Pave Frans møtte president Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba pave Frans om å støtte en ukrainsk fredsplan da de to møttes til en privat audiens i Vatikanet. Tidligere på dagen møtte den ukrainske presidenten Italias statsminister  Giorgia Meloni. 

 

Tekst: NTB / Vatican News / katolsk.no

HÅP OM FRED: Pave Frans ga president Zelensky en
bronseskulptur som forestiller en olivengren, et symbol på fred. Foto: Vastican Media 

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844.jpeg– Jeg er veldig takknemlig overfor ham for hans personlig engasjement for tragedien som rammer millioner av ukrainere, sa Zelenskyj i sosiale medier.

De to diskuterte skjebnen til «titusenvis av barn» som ifølge Ukraina er deportert til Russland, opplyser Zelenskyj. De snakket også om pavens planer for fred.

Den 86 år gamle paven har gjentatte ganger tatt til orde for fred i Ukraina etter Russlands invasjon i februar 2022.

Pave Frans sa i slutten av april at Vatikanet har initiert en prosess for å forsøke å få slutt på krigen.

Den katolske kirkens overhode har også tilbudt seg å megle med Moskva, men det er ikke offentliggjort noen resultater fra det angivelige fredsfremstøtet.

Zelenskyj sier han ba paven om å støtte den ukrainske fredsplanen i ti punkter som Russland har avvist.

– Jeg ba ham også om å fordømme russiske forbrytelser i Ukraina. For det kan settes noe likhetstegn mellom offer og aggressor, sier Zelenskyj.

Vatikanet nevnte ikke Russland i sine uttalelser etter møtet lørdag. Paven og presidenten diskuterte «den humanitære og politiske situasjonen i Ukraina forårsaket av den pågående krigen», ifølge Vatikanet.

– Begge var enige om behovet for å fortsette den humanitære innsatsen, sier Vatikanet.

 

Møte med erkebiskop GallagherNTB_JOZJkDQXJGg.jpg

Etter møtet med paven hadde president Zelensky et møte med erkebiskop Paul Richard Gallagher (bildet t.h.), sekretær for forbindelser med stater og internasjonale organisasjoner i Statssekretariatet, heter det i en melding fra Den hellige stols pressekontor.

 «Under de hjertelige samtalene med H.E. erkebiskop Gallagher var fokuset først og fremst på den nåværende krigen i Ukraina og de presserende bekymringene knyttet til den, særlig de av humanitær karakter, samt på behovet for å fortsette innsatsen for å oppnå fred», heter det i uttalelsen, og legger til at «anledningen var også gunstig for å diskutere en rekke bilaterale spørsmål, spesielt om den katolske kirkens liv i landet».

 

 

NTB_XMsKOWSvc00.jpg

ZELENSKIY I ROMA: Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy møter Italias statsminister Giorgia Meloni i Roma, Italia, 13. mai 2023. FOto: NTB / Reuters, Remo Casilli

 
Meloni lover Zelenskyj full støtte i Roma

Italia kommer til å fortsette å støtte Ukraina med våpen for å fordrive Russlands «brutale og urettferdige aggresjon», sa Meloni etter møtet med Ukrainas president lørdag.

– Vi vedder på ukrainsk seier, sa statsministeren.

Det ble innført flyforbud over hovedstaden i forbindelse med Zelenskyjs besøk, og politiet utplasserte skarpskyttere på flere av byens tak.

Ukrainas president skulle senere på dagen også møte pave Frans i Roma.

 
Putin-vennlige koalisjonspartnere
Statsminister Meloni er en sterk tilhenger av militærstøtte og annen hjelp til Ukraina.

Hennes ytre høyreparti Italias brødre er en tydelig forkjemper for prinsippet om nasjonal suverenitet. Samtidig har Meloni måttet håndtere at lederne for to av koalisjonspartnerne i regjeringen åpent har uttrykt beundring for Russlands president Vladimir Putin gjennom mange år.

Koalisjonspartner og tidligere statsminister Silvio Berlusconi har skrytt av sitt vennskap med Putin, mens La Liga-leder Matteo Salvini har stilt spørsmål ved verdien av økonomiske sanksjoner mot Russland.

 

Se video av besøket i Vatikanet

 

Omfavnelse

Siden Russlands invasjon i fjor har Italia bidratt med rundt 1 milliard euro i militær og økonomisk støtte, i tillegg til humanitær bistand.

Da han ankom Roma på formiddagen, dro Zelenskyj først til presidentpalasset. Der ønsket president Sergio Mattarella ham velkommen, og de to landenes nasjonalsanger ble spilt før presidentene gikk inn til et privat møte.

– Vi står fullt og helt på deres side, forsikret Mattarella.

 
«Rettferdig fred»
Utenriksminister Antonio Tajani, som møtte Zelenskyj på flyplassen, sa at Italia vil fortsette å støtte Ukraina «360 grader» og presse på for en rettferdig fred som sikrer Ukrainas uavhengighet.

– Dette er et viktig besøk med tanke på Ukrainas kommende seier, tvitret Zelenskyj kort tid før han ankom Roma.

I møtet med Mattarella, som torsdag var på statsbesøk i Norge, fikk Zelenskyj forsikringer om at støtten vil fortsette, både på kort og lang sikt. Det opplyser kilder i presidentpalasset i Roma til nyhetsbyrået AP.

Den ukrainske presidenten dro deretter til statsministerens kontor, der Meloni og Zelenskyj omfavnet hverandre.

 

 

 

Tyskland bekrefter Zelenskyj-besøk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer til Tyskland søndag, bekrefter kilder i den tyske regjeringen.

Det har en stund vært ventet at Zelenskyj ville reise videre til Tyskland etter et besøk i Italia. Lørdag ettermiddag ble besøket endelig bekreftet.

Søndag tildeles den ukrainske presidenten den anerkjente Karlsprisen i tyske Aachen. Planen er at han skal være til stede for å motta prisen på vegne av det ukrainske folket.

Prisen gis for innsats for europeisk samling og er oppkalt etter frankerkongen Karl den store – i mange land kjent som Charlemagne – som ble utropt til tysk-romersk keiser i år 800.

(NTB)

 

Les mer: