kommer.

 

Se video om WYD 2023 i Portugal 

 

Vertskapsland

Norges unge katolikker har lang tradisjon for deltagelse på Verdensungdomsdagen (WYD – World Youth Day), og det er ikke unormalt at en så stor gruppe reiser sammen.

Verdensungdomsdagen går over to uker og kalles dermed ofte Verdensungdomsdagene: Første uke er de unge pilegrimer på besøk i en menighet i vertskapslandet. Denne delen kalles gjerne «days in the diocese», menighetsdagene.

Pilegrimene fra Norge skal tilbringe denne uken i Benedita og Arbrantes, der de er gjester i en menighet. Det er snakk om et område med rundt 13 000 innbyggere.

Menigheten som skal ta dem imot, har alt begynt å planlegge program for de norske pilegrimene.  Det blir et nytt tema for hver dag, kan pilegrimssjefen røpe. Pilegrimene vil også ta del i veldedig arbeid og samfunnstjeneste denne uken. Kanskje får de også plante trær, i ivaretagelse av miljøansvaret forklart i Laudato si. Det er også et håp om å få lære omegnen og  en lokal helgen å kjenne, eller besøke et historisk sted.

Pilegrimene skal bo hos lokale vertsfamilier, slik at de kan sitte lange kvelder sammen med familien de bor hos, smake lokale retter, prøve seg på et fremmed språk og lære om skikker de ikke engang visste at fantes.

Og de er ikke alene om dette. Overalt i Portugal vil det være unge i samme situasjon. 

Siste dag av denne første uken av pilegrimsreisen inviterer den lokale biskopen til et Mini-WYD. Pilegrimene møter lokale unge for én dag i bønn, musikk og hygge.

– Vi vet ikke hvilke land som er representert i vårt bispedømme, men det er i alle fall noen fra Frankrike og Italia der, forteller pilegrimssjefen fornøyd, og legger til at det nok også er andre land representert.

 
By på syv fjelltopper

Så kommer den store uken alle venter på. Uke to av pilegrimsturen. Uken med paven og biskopene.

Pilegrimene reiser da fra sin verdskapsmenighet, med mer kunnskap om landet de besøker enn de hadde da de ankom, og også med flere venner og kjente.

Reisen går til Lisboa, en times tid unna. Lisboa, byen på de syv fjelltopper, er målet hvor alle pilegrimene – fra hele verden – skal tilbringe en hel uke sammen. Det blir mye gåing opp og ned bakker. Mengder av sang og heftig vifting med flagg. Og da høres nok også WYD-sangen i Lisboas gater. Kanskje kan den også høres på norsk. Ledergruppen har nemlig fått den oversatt og nå har de sunget den inn også. Her den den offisielle (ikke norske) versjonen:

 

 

Foreløpig er det uavklart hvor i byen våre pilegrimer skal bo, men det er et håp om å få en vertsmenighet sentralt i bybildet, så tiden ikke går bort i reise. Må man sitte timer på buss for å komme til programmet, er det lett å miste fokus på pilegrimsaspektet, mener pilegrimssjefen.

 

KATEKESE I PANAMA: I 2019 reiste 40 norske pilegrimene
til Verdensungdomsdagen i Panama. De møtte biskop Bernt I. Eidsvig
til katekese fredag 25. januar. P. Josef Ottersen (t.h.). Foto: Kathrine Låver 

e6f344b7-5708-4138-bb40-4672ef19ff1d.jpgKatekese med biskop Bernt og biskop Erik 

De første dagene i Lisboa er satt av til trosfordypning. De pilegrimene som er så heldig å ha med egen biskop, får katekese av dem, på eget språk. Andre får delta i en annen gruppe, på et språk de mestrer.

Men! Våre pilegrimer fra Norge er dobbelt heldige. De har med hele to biskoper: Biskop Bernt Eidsvig fra Oslo katolske bispedømme og biskop Erik Varden fra Trondheim stift har begge meldt sin ankomst. Det betyr katekese på norsk i Lisboa disse dagene.

Katekesen er gjerne om morgenen. Såsnart økten er unnagjort, drar pilegrimene ut gruppevis. Ettermiddag og kveld går så med til festival, konserter, bønn og foredrag. Det er mange steder å besøke. Kirker. Arrangementer. Og ikke bare det. De møter andre landgrupper. Snakker med hverandre på fremmede språk. Synger og vifter med flaggene de har med seg, utveksler erfaringer og lykkønskninger. Det er WYD!

 
 
Dagene med paven

Så braker det løs. Pave Frans kommer til byen! Han samler de unge til korsvei, vigilie og messe.

Selve høydepunktet er lørdagskvelden. Da forlater pilegrimene sine menigheter og bosteder. De vandrer til de endelig kan samles på ett sted. Alle på én gang. Unge mennesker fra hele verden.

De har med soveposer og alt de trenger for en natt ute i det fri. Hele dagen går med, før alle er på plass. Så på kvelden, etter mørkets frembrudd, kommer paven. Han leder kveldsvigilien. Det lyder vakker sang og bønn utover markene, når alle de unge synger og ber sammen.

Etter bønnen sover pilegrimene. Også dette ute! Under åpen himmel. Unge pilegrimer fra alle verdens land.

De våkner tidlig neste morgen. Rydder bort soveposer og gjør klar for søndagens messefeiring. Så kommer paven tilbake. Tidlig, han også. De feirer messe sammen. De synger på sine morsmål. Det deles ut nattverd til en million unge pilegrimer. Også våre pilegrimer er der. Dette er høydepunktet. Reisens mål. Nattverd. Sammen. I fred.

Men, også etter messen hersker det stille spenning. Paven tar igjen ordet. Da røpes neste vertskapsland, og nye verdensungdomsdager kan planlegges.

Så begynner hjemturen, mens det nynnes på WYD-sangen en siste gang.

 

Les mer: