Nordisk ministerråd kutter all støtte til Skandinavisk Forening i Roma

 

 

– Historieløshet. Slik forklarer Skandinavisk Forenings direktør Maria Kraft Nordisk ministerråds forslag om å kutte støtten til kulturinstitusjonen i Roma. 

 

Tekst og video: Arnt Stefansen

 

Skandinavisk forening, Circolo Scandinavo på italiensk, har vært virksom siden 1860. Det var der ledende norske kunstnere, slik som  Henrik Ibsen Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset, engang møttes i Roma. Bjørnsson lånte sine bøker i biblioteket, Ibsen diskuterte høylydt – og Undset møtte likesinnede.  Nå trues foreningen med nedleggelse etter at Nordisk ministerråd har foreslått å kutte hele støtten til foreningen for budsjettåret 2024. Foreningens direktør fortviler:

– Dette er en kulturskatt vi har plikt til å bevare, sier Maria Kraft.

Foreningen er fremdeles aktiv, og så sent som i vår bodde én av Norges fremste unge kunstnere i kunstnerboligen. Bjørn Båsen fortalte om produktive måneder i Kirkens hovedstad, og ett av maleriene beskrev ham som en ren kjærlighetserklæring:

– Jeg har tenkt at Roma er en klisjé, men etter å ha tilbrakt tre måneder her, har jeg skjønt at byen er akkurat så fantastisk som man har hørt, sa han, og fortsatte: 

– Nå sitter jeg med altfor mange inntrykk til å kunne svare på hva Roma har gjort med meg, men om noen år kan jeg nok se tilbake på denne tiden som noen av de viktigste månedene av mitt liv, sa han om virkningen Roma, Den evige stad, har hatt på ham.

Båsen nøt godt av Skandinavisk Forenings såkalte residensprogram, som åpner foreningens lokaler for nordiske kunstnere: De bor der, mens de studerer og arbeider i Roma – og lar seg inspirere på samme måte som Bjørnsson, Ibsen og Undset i sin tid. 

For å understreke alvoret i situasjonen har direktør Kraft lagt ut en appell på foreningens hjemmeside: 

 

Viktig melding

 

Circolo Scandinavo [Skandinavisk Forening] befinner seg for tiden i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon, som tvinger oss til å ta helt nye beslutninger.

I mer enn 30 år har hovedstøtten kommet fra Nordisk ministerråd, men som følge av deres «Visjon 2030» er betydelige beløp blitt overført fra kultursektoren til miljø- og klimasektoren. Planen deres har ført til et totalt kutt i støtten til Circolo scandinavo i 2024. Vi er helt enig i at klimaendringene er vår største utfordring, men vi er overbevist om at kultur og kunst må være en del av omstillingen. 

Styret og direktøren arbeider hardt for å finne en løsning, med økonomisk støtte fra Nordisk ministerråd og andre nordiske institusjoner, men også fra nasjonale offentlige og private fond. 

Slik situasjonen er nå, er det umulig for oss å åpne residensprogrammet fra oktober 2024. I løpet av de kommende månedene vil de nordiske forskningsinstituttene og ambassadene i Roma støtte oss ved å bruke lokalene våre. Vi håper virkelig å kunne åpne residensprogrammet igjen så snart som mulig, og vi vil holde dere informert om eventuelle endringer i planene våre.

 

På vegne av styret,

Marie Kraft
(direktør)

 

 

Les mer:

 

Se intervju med kunstneren Bjørn Båsen