Den hellige Agathe Jeon Gyeong-hyeob (1790-1839)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

21. Den hellige Agathe Jeon Gyeong-hyeob [Chŏn Kyŏng-hyŏb] ble født i 1790 i Seoul i Sør-Korea. Hun kom fra en familie av ikke-kristne. Hennes far døde mens hun fremdeles var ung, og etter det levde hun i ekstrem fattigdom. En hoffdame ved navn An Hyong-gwang hjalp Agathe og levde sammen med henne. Noen få år senere prøvde Agathes bror å få henne gift, men hoffdamen ville ikke gi slipp på henne. I stedet ble også Agathe satt på listen over hoffdamer. Hun ble katolikk under innflytelse av den hellige Lucia Pak Heui-sun, en annen av hoffdamene.

Etter at Lucia forlot hoffet for friere å kunne praktisere sin tro, lot Agathe som hun var syk og forlot hoffet fordi hun mente at det luksuriøse livet ved hoffet kunne hindre hennes åndelige liv. Etter det levde Agathe sammen med Lucia og viet seg til bønn, åndelig lesning og et dydig liv. Folk beundret henne, og hun omvendte mange av dem til katolisismen. Hun klagde aldri, selv ikke i ekstrem fattigdom og dårlig helse. Hun ventet bare på å bli arrestert.

Da hun ble arrestert, ble hun torturert enda hardere enn vanlig fordi hun var hoffdame. Hun ble avhørt av politisjefen, men siden han ikke klarte å få Agathe til å fornekte sin religion, sendte han henne til en høyere rett, hvor hun ble avhørt igjen. Der ble hun bedt om å avsverge troen og avsløre hvor katolikkene og de katolske bøkene var gjemt. Da hun avviste dette, ble hun slått så hardt at huden revnet og ben ble brukket, og rikelig med blod falt på bakken. Men hun ville ikke gi seg, og selv ikke-katolikker beundret hennes mot.

Agathes bror var hedensk og en høytstående regjeringstjenestemann. Han var redd for å miste kongens gunst og prøvde hardt å få Agathe til å oppgi sin religion. Men hun ville ikke en gang underkaste seg sin brors ønsker. Da prøvde broren å drepe henne ved å sende en forgiftet eggekake til henne i fengselet. Agathe ble mistenksom og stakk en hårnål i kaken. Nålen skiftet farge straks den berørte kaken, så hun spiste den ikke. Da bestakk hennes bror den høyest rangerte bøddelen til å slå søsteren i hjel. Men bøddelen drepte henne ikke. Agathes niese, brorens datter, sa at det var et mirakel at tantens sår på mirakuløst vis ble fullstendig leget på en dag.

Agathe fikk høre at broren ba om at hun måtte bli sittende i fengsel på livstid. Hun ba da om at hun måtte bli halshogd for sin tro, og ønsket ble oppfylt. Den 49-årige Agathe led martyrdøden ved å bli halshogd den 26. september 1839 på retterstedet utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul sammen med åtte andre katolikker, de hellige Kolumba Kim Hyo-im, Magdalena Heo Gye-im, Sebastian Nam I-gwan, Julietta Kim, Karl Jo Sin-cheol, Ignatius Kim Je-jun, Magdalena Pak Pong-son og Perpetua Hong Geum-ju.

Agathe var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, Patron Saints SQPN, pl.wikipedia.org, cbck.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:50