Den hellige Filip de las Casas (av Jesus) (1571-1597)

Minnedag: 6. februar

Skytshelgen for Mexico By

En av De 26 hellige Japan-martyrene

Den hellige Filip (Felipe) de las Casas ble født den 1. mai 1571 i Mexico By av spanske foreldre. Hans far var handelsmannen Alfonso de las Casas. Tidlig i livet ignorerte Filip den fromme oppdragelse han hadde fått av sine foreldre, men senere sluttet han seg til de reformerte fransiskanerne i klosteret Santa Barbara i Puebla. Imidlertid forlot han novisiatet etter kort tid i 1589. Faren sørget over sønnens manglende stabilitet, og sendte ham på en handelsreise til Filippinene.

I likhet med mange forsøkte han å flykte fra Guds kjærlighet til verdslige gleder, men til slutt ble han innhentet. Styrket gjennom bønn våget han igjen å prøve ordenslivet, og han trådte inn hos fransiskanerne i klosteret Nuestra Señora de los Angeles i Manila i 1590 med ordensnavnet Filip av Jesus, og avla sine ordensløfter i 1594. Selv ikke den rikeste last som Filip kunne ha sendt tilbake til Mexico ville ikke ha gledet han far mer enn at sønnen var blitt munk. Faren ordnet det slik at Filip skulle komme tilbake til Mexico og motta prestevielsen der.

Han la ut på reisen på skipet San Felipe i juli 1596. Men stormen førte dem Japans strender, der de led skipbrudd den 19. oktober utenfor øya Shikoku, og japanerne konfiskerte den rike lasten. Midt under stormen hadde Filip et syn: Et hvitt kors av samme utforming som det man brukte i Japan, som langsomt ble blodrødt.

Skipets kaptein sendte Filip og to andre til keiseren for å få hans tillatelse til å fortsette reisen, men de klarte ikke å oppnå audiens. Da fortsatte Filip til fransiskanernes hus i Miyako (det moderne Kyoto), for å se om de kunne øve noen innflytelse på det japanske hoffet. Men i mellomtiden hadde kapteinen utløst den egentlige herskeren shogunens frykt og vrede med sitt uansvarlige og løgnaktige skryt om at misjonærenes mål var å gjøre erobringen av Japan lettere for portugiserne eller spanjolene. Shogunen begynte å planlegge utryddelsen av de kristne misjonærene.

I desember ble flere av fransiskanerne arrestert sammen med sin superior Peter Baptist, deriblant Filip. Flere av deres innfødte elever ble også tatt, sammen med tre japanske jesuitter. Da Filip skjønte at de skulle dø for troens skyld, ble han meget glad. En del av fangenes venstre øre ble skåret av for å avskrekke andre kristne, og Filip oppofret sitt første blodspille til Gud for Japans frelse.

Martyrene ble ført til en høyde ved Nagasaki, der det lå 26 kors og ventet på dem. Da Filip ble ført til sitt kors, omfavnet han det og utbrøt: «Å salige gallion San Felipe, som gikk tapt for at broder Filip [Felipe] kan bli frelst, den største av alle belønninger!» Martyrene ble bundet eller lenket rundt armer og føtter og festet til korsene med jernkrager rundt halsen. Deretter ble korsene satt ned i hull i jorden på en rekke med en avstand på litt over en meter. Foran hvert kors sto en soldat med en lanse, klar til å stikke i ofrenes side, japanernes form for korsfestning.

Men fotstøtten på Filip de la Casas kors løsnet slik at han ble kvalt av repene som bandt ham. Mens han gjentok navnet Jesus om og om igjen, ble han den første av gruppen til å dø. Så snart alle korsene var plantet, ble lansene hevet og så stukket på et gitt signal. De øvrige martyrene døde derfor så i si i samme sekund.

Dette var den 5. februar 1597. Filip var da 25 år gammel. Hjemme i Mexico drev moren og gjorde klar klærne til hans første messe. Et fikentre i hagen i foreldrenes hus fikk da plutselig nye blader i februar.

Den hellige Filip er vernehelgen for Mexico By. Han ble tidligere feires sammen med de andre martyrene på dødsdagen 5. februar. Men da gruppen ble tatt inn i Kirkens generalkalender i 1970, fikk de minnedag 6. februar, siden 5. februar er opptatt av den hellige Agathe.

av Webmaster publisert 02.02.2000, sist endret 04.05.2019 - 15:33