Hvorfor abstinens fra kjøtt på fredager i fastetiden?

Spørsmål: På fredager i fastetiden skal man være avholden. Hva betyr dette og hva er det bibelske grunnlag for det?

Svar: En dag for faste er en dag når katolikker som er 14 år eller eldre skal avholde seg fra å spise kjøtt (dvs. mat som tradisjonelt er blitt forbeholdt fest- og høytidsdager fordi denne av økonomiske grunner, i de fleste kulturer gjennom historien, ikke kunne bli spist hver dag). Ved å avholde seg fra slik festmat på fredager gir vi symbolsk uttrykk for vår anger på våre synder, på den dag Kristus, Vår Herre, døde på grunn av våre synder.

Den nåværende regel i Amerika tillater medlemmer av vestkirken å spise fisk, egg, melkeprodukter og krydder og matvarer med animalsk fett. Bare konsumering av 'rent' kjøtt (storfekjøtt, fjærfe, svinekjøtt osv.) er forbudt. (Derimot er alle animalskee produkter forbudt for medlemmer av østkirken; men her er ikke avholdenheten lovfestet). For personer med behov for spesiell diett er det ikke noe problem å få dispensasjon fra deres prest.

Et bibelsk grunnlag for å avstå fra å spise kjøtt som uttrykk for bot for våre synder finner vi i Daniels bok, hvor profeten klager over Israels synder:

"I det tredje året Kyros var konge i Persia... På den tiden hadde jeg, Daniel, sørget i tre uker. Fine retter spiste jeg ikke, kjøtt og vin kom ikke i min munn, og jeg salvet meg ikke før de tre ukene var omme". (Daniel 10, 1-3)


Denne teksten er oversatt til norsk av otton(at)hedda(dot)uio(dot)noOtto Nordgreen fra en engelsk original
Copyright (c) 1996 by James Akin. All Rights Reserved.

av Webmaster publisert 20.12.1996, sist endret 20.12.1996 - 10:02