Ukraina: Kardinal Zuppis oppdrag vurderer de neste skrittene som må tas for fred

 

NTB_Sa7h7cAo388.jpg

MØTTE ZELENSKIJ: Ukrainas president Volodymyr Zelenskij deltar på et møte med den italienske kardinalen og pavens spesialutsending Matteo Zuppi, midt under Russlands angrep på Ukraina, i Kyiv i Ukraina 6. juni 2023. Foto: NTB / Reuters, Den ukrainske presidentens pressetjeneste

 

Pave Frans' spesielle fredsutsending til Ukraina avslutter sin reise til det krigsherjede landet.

 

Tekst: Vatican News

 

En rekke møter og bønnestunder preget kardinalens to dager lange fredsbesøk i Ukraina.

Kardinal Matteo Zuppi, president for Den italienske bispekonferanse, avsluttet sitt oppdrag tirsdag etter et intenst program. Han møtte sivile og religiøse myndigheter og satte av tid til bønn og refleksjon i et land, som er ødelagt av 15 måneders krig etter den russiske invasjonen 24. februar 2022. Han ble ledsaget av en tjenestemann fra Vatikanets statssekretariat.

Tirsdag morgen begynte med et bønnebesøk i Sofiakatedralen i Kyiv, etterfulgt av et møte mellom den pavelige utsendingen og president Volodymyr Zelenskij.

 

 

Orienterer paven

Ved avslutningen av besøket om kvelden tirsdag 6. juni het det i en uttalelse fra Den hellige stols pressekontor: «Resultatene av disse samtalene, liksom de med religiøse representanter og den direkte erfaringen med det ukrainske folkets grusomme lidelser som følge av den pågående krigen, vil bli brakt til Den hellige fars oppmerksomhet.»

Oppdraget, fortsatte uttalelsen, «vil utvilsomt være nyttig for å vurdere de neste skrittene som må tas både på humanitært nivå og i søken etter veier til en rettferdig og varig fred».

Kardinal Zuppi tok på seg oppdraget for å «oppnå en rettferdig fred og støtte medmenneskelige handlinger som kan bidra til å dempe spenningene», som det het i en pressemelding fra Den hellige stol like før avreisen til Kyiv.

 

Rørt av Butsja-besøk

Et besøk i byen Butsja mandag rørte kardinalen dypt. Han ba ved gravene til dusinvis av sivile, som ble drept av russiske tropper da de trakk seg ut av hovedstaden i mars 2022. Mange av dem var blitt torturert og begravet i massegraver.

Mandag innledet kardinal Zuppi også samtaler med Dmytro Lubinets, det ukrainske parlamentets kommissær for menneskerettigheter, for å diskutere spørsmålet om ukrainske barn i russiskokkuperte områder og situasjonen for fanger, inkludert sivile.

Mandag møtte han også representanter for Rådet for kirker og religiøse organisasjoner.

 

 

Les mer: