Den hellige Mennas av Samnium (d. 583)

Minnedag: 11. november

Skytshelgen for byen Vitulano og bispedømmet Sant'Agata dei Goti (siden 1986 Cerreto Sannita-Telese-Sant'Agata de' Goti)

Den hellige Mennas (Menas, Mene; it: Menna) var kanskje en greker fra Lilleasia som på 500-tallet ble eremitt i Abruzzi i Italia, sannsynligvis i Santomena (Sanctus Menna) i bispedømmet Conza. Den hellige pave Gregor I den Store (590-604) beskriver hans dyder og mirakler i sine «Dialoger». Hans minnedag er 11. november.

Conza della Campania (tidligere kalt Compsa) er en kommune i provinsen Avellino i regionen Campania. Conza har siden 1986 vært en del av erkebispedømmet Sant'Angelo dei Lombardi-Conza-Nusco-Bisaccia under metropolittsetet Benevento.

Kilden santiebeati.it sier at Mennas kom fra byen Vitulano i provinsen Benevento i regionen Campania. Det gamle navnet på regionen rundt Benevento var Samnium (it: Sannio), så derfor kalles han «Mennas av Samnium» (San Menna del Sannio).

Pave Gregor den Store var hans samtidige og vår kilde til hans liv, mens Leone Marsicano forteller om hans senere translasjoner. Mennas kom fra en fornem familie i Vitulano i Beneventano og ble eneboer i fjellene i Samnium. Der levde han et liv i fattigdom, bot og kontemplasjon mens han bodde i en hule. Han døde etter tradisjonen den 3. november 583 på fjellet Taburno ved Vitulano, og hans legeme ble brakt til byen Sant'Agata dei Goti, hvor det straks oppsto en generell kult.

Ifølge hans biografi, skrevet av munken Leone Marsicano (ca 1046-ca 1115), ble hans jordiske rester i 1094 overført til den lille byen Caiazzo i provinsen Caserta. I fjellene ved Vitulano eksisterer det fortsatt et oratorium som ble bygd på stedet hvor han døde, og det er et valfartsmål. I Sant'Agata dei Goti fantes det også en kirke viet til ham, og da katedralen i Robert Normannerens interesse i 1114 ble fullført og konsekrert av pave Paschalis II (1099-1118), ble den viet til Vår Frelser, hans Mor, de hellige Peter og Paulus samt bekjenneren Mennas.

I 1705 fornyet biskopen av Sant'Agata dei Goti, den kulturelle adelsmannen Filippo Albinos, kulten for Mennas i bispedømmet og opphøyde ham til «mindre skytshelgen» (Santo protettore meno principale). Han viet et kapell til ham i katedralen, og han bestilte et maleri av ham i bønn fra maleren Tommaso Giaquinto. Bispedømmet Sant'Agata dei Goti har siden 1986 vært en del av bispedømmet Cerreto Sannita-Telese-Sant'Agata de' Goti. Mennas er også skytshelgen for byen Vitulano. Mennas' fest ble opprinnelig feiret den 10. november. Siden ble den flyttet til 11. november, samme dag som den store Mennas av Egypt.

av Webmaster publisert 11.12.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:47