Den hellige Crallo av Wales (500-t)

Minnedag: 8. august

St. Crallo’s Church, Llangrallo (Coychurch)Den hellige Crallo (lat: Crallus; wal: Cenaf; eng: Can) ble født rundt 535 i Armorica (Bretagne) i Nordvest-Frankrike. Han var sønn av den hellige prins Sadwen (Sadwrn, Saturninus) og hans yngre kusine og hustru, den hellige Canna, datter av Tewdwr Mawr. Familien flyttet sammen med den hellige Cadfan til det sørlige Wales, hvor Sadwen ser ut til å ha forlatt Canna for å bli eremitt på Anglesey i Nord-Wales, hvor han senere døde.

Canna giftet seg snart igjen med Alltu Redegog eller Gallgu Reiddog, som nedstammet fra kong Cadrod Calchfynedd, og med ham fikk hun enda to sønner, den hellige Elian Geimiad («pilegrimen») («Hilarius »), en venn av den hellige Cybi, og den hellige Tegfan av Anglesey. Disse to helgenene var altså Crallos halvbrødre.

I Wales skal Crallo ha blitt elev av den hellige Illtud (Illtyd), som var hans onkel (farens bror), i hans kloster i Llanilltud Fawr [Llanilltyd] (nå Llantwit Major) i South Glamorgan helt sør i Wales. Deretter grunnla han sin egen religiøse kommunitet i Llangrallo, nå Coychurch (= Coed Church), i Glamorganshire. Den lå ved siden av hans mors grunnleggelse i Llangan i Glamorganshire, og han ble senere gravlagt der.

Den eneste kirken som er viet til ham, er den i Llangrallo. Et rundt steinkors på kirkegården i Coychurch, som en gang hadde en inskripsjon som nå er uleselig, har vært antatt å markere hans grav. Edward Lhuyd sier at hans hellige kilde, Ffynnon Grallo, er nær sørsiden av kirken, og at hans minnedag, som ikke står i noen kalender, ble feiret den 8. august.

En kuriositet er at uttrykket Yr hen Grallo («den gamle Crallo») brukes i Glamorganshire som et bebreidende uttrykk i betydningen «en gal fyr».

Kilder: Baring-Gould (3), britannia.com, earlybritishkingdoms.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. april 2008

av Webmaster publisert 08.04.2008, sist endret 28.12.2015 - 12:03