Den salige Matteus av Eskandely (d. ~1309)

Minnedag: 8. oktober

Den salige Matteus (ung: Máté, Mateus, Matheus) av Eskandely (Eskandély, Escandel, Escandeli; Eszkandeli, Eszkandel, Eszkandéli) ble født en gang på 1200-tallet i Buda (Civis Budensis) i Ungarn (nå en del av hovedstaden Budapest). Noen kilder plasserer ham på 1000-tallet under den hellige kong Stefan I, mens noen plasserer ham på slutten av 1300-tallet.

Han dro på en pilegrimsreise til Det hellige land. Der levde han i mange år som eremitt på Sionfjellet og besøkte de stedene som var helliget av Jesu liv på jorden. Deretter bestemte han seg for å gå løs på misjonsarbeid og forkynne evangeliet til avsidesliggende, ikke-kristne folkeslag. Han gikk om bord på et skip som gikk til India og kongeriket Siam (Sianis Regnum), hvor han ble i noen måneder. Etter «en vanskelig og lang sjøreise» ble han mottatt i Kina (andre kilder sier at det var Japan han dro til). Her viet han livet til prekener og ikke minst mange mirakler. Ifølge noen kilder lærte han lokalbefolkningen litt av katekismen.

Han var åpenbart den første katolske misjonæren i Kina, men få detaljer om hans arbeid der har overlevd. Men da han vant over fem kinesiske prester i en polemikk, ble de lokale prestene så indignert at de fikk Matteus drept. Han led martyrdøden rundt år 1309 og ble Kinas første kristne martyr. Hans minnedag er 8. oktober, men han nevnes også den 13. november, når ungarerne feirer alle hellige og salige uten egen minnedag. Matteus ble ikke glemt i Kina, for da en portugisisk krigsfange kom dit på 1500-tallet, fikk han høre om Matteus av Eskandelys liv.

Kilder: Benedictines, Bunson, CSO, hu.wikipedia.org, nominis.cef.fr, katolikus.hu, kincseslada.hu - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. mars 2016

av Per Einar Odden publisert 29.03.2016, sist endret 29.03.2016 - 16:50