Den Hellige Ånds menighet i Mosjøen

Av Lillian Thorstensen. Artikkelen har vært trykket i kirkebladet "Broen", og er en del av serien "Våre menigheter".


Siden opprettelsen av St. Eysteins menighet i Bodø i 1951, har katolikker på Helgeland tilhørt denne. Menighetslivet har vært svært lite. Noen få familier spredt rundt i et stort og vanskelig område. Helgeland, som er nesten 18.000 kvadratkilometer, er et meget vakkert stykke Norge, men kommunikasjonen har vært strevsom for prestene i Bodø. De sto på, men drømmen om en egen menighet med fast prest på Helgeland ble sterkere og sterkere.

I 1970 så det ut til at noe skulle skje. Det ble bygget en kirke i Mo i Rana, og vi så en lysere tid i møte. Men det skulle gå enda over 30 år før tiden var inne til en egen menighet.

I Mosjøen var det etthvert blitt en del katolikker, og behovet for en egen kirke var stort. I oktober 1996 ble pinsemenighetens bygg lagt ut for salg. Det lå perfekt til midt i byen, og etter nærmere inspeksjon ble det kjøpt.

Det skulle ikke så store forandringer til, og den 5. oktober 1997 ble det vigslet som katolsk kirke av biskop Gerhard Goebel MSF. Nå lå veien åpen for en ny menighet på Helgeland.

I september 2002 kom p. Gunther Jäger til Mosjøen. Han kom til Norge for andre gang, og denne gangen ble det til Mosjøen. Vår glede var stor, og alle var kjempeivrige. Nå skulle det jobbes!

Ved siden av å være prest for 259 katolikker i Mosjøen, Mo i Rana, Sandnessjøen og Brønnøysund, samt øyene utenfor, ble p. Gunther snekker og maler. Gartner var han jo fra før, og mange planter så dagens lys - til naboens store fryd.

Mange i menigheten i Mosjøen deltok i restaureringsarbeidet, og den 5. oktober 2003 var alt klart for opprettelse av Den hellige Ånds menighet på Helgeland.

Biskop Goebel som i den senere tid har vært plaget av sykdom, gledet seg til denne begivenheten. Men desverre ble han akutt syk igjen dagen før. Skuffelsen var stor, men vår kjære biskop visste råd. Vår "gamle" sogneprest, Torbjørn Olsen i Bodø, ble bedt om å forestå den høytidelige handling. Og det ble det!

Sammen med dominikaner Morten Persson, som er fra Mo i Rana, og ministrantene Kristine Almås og Kenneth Skjerpen, innsatte pastor Torbjørn Olsen Gunther Jäger som sogneprest for Helgeland sogn. Kirken var fullsatt av katolikker og folk fra alle de andre kristne menigheter i Mosjøen.

Fra Trondheim var Ulf Schanke kommet for å traktere orgelet, og sangen bruste mot taket.

Vår menighet teller folk fra mange nasjoner. Under offertoriet sang et afrikansk par vart og vakkert, og ved avslutningen sang filippinerne fra Mo en nydelig sang på deres språk.

Men det som brakte frem både smil og tårer hos mange, var flere barn fra mange nasjoner som sang, danset og mimet en hyllest til vår jord og vår Gud. Utrolig vakkert!

Etterpå var det kirkekaffe med taler og gaveoverrekkelser.

En stor dag for oss på Helgeland.

av Webmaster publisert 18.08.2006, sist endret 18.08.2006 - 00:33