Den hellige Peter Nam Gyeong-mun (1796-1846)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

73. Den hellige Peter Nam Gyeong-mun [Kyŏng-mun] ble født i 1796 i Seoul i Sør-Korea. Da han var ung, var han soldat, og senere arbeidet han som selger av saltede muslinger. Peter giftet seg med Barbara Ho da han var 22 år gammel. Han ble konvertert av Peter Pak og ble døpt. Før Peter visste om den katolske doktrine, praktiserte han åger med høye renter. Da den kinesiske presten Pacificus Yu fortalte ham at det var mot Kirkens etikk, stanset han den umoralske praksisen og ga tilbake alle de rentene han hadde mottatt. Deretter fulgte og hjalp han misjonærene som besøkte misjonsstasjoner for å administrere sakramentene.

I forfølgelsen i 1839 ble Peter nesten tatt av politiet, men hans hedenske brødre hjalp ham med å unnslippe. Etter at forfølgelsen var over og det ikke var noen misjonærer igjen i landet, neglisjerte han å praktisere sin tro i to eller tre år. I enten 1844 eller 1845 bestemte han seg for å forbedre sitt liv, og han angret sine tidligere synder. Peter tenkte at den eneste boten han kunne gjøre, var  å bli martyr. Som bot sto han opp før soloppgang hver morgen og ba i mange timer. Han bodde og sov i et kaldt, uoppvarmet rom. På grunn av dette ble han syk, men han betraktet det som en spesiell Guds nåde og klaget ikke.

Peter var kjent som en fremragende katolikk, og til slutt ble han arrestert i juli 1846. Hans hustru  prøvde å hindre ham i å bli tatt, men han fortalte henne at han ikke kunne leve lenger. Mens Peter var i fengsel, sendte en av hans brødre noe mat og klær inn til ham, men som en bot avslo han dem. Han var redd for å møte sine besøkende brødre fordi han trodde at hans tro kunne bli svekket. En gang han ble torturert, returnerte han sin militære navnelapp, noe som indikerte at han hadde vært soldat. Ved en annen anledning slo politisjefen ham med en kølle så hardt at køllen brakk mot hans skulder. Noen av hans beste venner prøvde å overtale ham til å gi opp sin tro, men han ville ikke gi etter. Han ble slått igjen og igjen og fikk ordre om å avsløre hvor andre katolikker oppholdt seg, men han oppga bare navnene på dem som var døde. Han holdt ut mye hard tortur.

Peter Nam Gyeong-mun døde den 20. september 1846 i fengselet i Seoul sammen med seks andre, de hellige Agathe Yi Gan-nan, Teresa Kim Im-i, Katarina Jeong Cheol-yeom, Susanna U Sur-im, Josef Im Chi-pek og Laurentius Han I-hyeong. Ifølge statlige dokumenter (protokollen Sungjongwon) ble de slått til døde, men de kan også ha blitt kvalt til døde, ettersom erkebiskop Mutels vitnesbyrd sa at noen av katolikkene opprinnelig var dømt til å bli slått i hjel, men de som ikke døde, ble kvalt til døde senere. Peter var femti år gammel.

Peter Nam var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, cbck.or.kr, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:51