Olsok i Oslo 2024: Olsokkonsert fyller St. Olav domkirke med Dvořák-musikk

Se programmet nederst i artikkelen 

otto christian orgel.jpg

LANG ERFARING: Otto Christian Odland har vært organist for St. Olav i mange år. Lang erfaring gjør at Odland får god lyd ut av det gamle orgelet som skal snart byttes ut. Foto: Johannes Øyen 

Mandag 29. juli feires olsok over hele landet. I St. Olav domkirke byr i år domorganist Otto Christian Odland dessuten på konsert.

Tekst: Johannes Ekjord Øyen

 

29. juli feires Hellig Olav som Norges nasjonalhelgen. Denne mandagen er det fullt program i St. Olav domkirke, Oslo. Før den pontifikale olsokmessen inviteres de troende på konsert i domkirken. Fra klokken 17.00 vil det lyde musikk av ulike komponister fra orgelet. Finere «oppvarming» før olsokmessen får du ikke!

NYUTDANNET SANGER: Miriam Miskovska er fra
Tsjekkia, 
men bor i London hvor
hun tok sin utdannelse. Foto: Privat

miriam.jpeg

Domorganist Otto Christian Odland blir akkompagnert av den tsjekkiske sopranen Miriam Miskovska. Sammen fremfører de et spennende og variert program, som blant annet inneholder sangsyklusen «Bibelske sanger» av den Tsjekkias store komponist Antonín Dvořák. De regnes som én av landets store, kulturelle skatter og skal nå fremføres i St. Olav domkirke.

– Det er et flott verk. Dvořák gir liv og stemning til bibelske salmer, sier Odland.

«Bibelske sanger» blir fremført på sitt originale, tsjekkiske språk. Programpamflettene inneholder oversettelser av stykkene.

 

Konsert i Norge og Tsjekkia

Siden 2014 har Odland jobbet som domorganist i St. Olav i Oslo. Han er førsteamanuensis ved Musikkhøgskolen, der han i tillegg til å undervise også er fagseksjonsleder for sang, dirigering og kirkemusikk.

Under årets olsokfeiring spiller han i domkirken i Oslo. Det blir ikke bare innslag fra den tsjekkiske komponisten, også norske musikere fremføres under olsokkonserten.

– Det blir blanding av norsk orgelmusikk og Dvořák. Det er artig at det blir fremført av en tsjekkisk sopran, forteller Odland.

Miskovska er en sopran fra Tsjekkia. Hun er utdannet ved Guildhall School of Music and Drama, og er for tiden bosatt i London. Hun har deltatt i mange prestisjetunge konserter og spill, og arbeider for tiden med sin egen produksjon kalt «The Story of the Night».

Sammen med Odland skal de holde konsert i St. Paul kirke i Bergen og St. Frans kirke i Larvik, og til høsten turnerer de i hennes hjemland.

 

Olsok i Oslo 2024

  • Meld deg på Olsokseminaret 2024: pamelding@okb.katolsk.no
  • Meld deg på omvisning i «Lille Vatikanet» med godkjent Oslo-guide og katolikk Mari Atlanta Lunde: til påmeldingsskjema
  • Pris: Omvisningen koster kr. 100,- for voksne (barn under 18 år er gratis). Inntektene går uavkortet til fondet for innkjøp av nytt orgel i St. Olav domkirke.
  • Se hele programmet, last det ned og / eller print det ut: Olsokprogram 2024

 

 

Tsjekkisk initiativ

At den tsjekkiske komponisten skal fremføres under en olsokkonsert, er på initiativ fra en kirke i Tsjekkia. De var i Norge og hørte Odland spille i St. Olav domkirke. Etterpå

inviterte de ham til Tsjekkia for å spille når deres egen kirken var ferdigrenovert. Da kom også en anbefaling om samarbeid med sopranen Miskovska.

– Da ble det til at man like gjerne kunne spille i Norge også, forklarer Odland.

Olsok er den store kirkelige begivenheten om sensommeren. Odland forteller at det var passende å knytte den verdensberømte Antonín Dvořák til norsk orgelmusikk ved en slik anledning.

– Det var fint å lage noe staselig ut av olsok.

 

 

Plakat_Olsok_2.jpg

Les mer om olsokdagens foredragsholdere: 

 

Les mer om Hellig Olav, olsok og kristenretten: