Paven møtte overgrepsofre

overgrep.large.jpeg
NULLTOLERANSE: Pave Frans møtte onsdag 2. august 13 overgrepsofre i Portugal og sa at ofres opplevelser alltid må tas på alvor. FOTO: Vatican Media.

 

Pave Frans møtte onsdag 2. august 13 ofre for geistlige overgrep i et privat møte under sitt besøk i Portugals hovedstad.

 

Møtet i Det apostoliske nuntiaturet varte i en time, og paven lyttet intenst til hva de hadde å si, opplyser Vatikanets talsmann Matteo Bruni. Han sier at «møtet fant sted i en atmosfære av intens lytting».

 

Tas på alvor

Møtet med ofrene fant sted etter vesper, kveldsbønn, med presteskapet ved storklosteret Jerónimos i Lisboa. Paven tok her til orde for at ofre som står frem, alltid må tas på alvor.

– Vitnesbyrdene kaller oss til ydmykt å gjennomgå en renselse, som starter med at de angstfylte ropene fra ofrene alltid må aksepteres og lyttes til, sa pave Frans.

 

Stort sinne

Han fremhevet at overgrepsskandalene har skadet Kirkens renommé og at sinnet og skuffelsen har ført til at mange har vendt seg bort fra Kirken.

Pave Frans er denne uken på et fem dager langt apostolisk besøk i Portugal for å være tilstede under Verdensungdomsdagene (WYD).

En granskingsrapport i februar avdekket at minst 4815 barn hadde blitt misbrukt av prester og andre geistlige i Portugal siden 1950. Granskingen konkluderte med at kirkens hierarki systematisk har prøvd å dekke over misbruket.

Nulltoleranse

Før den uavhengige granskingen uttalte ledere for Den katolske kirke i Portugal at det bare var snakk om et fåtall tilfeller.

Ved framleggingen uttalte kommisjonen at 512 antatte ofre har stått fram. Vitnesbyrdene indikerte at det totale antallet ofre var «mye større». Beretningene avslørte alvorlige hendelser som vedvarte i flere tiår, og i noen tilfeller nådde de «epidemiske proporsjoner», ifølge kommisjonen.

Pave Frans har beordret katolske biskoper verden over å slutte seg til en nulltoleranse for seksuelt misbruk i Kirken. (©NTB/Vatican News)