Den hellige Hippolyt av Porto (d. ~236)

Minnedag: 22. august

Den hellige Hippolyt skal ha lidd martyrdøden i Porto eller Ostia rundt 236. I virkeligheten er han identisk med den hellige motpave Hippolyt i Roma, som feires den 13. august. Forvirringen oppsto etter at en basilika i Porto ble viet til Hippolyt. Den førkonsiliære utgaven av Martyrologium Romanum sier at han var biskop av Porto og led martyrdøden ved drukning under keiser Alexander Severus (222-235). Hans minnedag var 22. august. Han ble minnet liturgisk på denne dagen sammen med de hellige Timoteus av Roma (d. ca 303) og Symforian av Autun (ca 165-ca 180), men de tre har ellers ikke noe med hverandre å gjøre.

Den kristne poeten Prudentius (Aurelius Prudentius Clemens) (348-ca 413) skrev på 400-tallet sitt dikt Peristephanon (Martyrkronen): Ad Valerianum episcopum de passione Hippolyti beatissimi martyris («Til biskop Valerian om den saligste martyr Hippolyts lidelseshistorie»). Prudentius synes å ha bygd på historien om den mytologiske Hippolyt når han beskriver helgenens død ved å bli dratt mellom ville hester i Ostia. Han blender åpenbart sammen den ekte Hippolyt av Roma med den oppdiktede Hippolyt av Porto.

Festen som ble feiret den 22. august ble etter hvert betraktet som en duplikat av festen den 13. august, og av den grunn ble den strøket da helgenkalenderen ble revidert i 1960. Det har ikke blitt slått fast om minnet om Hippolyt ble lokalisert til Porto utelukkende i forbindelse med legenden i Prudentius, uten videre grunnlag, eller om en person ved navn Hippolyt virkelig led martyrdøden i Porto og etterpå i legendene blandet sammen med Hippolyt av Roma.

Kilder: Attwater/John, Farmer, Benedictines, Bunson, Melchers, KIR, CE, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. oktober 2001

av Webmaster publisert 12.10.2001, sist endret 28.11.2015 - 02:55