Paven ved bevissthet, våken og «spøkefull» etter operasjonen

 

NTB_I6NlC7n4yfM.jpg

PLANLAGT OPERASJON: Pave Frans holdt onsdag 7. juni som vanlig sin ukentlige generalaudiens på Petersplassen. Mageoperasjonen var planlagt og ble utført onsdag kveld. Foto: NTB / Reuters, Vatican Media

 

Kirurgen som opererte pave Frans onsdag ettermiddag, sier til journalister at operasjonen gikk uten komplikasjoner, og at paven er våken og ved godt mot.

 

Tekst: Linda Bordoni,
Vatican News

 

– Den hellige far har det bra, han er våken, opplagt og har allerede spøkt med meg!

Doktor Sergio Alfieri, kirurgen som opererte pave Frans på Gemelli-sykehuset i Roma onsdag ettermiddag, sa til journalister at operasjonen gikk uten komplikasjoner, og at paven forventes å bli helt frisk på normert tid for et slikt inngrep.

Han bekreftet at det planlagte kirurgiske inngrepet for å fjerne et laparocele (brokk) forårsaket av arrdannelse etter tidligere operasjoner, ikke var en hasteoperasjon.

 

Ikke en nødsituasjon

– Hadde det vært en nødsituasjon, ville vi ha grepet inn igår da han kom inn på sykehuset for en planlagt CAT-skanning, sa han.

Dr. Alfieri forklarte at brokket hadde forårsaket stadig hyppigere smerter, og at pavens legeteam derfor bestemte seg for å planlegge operasjonen.

– Vi fant flere sterke adhesjoner (indre arrdannelser) mellom noen delvis overfylte midttarmssløyfer og bukhinnen, noe som forårsaket de ovennevnte symptomene, sa han.

Kirurgen forklarte at sammenvoksningene ble fjernet, og brokkdefekten ble reparert ved hjelp av «plastisk kirurgi i bukveggen ved hjelp av et protesenett».

 

NTB_H-_JZZaXow4.jpg

PRESSEBRIEFING: Etter pave Frans' vellykkede operasjon briefet professor Sergio Alfieri, som opererte paven, og Vatikanets talsmann Matteo Bruni internasjonal presse på Gemelli-sykehuset i Roma.  Foto: NTB / Reuters, Remo Casilli

 

Ingen komplikasjoner

– Operasjonen og narkosen foregikk uten komplikasjoner, sa Alfieri, og gjentok at Den hellige far har reagert bra.

Dr. Alfieri svarte på spørsmål fra journalister som var til stede på briefingen, og sa at en slik operasjon vanligvis krever omtrent syv dager på sykehus for å komme seg.

Han påpekte at på grunn av pave Frans’ alder «vil vi ta alle forholdsregler» og iløpet av de neste dagene avgjøre hvordan han skal komme seg etter operasjonen.

Matteo Bruni, direktør for Den hellige stolens pressekontor, som koordinerte briefingen, bekreftet en tidligere kunngjøring om at alle pavelige audienser vil bli innstilt frem til 18. juni.

Dr. Alfieri gjentok at både under denne operasjonen og den forrige i 2021, ble det ikke funnet ondartet vev, og at det heller ikke ble avdekket andre patologier eller sykdommer.

 

Takk til sykehuspersonalet

Alfieri, som er den samme kirurgen som opererte pave Frans for symptomatisk divertikkelstenose i tykktarmen i juli 2021, uttalte at «den hellige far aldri har hatt problemer» med narkose, «hverken idag eller for to år siden; ingen problemer ved noen av tilfellene».

Kirurgen avsluttet orienteringen med å fremheve arbeidet til alle ansatte på Gemelli-sykehuset, som han takket for deres engasjement, profesjonalitet og harde arbeid.

 

NTB_qxN_fX7f-_M.jpg

 

Les mer: