Den hellige Laurentius Wang Bing (1802-1857)

Minnedag: 28. september

Laurentius Wang Bing (1802-1857) En av de hellige martyrene fra Kina (Den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere)

Den hellige Laurentius Wang Bing [Ouang-Ping] ble født i 1802 i Guiyang [Kouy-yang], hovedstaden i provinsen Guizhou [Kouy-Tcheou] i Kina av kristne foreldre. Han var den eneste gutten i en stor søskenflokk. Under opprøret fra Den hvite lotuskulten ble hans foreldre fengslet som mistenkte sammen med mange andre kristne. Kort etter ble de sendt i eksil til Yili i Mongolia og døde der. Laurentius dro da for å bo hos en eldre søster, og da hun også ble forvist, flyttet han til sin tante.

Som 20-åring giftet han seg med Maria Ly-Che, og sammen fikk de fem barn, to sønner og tre døtre. Det hadde det relativt romslig og klarte seg bra på noen mål med jord. Laurentius var from og utmerket seg gjennom sin veldedighet og gavmildhet. Av den grunn ble han gjort til leder for katolikkene i det området. I 1853 ble Msgr. Albrand slått av hans sjeldne dyder og gjorde ham til kateket, en oppgave han utførte med stor nidkjærhet. Han arbeidet i flere landsbyer og omvendte hedninger til kristendommen.

I 1854 ble mange omvendt i distriktene Pingyue og Wongan, og Laurentius ble sendt for å hjelpe til med misjonsarbeidet. Året etter ble han spurt om å reise til Puan, hvor han brakte mange til troen. En tid etter ble det rettet falske anklager mot ham, og han måtte flykte til Mokou [Mao-Keou], hvor han kjente mange kristne, spesielt den hellige kateketen Hieronymus Lu Tingmei [Lou-Tin-Mei]. Han dro dit sammen med lærerinnen Agathe Lin Zhao [Lin-Tchao]. Da de kom til Mokou, fikk de nyheten om at p. Ma Lai (den hellige Augustus Chapdelaine) hadde lidd martyrdøden.

Mokou [Mao-Keou] er en landsby i provinsen Guizhou [Kouy-Tcheou]. Siden 1852 blomstret den kristne religionen der, og blant de mest fortjenstfulle i denne oppblomstringen av kristent liv var kateketene Hieronymus og Laurentius og lærerinnen Agathe. Hieronymus fikk ideen å bygge en kirke på stedet for å forkynne og undervise i troen, og han ville at den skulle bygges der folk bodde. Men i motsetning til det som var vanlig, unnlot de å bestikke de lokale myndighetene, som var svært korrupte, og dermed havnet deres navn på tjenestemennenes svarteliste.

En onkel og en fetter av Hieronymus likte ikke tanken på kirkebygget, og så snart den første steinen var lagt, gikk til mandarinen Tay-Lou-Iche for å hindre den påbegynte byggingen. Den 13. desember 1857 arresterte mandarinen de to kateketene under kveldsbønnen og ba dem slutte med byggingen og å gi avkall på religionen, men de nektet. Likevel ble de løslatt. Men neste dag ble de arrestert igjen sammen med Agathe. De ble alle bedt om å avsverge sin tro, men de nektet. Da ble de uten rettssak dømt til døden, og de ble straks brakt til retterstedet, avkledd og halshogd. Det var den 14. desember 1857. [En annen versjon sier at de døde den 28. januar 1858.] Noen av deres venner kom om natten og hentet deres jordiske rester for begravelse. Det begynte å gå rykter om at ved deres henrettelse viste to bånd av rødt lys og et av hvitt seg rundt dem, og noen ikke-katolikker som var et stykke unna, sa at de også så tre ildkuler på himmelen.

Laurentius ble saligkåret den 2. mai 1909 (dokumentet (Breve) var datert den 11. april) av den hellige pave Pius X (1903-14) som en av gruppen «den salige Frans Fernández de Capillas og 13 ledsagere». Ordet ledsagere i denne forbindelse betyr ikke at de faktisk ledsaget ham, men at de led martyrdøden i Kina og ble saligkåret sammen med ham. Han ble helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II som en av de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

De 120 martyrene fra Kina har minnedag 28. september. Laurentius' minnedag er ellers dødsdagen 28. januar.

Relikviene til den hellige Johannes Peter Néel og 15 kinesiske martyrer ble i årene 1937-45 samlet sammen av p. Fang Ho og brakt fra det kinesiske fastlandet til Taipei på Taiwan. Siden da har de vært fremvist for offentlig og offisiell venerasjon i kirken «De kinesiske salige martyrer» i Peng Chiao. De 15 er de hellige Peter Wu Guosheng [Ou], Josef Zhang Dapeng [Tchang Taong], Peter Liu Wenyuan [Lieou; Ouen Yen], Joakim Hao Kaizhi [Ho], Laurentius Wang Bing [Ouang-Ping], Hieronymus Lu Tingmei [Lou-Tin-Mei], Johannes Baptist Luo Tingyin [Lô], Agathe Lin Zhao [Lin-Tchao], Marta Wang-Luo Mande [Ouang; Maria Wang f. Luo], Josef Zhang Wenlan [Tchang-Yo-Yang], Paulus Chen Changpin [Tchen-Tchang-Ping], Johannes Zhang Tianshen [Tchang], Lucia Yi Zhenmei [Y], Martin Wu Xuesheng [Ou-Sue-Chang] og Johannes Chen Xianheng [Tchen].

av Webmaster publisert 13.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:49